Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Spychareczka
jeden kadr z nocnego focenia ,
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/08/spychareczka_zpsuurjdfjz-1.jpg
źródło (http://s1033.photobucket.com/user/irfoto78/media/spychareczka_zpsuurjdfjz.jpg.html)
Mz. zbyt malo rozpoznawalna jest ta spychareczka ne tym zdjeciu. Imponujace za to niebo.
Ja tam bym wolał ciut mniej gwiazd przy mniejszym szumie i braku poruszenia nieba.
Trochę nie wyszedł Ci ten lightpainting - miejscami za dużo światła, a niektóre elementy całkiem ciemne.
Fajny pomysł, faktycznie trochę za jasno na koparce, lepiej by się to prezentowało gdyby była bliżej i bardziej żółta, bez białych błysków. Niebo natomiast wyszło świetnie.
RobertMiernik
01-09-2015, 12:17
widać tyłek Twój koślawy! ;P
2pompony
01-09-2015, 13:42
Z przyjemnością witam to zdjęcie, choć nei jest dobrze wykonane (wykonane, to chciałbym podkreślić).
Przyjemność z jaką witam to zdjęcie wynika z faktu, że pojawiła się i umacnia w końcu świadomość, iż sama Droga Mleczna już nei stanowi jakiegoś szczególnego tematu zdjęćia. Owszem, ciągle jeszcze nie jest łatwo zrobić zdjęćie naszej Galaktyki żeby było dobre technicznie, ale nawet jak się takie zdjęcie zrobi dobrze, sama Galaktyka to trochę mało jak na dobre zdjęćie. Musiałoby być jakiś naprawdę super...
Za to pojawiają się coraz częściej zdjęcia, które mają za temat cokolwiek (dom, koparę, drzewko czy jeszcze coś innego), do którego miłym dodatkiem jest wyraźnie ukazana Droga Mleczna. Zdjęcie wtedy oczywiście zyskuje - raz, że ma temat, dwa, że na ogół ma wtedy jakąś kompozycję, a trzy, że dodatkowo ma Drogę Mleczną, która pięknie dopełnia całości.
Powyższe zdjęcie pięknie taki pomysł ilustruje, autor zadał sobie trud wymyślenia tematu - co właśnie witam z radością. Niestety realizacja mi się nie bardzo podoba - światła kopary wyszły zbyt ostro, na niebie jest masakryczna kasza (ja wiem, że tak bywa, ale mnie podobają się takie zdjęcia Galaktyki, na których można zobaczyć gwiazdy jakbyśmy patrzyli na niebo własnym okiem, żeby można było wyodrębnić na przykład poszczególne konstelacje i gwiazdozbiory), sama zaś kompozycja całości jest dość umiarkowana, żeby mówić delikatnie...
Reasumując - pomysł świetny, realizacja nie.