PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobić zdjęcie nieba nocą?

kamiljasiu
29-08-2015, 17:06
Witam jak napisałem w temacie chce zrobić zdjęcie nieba nocą. Posiadam aparat Nikon d3200 z obiektywem AF-S NIKKOR 18-105 mm (1:3.5-5.6G ED). Moje pytanie brzmi czy da się zrobić takie zdjęcie tym obiektywem czy potrzeba innego? Jeżeli tak to czy mogli byście mi wytłumaczyć jak je zrobić bardzo proszę. (proszę o wyrozumiałość aparat mam dopiero od miesiąca i jestem w tym zielony)

myrele
29-08-2015, 17:16
Witaj.
Poczytaj sobie porady na stronie naszego forumowego kolegi loki_p
http://nightscapes.pl/blog/porady/
mysle, ze tam znajdziesz odpowiedz na twoje pytania.

Sonicmind
29-08-2015, 17:59
Wpisz na yt hasło astrophotography i będziesz miał dziesiątki filmów o tej tematyce.

miroko
29-08-2015, 18:09
Krótko:
Zacznij od ISO 1600, 18mm, f 3.5, czas 20 sekund.
I oczywiście ciemne niebo, poza miastem, coś na pierwszym planie.
Aparat na Manual, generalnie zignoruj pomiar światła i użyj podanych parametrów.
Ostrość na nieskończoność.
Porobić wiele zdjęć z różnymi parametrami np ISO czy czas.
Popatrzeć na efekt na ekranie aparatu i ocenić.
A w domu już na spokojnie krytycznie podejść do własnych prób.

biegly
29-08-2015, 22:55
Obliczając ISO, f/ i ogniskową to wychodzi tak aby było poprawnie naświetlone bez poruszenia gwiazd:
Exposure:
18mm
Shutter Speed19 seconds
f/number f/3.5
ISO3200

Sonicmind
30-08-2015, 11:35
Ostrzenie na nieskończoność nic nie da w większości przypadków. Zrób zdjęcie, powiększ je mocno. Na 90% będzie dalekie od ostrego. Popraw lekko ostrość i zrób kolejne zdjęcie testowe. Albo jeśli masz coś na 1 planie, to sobie to podświetl jakąś latarką porządną, lub zostaw samą latarkę i ustawiaj pod światło z latarki ostrość.

sl011
31-08-2015, 11:13
Ostrzenie na nieskończoność nic nie da w większości przypadków.
Dlaczego?

GonzoG
31-08-2015, 11:38
Dlaczego?
Bo większość obiektywów nie ma oznaczonej nieskończoności, a kręcenie do oporu ustawi obiektyw poza nieskończoność.

cezary-k
31-08-2015, 12:01
Bo większość obiektywów nie ma oznaczonej nieskończoności, a kręcenie do oporu ustawi obiektyw poza nieskończoność.

Prawdę mówisz.
Można się posłużyć live view, na maksa powiększając na jasną gwiazdę, i kręcąc pierścieniem ostrości w jedną i drugą stronę w okolicach nieskończoności ustawić tak, aby gwiazda była najmniej rozmyta.

sufenta
31-08-2015, 12:43
http://petapixel.com/2014/01/29/picking-great-lens-milky-way-photography/

sl011
31-08-2015, 12:56
Można się posłużyć live view, na maksa powiększając na jasną gwiazdę, i kręcąc pierścieniem ostrości w jedną i drugą stronę w okolicach nieskończoności ustawić tak, aby gwiazda była najmniej rozmyta.
...czyli wyostrzyć na nieskończoność. ;)
Znaczy się, chodzi nie o to, żeby nie ostrzyć na nieskończoność, tylko żeby nie kręcić do oporu.

cezary-k
31-08-2015, 13:15
Dokładnie to miałem na myśli ;)

2pompony
31-08-2015, 13:39
Bo większość obiektywów nie ma oznaczonej nieskończoności

Mam 5 obiektywów różnych firm które podpinam do Nikona, pamiętam ze 3, 4 inne, których używałem z Nikonem, plus jakieś 150 manualnych też najróżniejszych firm i wszystkie mają zaznaczoną nieskończoność.

