Zobacz pełną wersję : Półśrodki makro: Tamron 28-75+pierścienie - czy da radę?
Witam
Jako że sezon na focenie kwiatków i robaczków w pełni zastanawiam się jak tu skombinować jakieś przyzwoite makro. Owszem marzy mi się Tokinka 100mm ale to na przyszły sezon. Na razie szukam tańszych rozwiązań. Dysponuję szkłem jak w temacie i chciałbym przypiąć pierścienie z pełną automatyką (Kenko). Moje pytanie do doświadczonych userów makro: czy pierścienie dobrze sprawują się z zoomem w takim zakresie i czy jest sens się w to bawić. Z utraty światła zdaję sobie sprawę i to mnie nie zraża.
Nie wiem jak to będzie działało
Ale może lepiej kupić typowe makro np nikkora 55/3,5 lub 2,8
Niestety to manual więc z body poniżej D200 nie ma pomiaru światła, ale da się z tym żyć
Za to jakość zdjęć jest rewelacyjna i cena za pierwszwego to około 400 zł
Nigdy wcześniej nie fociłem manualnymi szkłami. Mam D50 więc pomiaru światła mieć nie będę. Na tego Nikkorka mam ochotę bo ponoć rewelka ale odstraszał mnie brak pomiaru i konieczność strzelania na czuja.
Pomysł z pierścieniami wydaje mi się ciekawy ze względu na to, że w zoomie mogłym sobie wygodnie regulować skalę odwzorowania. Z drugiej strony czytałem w którymś poście że np pierścienie z kitem 18-70 to kiszka ze względu na odległość ostrzenia w granicach 1cm od przedniej soczewki. Dlatego też moje pytanie skierowane do posiadaczy T28-75, czy ktoś stosował pierścienie z tym szkłem i jaki jest tego efekt.
Stilnox (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=9482) jeśli masz ochotę to możemy się umówić i dam ci zrobić kilka fotek swoją 55 żebyś mógł zobaczyć jak to wygląga. Jak widzisz ja też mam D50 i daję radę focić z manualami
Stilnox (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=9482) jeśli masz ochotę to możemy się umówić i dam ci zrobić kilka fotek swoją 55 żebyś mógł zobaczyć jak to wygląga. Jak widzisz ja też mam D50 i daję radę focić z manualami
Bardzo chętnie, może jak pstryknę parę fotek tym Nikkorkiem to nie będę chciał patrzeć na pierścionki i tym podobne wynalazki. Zgadamy się na PW co do spotkania, teraz wyjeżdżam ale będę we Wrocku w przyszłym tygodniu.
Dobra jak coś to pisz na PW