Zobacz pełną wersję : Epson L800?
Witam
Duże druki mozna komuś zlecić. A3+ moge zawsze druknąć u dobrego kolesia, no problem.
Potrzebuje czegoś A4 do domu, żeby nie latać po labach i znajomych.
Po intensywnej lekturze tu i tam, myśle o L800.
Ma to sens? Szukam czegoś nowego, dobrze drukującego, niezasychającego, mam zamiar lać oryginały. O problemach z b&w wiem. Użycie czysto amatorskie, w średnich ilościach.
Czy cos jeszcze z obecnej oferty na rynku warto rozważyć? Wiem o Pixmach PRO (troche duże, mam ograniczone miejsce), wiem o malych Canonach (co konkretnie na dzien dzisiejszy?)
Budżet nawet do 2kilo. Nie chce kupić za tanio.
Sugestie? Komentarze użytkowników?
Z góry dzięki.
AM
Witam.
Sądzę iż wybór Epsona L800 jest dobrym rozwiązaniem, jeśli znasz jego plusy i minusy jak piszesz. Mam ją od roku, sporo drukowałem w większych formatach A4, 1/2 A4 i pomniejsze formaty. Z wydruków jestem zadowolony. Tusz tylko oryginalny. Papier początkowo stosowałem epsonowski, jednakże ostatnio przeszedłem na Active Jet błyszczący (cena znacznie niższa). Wydruki są OK. Przy tym papierze możesz stosować sterowniki drukarki, z minimalną korektą wg swego upodobania. Jeśli będziesz stosunkowo często drukował, z zasychaniem głowicy nie ma problemu, przy przerwie > miesiąca musiałem nieraz stosować programowe czyszczenie głowicy. Kilka dużych zdjęć wisi oprawionych w ramki, jak do tej pory nie widzę zmian kolorystyki.
Co do wielkości -nie jest to na szerokość tak małe urządzenie, (z boku dodatkowo zamontowane są pojemniki z tuszem), ale duże pojemniki z tuszem - rzecz bezcenna. Przez dłuższy czas zapominasz o kosztach wydruku. Ja z mojej L800 jestem bardzo zadowolony i polecam. Często drukuję nawet większe ilości formatu 10/15 gdyż robiąc obróbkę zdjęć mam już od razu wydruk, nie czekam na odbiór z labu, a zdjęcia są lepsze niż te jakie otrzymywałem z labu.
Pozdrawiam.
kornikbp
29-08-2015, 22:02
L800 również polecam, wydrukowałem może z 2 tyś odbitek i jestem bardzo zadowolony. Tusze tylko oryginalne, papier jeśli nie oryginalny to trzeba troszkę skorygować kolory przed wydrukiem.
Trochę głośna, po za tym wad nie stwierdziłem.
Swoja L800 kupilem w MM w maju 2014 ponizej 1300zl. Zona ja czasem meczy drukujac zdjecia dla rodziny (10x15, 13x18 i A4). Uzywa prapierow HP (dla szybkich wydrukow), ale najbardziej lubi Ilforda Premium Plus Luste.
Dzięki za odp, wygląda to zachęcająco.
Tylko co to znaczy że lepsze niż z labu? Wiadomo, że z labu można dostać lipe (i niekoniecznie musi to byc wina labu:), ale też jak przysiądę nad plikami to nawet z labu, o ile dbają o chemię i znają soft, dostanę świetne wydruki.
Więc czy ta drukara może dać wydruki z efektem WOW, czy może jest to po prostu rzetelna maszyna dająca poprawne, ładne zdjęcia, a jakości trzeba szukać w innych pieniądzach?
Pozdrawiam
AM
Jak chcesz jakosc z opadem szczeki musisz miec drukake co ma 3 czarno-szare tusze i do tego typu Claria. Jak chcesz bardzo dobre zdjecia, szybko, tanio to L800 jest niezlym rozwiazaniem
Dzięki za odp, wygląda to zachęcająco.
Tylko co to znaczy że lepsze niż z labu? Wiadomo, że z labu można dostać lipe (i niekoniecznie musi to byc wina labu:), ale też jak przysiądę nad plikami to nawet z labu, o ile dbają o chemię i znają soft, dostanę świetne wydruki.
Więc czy ta drukara może dać wydruki z efektem WOW, czy może jest to po prostu rzetelna maszyna dająca poprawne, ładne zdjęcia, a jakości trzeba szukać w innych pieniądzach?
Pozdrawiam
AM
To rzetelna maszyna dająca poprawne, ładne zdjęcia kolorowe.
Jac
Nie mogę znaleźć tego w żadnym teście, a potrzebuje tego do obliczeń, jaki koszt wydruku 15x21 wychodzi mniej więcej?
Koszt wydruku jest taki ze wydrukowalem około 100-120 zdjęć, tak pół na pół 10x15 i 15x21 a stan tuszy jest około 90%
Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Zależy od papieru. Drukarka nie ma żadnego zliczania więc wyliczenia oblicza się na podstawie raportów użytkowników którzy z jednego kompletu tuszy (6x 70ml) wydrukowali średnio po 450-550 zdjęć A4. Możesz przyjąć że koszt samego tuszu to ok 50 groszy przy pełnym zadruku foto A4. Z matowymi papierami FomeiJet Portrait Matt 230 cały wydruk A4 kosztuje ok 1,50. Na papierach FomeiJet Gloss i Pearl 265 koszt wydruku A4 to nie więcej niż 2zł.
Dzięki wielkie! A czy musieliscie już wymieniać pampersa?
Czy Epson L800 nada się do drukowania ulotek? jak tak to na jakim papierze, bo słyszałem ze na kredowym nie da rady.
doradzicice cos ?