PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw z nikon d750

Geralt21
29-08-2015, 00:11
Co sądzicie o takim zestawie dla początkującego
Nikon d750
obiektyw Nikkor 70-200 f/2.8 vr II
filtry Marumi Circular polarizer oraz UV L390 .
Pamięć Lexar professional 1000x 2x128 GB.

Później dokupię Nikkora 24 f/1.4 oraz pewnie 24-70 (nie wiem tylko czy z vr czy bez )

irek6311
29-08-2015, 00:45
Widać że jesteś początkujący po temacie i poście ;)
Jakiej porady oczekujesz skoro tylko sprzęt wypisałeś?
Jeśli to sprzęt dla początkującego to ok, ale tele zoom na start to mocno się ograniczysz w fotografii 8)

Tibi7
29-08-2015, 02:30
wasza dostojność chce jeździć mercedesem i mówi o tym że jako początkujący nie uniesie jak pojedzie fiacikiem...... sorry za ten akt zgryźliwości ale seria 5xxx i 7xxx wcale nie jest taka złą... dodam że 750 jest naprawdę wart wydanych pieniędzy...... frapuje mnie dlaczego jako "początkujący" łapiesz się za FF?

chyba ktoś ci podpowiada, ale to bardziej życzenie innych niż ciebie

TOP67
29-08-2015, 08:50
A kto bogatemu zabroni? Tylko dlaczego ograniczać się do Marumi, a gdzie B&W czy Heliopan? ;)

MstrG
29-08-2015, 09:47
Warto pomyśleć też o czymś dłuższym, np 800mm f/5.6E FL ED VR

Geralt21
29-08-2015, 10:06
Zawsze uważałem że jak cię stać i chcesz jeździć mercem to po co wsiadać na "malucha" .
Porady oczekiwałem co do jakości - czy może warto zamiast tego wziąć coś innego.
Nie chce na tym zarabiać - ma mi to dać przyjemność z nowego hobby.
Wziąłem zooma na początek bo chcę porobić fotki w plenerze a potem w mieście. Dlatego taki zestaw wydał mi się rozsądny ale mogę nie mieć racji.
Czy FF to zły wybór ?Na tym się nie można nauczyć robić dobrych zdjęć ?

tomgol
29-08-2015, 10:34
Polecam szukajkę. Podobnych tematów w bród. Jak czegoś nie doczytasz to wtedy precyzujesz
pytanie. Za taki j/w ogólnik możesz tutaj zostać "zjedzony".

irek6311
29-08-2015, 11:44
Geralt21 a nie lepiej na początek od Nikorr lub Tamron 24-70mm (Tamron ma VR i nowy Nikorr też i przydaje się), ten zakres w plenerze i mieście się sprawdzi, zoom 70-200mm sprawdzi się w górach ale kto nosi tam taki zestaw, ja Nikkor 24-70mm prawie nie odpinam od D800 bo to ulubiony obiektyw, sport jak pstrykam to już Nikkor 70-200mm, tak na marginesie to naukę zaczął bym na Nikon D5200 czy D5300 i Nikkor 18-140mm, potem skakał na głęboką wodę D750 8)

arieloza
29-08-2015, 11:50
Bierz ten zestaw.W miarę jak będziesz focił dojdziesz co jeszcze potrzebujesz.Udanych fotek życzę i mam nadzieję,że nie długo je zobaczymy na forum.

Jacek_Z
29-08-2015, 12:01
Co sądzicie o takim zestawie dla początkującego
Nikon d750
obiektyw Nikkor 70-200 f/2.8 vr II
filtry Marumi Circular polarizer oraz UV L390 .
Pamięć Lexar professional 1000x 2x128 GB.

Później dokupię Nikkora 24 f/1.4 oraz pewnie 24-70 (nie wiem tylko czy z vr czy bez )Sprzęt dobry to niby dlaczego mamy cie od niego odwodzić?
Trochę dziwi że kupujesz jedynie teleobiektyw, ale ... ja tez praktycznie używam krótkich tele. Ale nie robię ślubów czy krajobrazów.
Potem widzę w zamiarach kupna 24/1.4 - masz widać bardzo sprecyzowane potrzeby, co kłóci mi się z deklaracją żeś amator. W dodatku te ogniskową będziesz miał w 24-70.

