Zobacz pełną wersję : Statyw dla osoby 190cm wzrostu... Polaroid vs Freepower 666
Witajcie,
Chcę zainwestować w statyw. Budżet 300zł. Wykorzystanie głównie imprezy, koncerty, filmowanie, zdjęcia nocą, przy słabym świetle, widoki...
Z racji że jestem wysoki, 190 cm, szukam o dużym zasięgu. Poczytałem trochę i znalazłem dwa modele w tej kwocie.
1. Polaroid T72 - 192cm
http://allegro.pl/polaroid-profesjonalny-statyw-t-72-192cm-bonusy-i5098058103.html
ten nowy 149zł
2.
http://fripers.pl/product_info.php/info/p38_Statyw-fotograficzny-180-cm-FreePower-666.html
tutaj znalazłem nawet lekko używany za 250zł
1. Jakiej wysokości statyw byłby dla mnie najlepszy? wiadomo nie chcę się garbić. Czy np 172, 167, 178 wchodzą w grę? Czy za niskie i 180-192cm, czyli te co podałem?
2. Który z powyższych modeli? Specyfikacja wskazuje na 2, jest masywniejszy, cięższy a zatem i stabilniejszy, na pewno na dłużej. Polaroid vs FreePower, tej drugiej firmy nie znałem...
3. Ew. poproszę o inne możliwości jeśli takowe są, choć przekopałem trochę forum i nie znalazłem w tej kwocie o takiej wysokości.
Dziękuję z góry za wyrozumiałość i pomoc.
Pozdrawiam.
Zastanów się przede wszystkim nad perspektywą z jakiej będziesz robił zdjęcia. Wzrost rzeczywiście będzie czynnikiem decydującym przy wyborze statywu? Ja robię głównie krajobrazy, zgięty w pół albo na kolanach :P
Wybierz się do jakiegoś sklepu gdzie mają większy wybór statywów, porównaj sam jakość i stabilność modeli za 150 czy 400 zł. Zrobisz rozeznanie to będziesz lepiej wiedział czego potrzebujesz.
nikoniarz
30-08-2015, 20:57
Autorze, weź też pod uwagę wysokość głowicy oraz odległość wizjera od spodu aparatu. To zwykle nawet 15 cm...
Jak będzie obciążony ten statyw ? Jakim sprzętem~ wagą?
Ten "profesjonalny" polaroid będziesz mógł od razu wyrzucić do śmieci. Nie dość, że absolutnie nie można mówić przy nim o stabilności, to jeszcze rozleci się po kilku miesiącach używania.
Freepower może wytrzyma Ci z rok... więcej bym mu nie dawał. Szczególnie jeśli będziesz chciał używać go przy jakiś wiatrach do dodatkowym dociążeniem, a te 5kg masy wcale nie zapewni stabilności, bo środek ciężkości i tak będzie wysoko.
Co do doboru wysokości statywu - przede wszystkim zależy od jego przeznaczenia, a nie wzrostu.
Jedynie w przypadku gdy statyw ma być podpórką pod aparat (jak monopod) wzrost trzeba uwzględnić.
Jeśli chodzi o cenę - do 300zł to nie dostaniesz samych sensownych nóg, nie wspominając już o kompletnym statywie.
Jak chcesz kupić coś, czego zaraz nie wyrzucisz, to niestety musisz liczyć się z kosztami zaczynającymi się ~500zł.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie ;)
GonzoG nie wydam 500pln na statyw. Nie jestem maniakiem totalnym na zdjęcia ze statywu, zabawka używana byłaby sporadycznie. Co do zastosowania statywu, to wiadomo zdjęcie z wysokości mojej głowy, klatki piersiowej, nagrywanie video...
Jack80, statyw nie będzie dociążany dodatkowym ciężarem. Jedynie pucha i szkło. Pucha to D5100, szkło stałka, zoom 105 tego typu. Waga tego modelu to 0,5kg + szkło.
nikoniarzd3100, czyli idąc Twoim tokiem 180 zdecydowanie wystarczy ;)
bhk, tak jak pisałem już, zdjęcia przeróżne, ale głównie z wysokości moich patrzałek/głowy ;) tak samo nagrywka. Do tego czasem coś z perspektywy żabiej, jakieś krajobrazy ;)
ps. Znajomy ma Polaroida i niby jest zadowolony... Freepower masywniejszy, wydaje się stabilniejszy i lepiej wykonany, Cena +100zł w stosunku do Poldka.
500zł na statyw to wcale nie jest dużo... tym bardziej taki wysoki. Ceny porządnych zaczynają się pewnie w granicy 800-900zł...
Gwarantuję Ci, że tego "polaroida" wyrzucisz bardzo szybko. To jest najtańsza chińszczyzna, a plastikowa głowica nie daje żadnej stabilności. Nie ważne jaką lustrzankę na niego założysz, będzie się telepać.
Jeśli chcesz się pobawić z video, a ma być "tanio", to zainteresuj się głowicą Velbon PH 368 (w tej cenie do video rewelacja) i do tego jakieś nogi, np triopo (zmieścisz się w 300zł). Ewentualnie gotowiec Velbon Videomate 638 (nie polecam). W innym przypadku ceny >500zł.
Również jestem wysoki i podobnie nie chciałem na statyw wydać powyżej 200 zł dlatego używam camrock th ileś, chyba 70. Zapłaciłem coś koło 100 zł. Używam go dwa - trzy lata i jeszcze się nie rozpadł :)
Wykonanie nie najgorsze, ogólnie daje radę.
Witam sam jestem wysoki (198cm) miałem już kilka plastikowych statywów za 150 zł Ale padały szybko przy Tandemie D80+Grip+Lampa teraz używam Velbon Sherpa 750R + PH-157Q i jestem bardzo zadowolony.
Witam wszystkich pasjonatów fotografii !
Jestem zupełnie początkującym na tym forum i zupełnie nie umiem się po nim poruszać. Nie wiem również, czy pisze we właściwym miejscu ? Ale mam duży problem i bardzo proszę o radę : Kupiłem na OLX statyw First c3570 i okazało się po fakcie, że jest on bez tzw. szybkozłączki, kostki do której mocuje się aparat. Moje pytanie brzmi : Gdzie mogę kupić brakującą część, ewentualnie która z szybkozłączek innych firm będzie pasować do tego statywu. Nie potrafię sam rozeznać się w temacie , więc bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam, Jerzy.