Goral64
31-08-2015, 13:53
Mój Nikuś kitowy 18-55 nie ma, i co mu zrobisz?

GonzoG
31-08-2015, 13:57
Mam 5 obiektywów różnych firm które podpinam do Nikona, pamiętam ze 3, 4 inne, których używałem z Nikonem, plus jakieś 150 manualnych też najróżniejszych firm i wszystkie mają zaznaczoną nieskończoność.
Mają znaczek nieskończoności, ale to nie ma wiele wspólnego z oznaczeniem pozycji.

2pompony
31-08-2015, 14:03
Masz na ten temat jakieś dane, czy to są tylko złote myśli przeczytane w internetach - bo u mnie to się zgadza, i to nei na ogół, tylko naprawdę. Sigma na ten przykład nie tylko daje znaczek, ale też kreseczkę.

notdot
31-08-2015, 16:32
Masz na ten temat jakieś dane, czy to są tylko złote myśli przeczytane w internetach - bo u mnie to się zgadza, i to nei na ogół, tylko naprawdę. Sigma na ten przykład nie tylko daje znaczek, ale też kreseczkę.
i właśnie na ten znaczek tudzież kreseczkę ustawiamy a nie kręcimy pierścieniem do oporu

zbyszekD7000
31-08-2015, 16:41
A od tej kreseczki tudzież znaczka jest jeszcze 0.5 cm do oporu co pokazuje że nie ma prawa być ostro jak się pokręci ostrością do oporu.

2pompony
31-08-2015, 16:42
Bo opór jest za nieskończonością oczywiśćie!

Oporu nie ma w nowoczesnych obiektywach z AFem, żeby silnik kręcący 'w tę i we wtę' nie napotkał na mechaniczny ogranicznik i się nie spalił z wysiłku i wstydu. Ale mówienie, że po pierwsze 'większość' obiektywów nei ma zaznaczonej nieskończoności, a po drugie uwagi, że nawet jak ma, to tak naprawdę nic nie znaczy uważam za grubą przesadę.

A to, że ogólnie ciężko idealnie ustawić ostrość na nieskończoność bez czegoś tak jasnego jak księżyc lub mocne odległe światło - to swoją drogą.

GonzoG
31-08-2015, 16:59
i właśnie na ten znaczek tudzież kreseczkę ustawiamy a nie kręcimy pierścieniem do oporu
A ten znaczek, czy nawet kreseczka jest gdzieś w okolicy nieskończoności. Masz takie same szanse trafienia z ostrością jak ustawiając na ślepo.
Gdyby ten znaczek oznaczał nieskończoność, to nie byłoby ani potrzeby, ani możliwości ustawienia obiektywu poza nieskończoność. Skala na obiektywie jest jedynie w celach orientacyjnych. Jej dokładność jest żadna.

Bo opór jest za nieskończonością oczywiśćie!

Oporu nie ma w nowoczesnych obiektywach z AFem, żeby silnik kręcący 'w tę i we wtę' nie napotkał na mechaniczny ogranicznik i się nie spalił z wysiłku i wstydu. Ale mówienie, że po pierwsze 'większość' obiektywów nei ma zaznaczonej nieskończoności, a po drugie uwagi, że nawet jak ma, to tak naprawdę nic nie znaczy uważam za grubą przesadę.

A to, że ogólnie ciężko idealnie ustawić ostrość na nieskończoność bez czegoś tak jasnego jak księżyc lub mocne odległe światło - to swoją drogą.
Oj... teraz to już bredzisz.
Nie ma żadnego oporu za nieskończonością, no chyba, że z obiektywem coś nie tak, ani żaden silnik się nie pali jak napotka ogranicznik... Każdy obiektyw ma ogranicznik i to bardzo często mechaniczny.

2pompony
31-08-2015, 17:10
Oczywiście. Firmy ustawiają nieskończoność bo ładnie wygląda na końcu linijki i nei ma nic wspólnego z ustawieniem ostrości (Sigma dla większego bajeru daje nawet kreseczkę, która też nic nei znaczy), zaś pierścień ostrości nie ma żadnego ograniczenia, dlatego można go przekręcić dookoła nawet 6 razy.