Zastanawiają mnie też 2 karty pamięci po 128 GB. 256GB? Po co ci tyle tego??? Śluby chcesz robić? Pisałeś, że jesteś początkujący.
Nie wiem czy to podpucha czy co.

Lukasio
29-08-2015, 13:00
Odpowiem dosłownie. Sądzę że to bardzo dobry wybór. Sprzęcik szybki, ostry, jak oczywiście trafisz na dobrą sztukę szkła. Z pamięcią bedziesz miał spokój na całe lata. Potem zobaczysz jakich ogniskowych Ci brakuje i pewnie coś od 24 do 80 bedziesz chcial. Porobisz trochę zdjęć, nabierzesz doświadczenia zobaczysz wszystkie plusy i minusy sprzętu i wyciągniesz wnioski na przyszłość.

Geralt21
29-08-2015, 14:34
OK dzięki za opinie- Zestaw już kupiony
Jedynie 70-200 vrII ale już widze ze 24-70 jeszcze dokupię tylko nie wiem który- czytałem porównania ale nie wiem czy ten z vr jest wart takiej dopłaty. (mowa oczywiście o obu nikonach)

irek6311
29-08-2015, 22:58
Jak masz kasę to nie czytaj opinii a kupuj Nikkor 24-70 z VR bo pozwoli na zrobienie zdjęć gdzie inni statyw już będą rozstawiać ;)
Ta wyższa cena to VR i poprawiona optyka w obiektywie, to że nowy produkt też ma wpływ na cenę ale to chyba mało istotne.

mex
30-08-2015, 10:00
wasza dostojność chce jeździć mercedesem i mówi o tym że jako początkujący nie uniesie jak pojedzie fiacikiem...... sorry za ten akt zgryźliwości ale seria 5xxx i 7xxx wcale nie jest taka złą...
Po co te zgryźliwości? Zauważyłem to już kolejny raz, jak początkujący chce zakupić puszkę z górnej półki Dxxx. Przecież można doradzić, podpowiedzieć choćby odnoście kolejności nabycia szkieł czy wypowiedzieć się o konkretnych obiektywach. Jasne, że pytający powinien mieć już więcej niż minimum świadomości w co chce wejść i w jakim kierunku fotografii się będzie poruszał. W/w D750 czy inne puszki D700, D800, D810 itd... krzywdy nie zrobią, nie spaczą autora wątku, nie wyleczą z pasji jaką ma... jeśli ambitnie i z głową będzie się na nich edukował. Po drugie, jeśli już tak pod motoryzację podchodzimy to śmiem wątpić czy D750 jest Mercedesem, a D5xxx czy nawet D3xxx można nazwać maluchem. Malucha to można szukać w starych głuptakach Kodak, niech się na nich uczy bo kilka osób ma ból tylnej części ciała. Dyskusja akademicka podsypana sarkazmem.

chyba ktoś ci podpowiada, ale to bardziej życzenie innych niż ciebie
Zdanie jak u polityków w naszym dzikim kraju. Słowa klucz... "chyba", "ktoś" dają pole do wycofania się rakiem. Jak rozumiem nic nie wiesz o tym czy tajemniczy "ktoś" autorowi coś podpowiada. Zgadza się?

Tibi7
31-08-2015, 13:33
Po co te zgryźliwości? Zauważyłem to już kolejny raz, jak początkujący chce zakupić puszkę z górnej półki Dxxx. Przecież można doradzić, podpowiedzieć choćby odnoście kolejności nabycia szkieł czy wypowiedzieć się o konkretnych obiektywach. Jasne, że pytający powinien mieć już więcej niż minimum świadomości w co chce wejść i w jakim kierunku fotografii się będzie poruszał. W/w D750 czy inne puszki D700, D800, D810 itd... krzywdy nie zrobią, nie spaczą autora wątku, nie wyleczą z pasji jaką ma... jeśli ambitnie i z głową będzie się na nich edukował. Po drugie, jeśli już tak pod motoryzację podchodzimy to śmiem wątpić czy D750 jest Mercedesem, a D5xxx czy nawet D3xxx można nazwać maluchem. Malucha to można szukać w starych głuptakach Kodak, niech się na nich uczy bo kilka osób ma ból tylnej części ciała. Dyskusja akademicka podsypana sarkazmem.

