Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Półśrodki makro: Tamron 28-75+pierścienie - czy da radę?

Stilnox
14-05-2007, 23:06
Witam
Jako że sezon na focenie kwiatków i robaczków w pełni zastanawiam się jak tu skombinować jakieś przyzwoite makro. Owszem marzy mi się Tokinka 100mm ale to na przyszły sezon. Na razie szukam tańszych rozwiązań. Dysponuję szkłem jak w temacie i chciałbym przypiąć pierścienie z pełną automatyką (Kenko). Moje pytanie do doświadczonych userów makro: czy pierścienie dobrze sprawują się z zoomem w takim zakresie i czy jest sens się w to bawić. Z utraty światła zdaję sobie sprawę i to mnie nie zraża.

jarek76
15-05-2007, 14:43
Nie wiem jak to będzie działało
Ale może lepiej kupić typowe makro np nikkora 55/3,5 lub 2,8
Niestety to manual więc z body poniżej D200 nie ma pomiaru światła, ale da się z tym żyć
Za to jakość zdjęć jest rewelacyjna i cena za pierwszwego to około 400 zł

Stilnox
15-05-2007, 18:06
Nigdy wcześniej nie fociłem manualnymi szkłami. Mam D50 więc pomiaru światła mieć nie będę. Na tego Nikkorka mam ochotę bo ponoć rewelka ale odstraszał mnie brak pomiaru i konieczność strzelania na czuja.
Pomysł z pierścieniami wydaje mi się ciekawy ze względu na to, że w zoomie mogłym sobie wygodnie regulować skalę odwzorowania. Z drugiej strony czytałem w którymś poście że np pierścienie z kitem 18-70 to kiszka ze względu na odległość ostrzenia w granicach 1cm od przedniej soczewki. Dlatego też moje pytanie skierowane do posiadaczy T28-75, czy ktoś stosował pierścienie z tym szkłem i jaki jest tego efekt.

jarek76
15-05-2007, 19:41
Stilnox (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=9482) jeśli masz ochotę to możemy się umówić i dam ci zrobić kilka fotek swoją 55 żebyś mógł zobaczyć jak to wygląga. Jak widzisz ja też mam D50 i daję radę focić z manualami

Stilnox
15-05-2007, 22:15
Stilnox (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=9482) jeśli masz ochotę to możemy się umówić i dam ci zrobić kilka fotek swoją 55 żebyś mógł zobaczyć jak to wygląga. Jak widzisz ja też mam D50 i daję radę focić z manualami

Bardzo chętnie, może jak pstryknę parę fotek tym Nikkorkiem to nie będę chciał patrzeć na pierścionki i tym podobne wynalazki. Zgadamy się na PW co do spotkania, teraz wyjeżdżam ale będę we Wrocku w przyszłym tygodniu.

jarek76
15-05-2007, 22:19
Dobra jak coś to pisz na PW