I ty mówisz, że ja bredzę.

Przekręć se pierścieniem ostrości i sam zobacz, czy jest tam jakieś ograniczenie, czy też daje się kręcić dookoła i dopiero potem mów cos o bredzeniu.

Goral64
31-08-2015, 17:26
Mój Tamronik zawsze na AF ustawia nieskończoność dokładnie na kreseczce oznaczonej jako nieskończność czyli ok. 3 mm przed mechanicznym oporem pierścienia.

Wysłane z mojego E2003 przy użyciu Tapatalka

2pompony
31-08-2015, 17:36
To znaczy według Gonza za każdym razem się myli, bo nieskończonosć jest całkiem gdzie indziej. I nei masz żadnego oporu za nieskończonościa, a jak masz, to Ci się obiektyw popsuł.

Borat1979
31-08-2015, 17:41
Nie ma się co podniecać tymi oznaczeniem na obiektywie ani żadnymi kreseczkami bo nie są dokładne. W jednym będzie idealnie w innym już nie.

Goral64
31-08-2015, 17:55
No to złap ostrość na nieskończoność jak jest dobra widoczność, zapamiętaj położenie pierścienia i potem odtwórz w nocy. No chyba, że w obiektywach ostrość na odległość ∞ jest losowa... Szczególnie na gwiezdną odległość...

notdot
31-08-2015, 18:31
A ten znaczek, czy nawet kreseczka jest gdzieś w okolicy nieskończoności. Masz takie same szanse trafienia z ostrością jak ustawiając na ślepo.
Gdyby ten znaczek oznaczał nieskończoność, to nie byłoby ani potrzeby, ani możliwości ustawienia obiektywu poza nieskończoność. Skala na obiektywie jest jedynie w celach orientacyjnych. Jej dokładność jest żadna.
by-zy-du-ry
kreseczka jest czy nawet jak jej nie ma to jest różnica jak ustawię na to a jak ustawię na max do końca

kamiljasiu
01-09-2015, 15:44
ok dzięki za informację, mniej więcej rozumiem jak to zrobić więc będę robił stosował metodę prób i błędów. pozdrawiam

loki_p
02-09-2015, 14:20
Ja to robię tak: http://nightscapes.pl/blog/jak-ustawic-ostrosc-w-fotografii-gwiazd/
Polecam :)

Vexator
22-09-2015, 15:39
a tak odnośnie kręcenia "do oporu" lub też nawet dalej...
mam kitowego nikkora 18-55 i w nim zaraz za nieskończonością pierścień napotyka opór, dalej kręcić się nie da (i bynajmniej nie jest zepsuty jak to @2pompony sugeruje)
mam również nikkora 70-300 i w nim można kręcić aż do śmierci a i tak się nie ukręci.

skąd różnica? z własnych obserwacji:
obiektywy, które przy automatycznym fokusie blokują pierścień, mają również ogranicznik;
obiektywy, które przy AF pozwalają na korygowanie pierścieniem, nie mają ogranicznika (a dokładniej to mają ogranicznik, ale nie pierścienia, tylko mechanizmu wewnątrz)

zbyszekD7000
22-09-2015, 16:24
Ogranicznik ma każdy tylko niektóre mają sprzęgło i dlatego da się kręcić bez końca, jedynie po pokonaniu ograniczenia troszkę ciężej obraca się pierścień, jest wyczuwalny delikatny opór na tyle mały że można nie poczuć, zależny jest ten opór od obiektywu. Ale kręcąc poza zakresem niczego nie zmieniasz.

kri-kri
27-09-2015, 11:43
Może się komuś z astronikoniarzy przyda. Bezpłatny program do "obróbki" zdjęć nieba. Pozwala np. na złożenie (bez przesunięcia ) 3 kanałów z serii zdjęć, (ciekawe czemu ?) HDR i inne cuda. Program jest bardzo mało przyjazny. Ale dzisiaj w nocy zacmienie księżyca, więc pozostaje mi życzyć bezchmurnego nieba.

http://www.astrosurf.com/buil/us/iris/iris.htm