Zdanie jak u polityków w naszym dzikim kraju. Słowa klucz... "chyba", "ktoś" dają pole do wycofania się rakiem. Jak rozumiem nic nie wiesz o tym czy tajemniczy "ktoś" autorowi coś podpowiada. Zgadza się?

Nie param sobie rąk polityką i nie zamierzam się wycofywać "rakiem"

Poza tym gdzie ja wspomniałem o "maluchu"??? pisałem Fiacikiem! co nie uwłacza również fiatom , ma sporo modeli (notabene: producent/właściciel ten robi też Ferrari o czym każdy dobrze wie)

moja wypowiedź pisana powyżej była może lekko uszczypliwa, wiem o tym,
ale po wypisanych elementach kompletu można by wyciągnąć słuszny wniosek (jak i to pisali co niektórzy po mnie):
- że kupujący ma jasno sprecyzowane wymagania, które stawiają go jako wprawnego fotografa, ale jest niezdecydowany (lub to podpucha byśmy się teraz bili na słówka)

- że jest wyposażony w zasobny portfel i ktoś mu dobrze doradza (kolega fotograf), co za tym idzie "jest to życzenie kogoś innego", i faktycznie nie uwłacza to założycielowi tego wątku, a wręcz przeciwnie,

- trafił na dobrego "sprzedawcę" który amatorowi proponuje do nauki sprzęt na miarę dobrego fotografa ślubnego ( widziałem raz jak koleś w MM przyszedł po telewizor dla dziecka a wyszedł z LED TV 52 cale ( sprzedawca który potrafi sprzedać wiadro piachu na pustyni - pełen szacun dla kogoś takiego, umiejętności marketingowe typu pro, i trochę strach przed kimś kto tak manipuluje innym, gdyby miałby przekabacać kogoś na swoje przekonania) w takich przypadkach potrzebny jest dobry kubeł zimnej wody na głowę by ostudzić napalonego, a nie by go obrażać.

Jak rozumiem nic nie wiesz o tym czy tajemniczy "ktoś" autorowi coś podpowiada.

Biorąc pod uwagę moje wypowiedzi w 2 i 3 sugestii , ty pomijasz taką możliwość, cytuje: "Jak rozumiem nic nie wiesz o tym czy..." , wypowiadając się jak człowiek z tłumu, który właśnie "nie rozumie" :-P

Chodzi o to że decyzja zakupu jest dobra.. ale dla amatora, który piszę że to dopiero może się stać jego hobby jest trochę na wyrost względem potrzeb. :-o

Zestaw dla zaawansowanego amatora: Nikon D7200 +nikkor 18-200 VR II i na przyszłość kilka stałek (35mm , 50 mm), a i kto wie ten obiektyw 24-70 2,8 (Nikkor vs Tamron), również w pełni by zaspokoił jego potrzeby. :-)

Sam aktualnie mam na wyposażeniu D750 ( a i DXy z których równolegle korzystam :-o) i wymieniany tu chociażby 24-70 2,8.
Autor tematu już podjął decyzję i nie pożałuje bo to spoko puszka i tylko mordka będzie mu się uśmiechać jak będzie pstrykać, a skoro tak, to już raczej nie zejdzie niżej .....no chyba że mu się przeje FF i zejdzie na DX jak to niektórzy piszący na tym forum uczynili po dogłębnym przeanalizowaniu swoich potrzeb.

PS.

Malucha to można szukać w starych głuptakach Kodak, niech się na nich uczy bo kilka osób ma ból tylnej części ciała.

na co tu obrzucać błotem poczciwego KODAKa??
nikogo tu tylna części ciała nie boli, jak mniemasz.

do nauki każdy aparat jest dobry. ja pamiętam czasy FIEDów i ZENITa.
Tak zaczynałem z tym hobby i bywa że w teraz czasem ładuje sobie kliszę i idę sobie szukać kadrów mając w ręku takie "sreberko".
Piękne czasy :mrgreen:

