Zobacz pełną wersję : D700 nie lapie ostrości podczas LV
Witam. Kupiłem używanego d700 i właśnie go testuje czy to normalne, że jak przełącze na LV obraz nie jest płynny i nie łapie ostrości?
Kolejna rzecz ustawiam przysłonę na 1.8, a na lampie pokazuje mi 2.0 dlaczego?
1. LV w D700 to grube nieporozumienie. Zapomnij o sprawnym ostrzeniu. Ale w końcu wyostrzyć musi i nic nie powinno pływać.
No to strasznie pływa i nie ostrzy w ogóle;/ chyba , że w d700 jakoś inaczej się to robi niż w d7100?
Właśnie patrzę na d7100 i tu wszystko jest płynne i ostrzy.
Czekaj. D700 ma bardzo dziwny LV. Służy tylko do kadrowania. Ostrość jest ustawiana w trybie fazowym. Lustro opada, ustawia ostrość i podnosi ponownie. Można to wyłączyć w menu. Str. 90 instrukcji.
Co do przesłony - zmieni się na lampie dopiero jak zrobisz zdjęcie.
D700 nie ma możliwości operowania przesłoną w czasie LV.
przysłona na lampie wskazuje wartość 2.0 bez używania LV, na aparacie mam 1.8 a na lampie 2.0
aparat ma przebieg 96tys czy możliwe, że przy takim przebiegu przyciski funkcyjne są wytarte?(mowa o tych obok wyświetlacza po lewej stronie) Do tego zamykanie karty jest aż śliskie, pasek już prawie stracił kolor, zastanawaim się czy to przebieg faktyczny:/ nie mówiąc o odklejających się gumach. Sprzedawca na szczęście powiedział, że zwróci mi pieniądze, bo okazało się, że nie działa korekta wizjera:/ i patrzać mam cały czas nieostry obraz:/ Jaki jest w ogóle koszt naprawy tego pokretla od wizjera?
A wiesz, że trzeba wyciągnąć pokrętło i dopiero kręcić?
nikoniarz
31-08-2015, 22:52
D700 ma dwa tryby ostrzenia w LV- fazowy i na podstawie kontrastu. To którego trybu sie używa uzależnione jest od opcji trybu pracy LV- "bez statywu" lub "statyw".
stachmuszel
01-09-2015, 07:27
A wiesz, że trzeba wyciągnąć pokrętło i dopiero kręcić?
Wyciągnąć? Da się to wyciągnąć?!:shock::shock:
Tak. W modelach D700/800 żeby ustawić korektę dioptrażu, należy wyciągnąć pokrętło.
Instrukcja str. 45.
"Zdejmij pokrywkę obiektywu, włącz aparat i wyciągnij pokrętło korekcji dioptrażu"
dokladnie tak jak mowi top67 trzeba wycisnac a nie krecic w sumie dobra opcja bo nie zmieni sie przez przypadek, ja mam ok 100 tys przebiegu i wyglada jak funkiel nowka sztuka, kupilem rok temu z przebiegiem 47tys
Borat1979
01-09-2015, 13:37
aparat ma przebieg 96tys czy możliwe, że przy takim przebiegu przyciski funkcyjne są wytarte?(mowa o tych obok wyświetlacza po lewej stronie) Do tego zamykanie karty jest aż śliskie, pasek już prawie stracił kolor, zastanawaim się czy to przebieg faktyczny:/ nie mówiąc o odklejających się gumach. Sprzedawca na szczęście powiedział, że zwróci mi pieniądze, bo okazało się, że nie działa korekta wizjera:/ i patrzać mam cały czas nieostry obraz:/ Jaki jest w ogóle koszt naprawy tego pokretla od wizjera?
U mnie przycisk menu zaczął się ścierać już po pół roku od zakupu. Gumy w nikonach odklejają się od samego leżenia :)
stachmuszel
01-09-2015, 17:54
U mnie przycisk menu zaczął się ścierać już po pół roku od zakupu. Gumy w nikonach odklejają się od samego leżenia :)
Nieprawda. Moje D700 kupiłem w 2009 roku, zrobiłem nim około 6,5k klapnięć. Aparat leżakuje zamknięty w torbie. Gumy są jak nowe.
żal:/ a ja odesłałem facetowi aparat twierdząc, że ma zepsute pokrętło:/ tylko dziwna sprawa, bo one w sumie częściowo wystawało i też próbowałem je lekko pociągnąć i nie szło, więc sądzę że gdyby było sprawne to raczej bym to wyciągnął, bo nie wierzę, że siedzi to tak mocno?
kolejna sprawa pokrętła z przodu i z tyłu również jakby przeskakiwało nie mówiąc o przycisku nawigacyjnym latał strasznie dziwnie
jednym słowem aparat wyglądał na przebieg 500tys:/
nikoniarz
01-09-2015, 19:42
Kursor nawigacyjny chodzi w D700 dość miękko z natury. Nie jest to objaw zużycia. Tak czy siak obsługa D300/700/3 jest troszkę inna niż nowszych korpusów. Uszczelnienia są lepsze, wszelkie kółka czy przyciski chodzą bardziej "gumowo". Z gumami też nie do końca jest tak, że odklejają się leżąc... Mam spore przebiegi, gumy są okej, a korpusów używam z dość ciężkimi szkłami. Co ciekawe- nie używam pasków, trzymam korpus ciągle za chwyt.
Jakub365
03-09-2015, 22:39
z tego co się orientuje to, żeby zrobić zdjęcie poprzez LV trzeba wcisnąć guzik AF-ON??
P.S. żeby nie zakładać nowego tematu tak z ciekawości ile kosztuje wymiana gum w serwisie, bo zastanawiam się nad swoim czy nie odesłać do serwisu.
nikoniarz
04-09-2015, 04:54
z tego co się orientuje to, żeby zrobić zdjęcie poprzez LV trzeba wcisnąć guzik AF-ON??
A instrukcje obsługi posiadasz? Tam jest napisane w jakim trybie jak sie ostrzy.
Nawet podałem numer strony
Instrukcji nie posiadam, ale jak otrzymam aparat to będę musiał ją przejrzeć, bo widzę że tu inaczej wszystko działa niż w d5100/d7000 i d7100:)
Pytanie mam odnośnie gum. Bo są one podklejane i miejscami klej wychodzi za gumę czyli jest na aparacie, nie wiem jakim to klejem bylo robione, ale powiedzmy jesli to typ kropelki to idzie to usunąć? Jak tak to czym?
Instrukcja jest za darmo na stronie nikona.
Kropelkę można rozpuścić odpowiednim zmywaczek. Do kupienia np. w Castoramie.