Pozdrawiam i życzę udanych kadrów :-D :-D :-D

kurczeblade
01-09-2015, 11:36
Najgorsze jak wpakuje się kasę w wielki profesjonalny sprzęt, po czasie zrozumie się że takowy nie jest potrzebny i później wszystko będzie się wyprzedawać ze stratą, żeby kupić coś mniejszego, znając już swoje potrzeby :-) Wielkość, klasa sprzętu, po czasie się nudzą, ciężar tego wszystkiego dołuje, człowiek sobie uświadamia, że nie potrzebuje tego wszystkiego dźwigać robiąc tylko zdjęcia hobbystycznie, po czasie zauważa że inni mając klasę niżej sprzęt, mniejszy, lżejszy, wygodniejszy też robią dobre zdjęcia i wcale nie muszą dźwigać gór. Idąc z koleżanką na portret, idąc pofotografować koniki polne w trawie, gołębie na rynku, czy jakiś street, albo zachód słońca nie trzeba mieć 10KG torby z top sprzętem - bo to jest utrudnianie sobie życia :-)

Niestety każdemu początkujący amator, widzi dobre zdjęcia = przez pryzmat dobrego najdroższego sprzętu, nie zwraca się już uwagi na doświadczenie, praktykę, wiedzę - ważne żeby była lufa, body zagripowane i najlepiej jeszcze w ostrym słońcu jakaś lampa na body, a do tego na ramieniu ogromna torba z maksymalną ilością obiektywów- najlepiej dużych zoom- luf :-)

Chociaż z drugiej strony, jak już ktoś się napalił na taki sprzęt, to fajnie mu pomóc w wyborze, doradzić coś, niż krytykować i tym bardziej dawać nudne porównania do samochodów... :)

W tym przypadku, ciężko cokolwiek poradzić, bo autor sam nie napisał co będzie chciał fotografować i post brzmi jak jakaś impulsywna zachcianka, i jeżeli tak jest to kupić D750 a dobrze zastanowić się nad 70-200 - oraz po co się ładować w obiektyw 24 1.4 i 24-70 skoro pokrywają się ogniskowe, sensowniej będzie kupić 24-70 i jakąś jasną 85 albo jak mają być stałki to 24 i 50 i ewentualnie 70-200 :)

ale skoro zostało zamówione... skądś musi się brać rynek używanego sprzętu :-)

Śprotek
01-09-2015, 14:15
Jak bogaty ma fanaberię to niech sobie kupuje, o tym, że ktoś komórką za parę dych zrobi foty lepsze niż on przekona się dużo później. Straty z wyprzedaży wielkiej nie poczuje. Tylko po co rozdrabniać się z d750 lepiej od razu d4 sobie zakupić i szpan będzie większy. Jak się kupuje sprzęt nie mając pojęcia o ogniskowych...

Niestety to nie świetne garnki robią super dania tylko utalentowany kucharz

Duca
11-09-2015, 01:21
Nie rozumiem myślenia i uszczypliwości co niektórych, przecież jeśli Geralt21 może sobie pozwolić na kupno droższych zabawek to jego sprawa, drogie szkła i profesjonalne body wcale go nie obligują do robienia zawodowych zdjęć, poczytajcie proszę zagraniczne fora tam nikt nie wypowiada się w takim tonie.

jaroo1
11-09-2015, 09:19
zazdrość kolego i tyle .

jaś
11-09-2015, 11:15
D750 to sprzęt dla entuzjasty, a nie profesjonalny, optykę kupuje dobrą i tego się należy trzymać, a nie dołować gościa pisząc że mu tamron z D3000 wystarczy. gdyby kupował jakąś budżetową i marną optykę z D4S to byłbym zdziwiony. nie wszyscy muszą przechodzić (nie wiadomo po co) przez dwa cropy aby w końcu kupić fullfrejma.

hostman22
11-09-2015, 17:18
tylko po co chce dublować "24" kupując 24 f/1.4 i 24-70, ten drugi dobry uniwersalny ale też i nudny... ;)

bryk77
12-09-2015, 02:16
A kto bogatemu zabroni? ;)

+1 ;)

Tak na marginesie, podpisuję się pod tym co napisał kurcheblade.

P.S. D750 + 70-200VRII to świetny zestaw, ale zamiast tego tele będąc amatorem lepiej zainwestować w 85/1.8G - mały, lekki, poręczny i przede wszystkim znakomity portretowy obiektyw.