PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom 5.7.1 - ładowanie danych obróbki zdjęcia

jac0205
28-08-2015, 19:40
Witam.

Pytanie może banalne ale nie mogę poradzić sobie z takim problemem. Po załadowaniu NEF-ów i ich częściowej obróbce musiałem załadować inne NEF-y wymagające wcześniejszej obróbki. Kiedy chciałem wrócić do poprzednich - załadowałem je ponownie a raczej wybrałem poprzez IMPORT w bibliotece jednak wszystkie obrazy były nie podświetlone (takie ciemne) i nie było wyboru ich przez zaznaczenie ptaszkiem kwadratu... Czy coś źle robię ? Załadować trzeba ręcznie te ustawienia czy jak ?

demona
28-08-2015, 19:42
Nie musisz ich drugi raz importować.

2pompony
28-08-2015, 20:05
Tym razem program okazał się odrobineczkę mądrzejszy od swojego własnego operatora. ;)

Raz zaimportowanych NEFów drugi raz już nie wczytujesz do LRa. Owszem, można tak robić, ale to jest całkowicie czcza robota. Raz zaimportowane one po prostu są widoczne w programie i jedne co musisz zrobić, to odnaleźć je w module Library: albo w katalogu na dysku, albo w Kolekcji jaką sobie stworzysz, albo spośród tysięcy zdjęć wybierając te, które sobie sam otagowałeś jakimś tagiem, np. Mazury, a potem dodając kryterium z EXIFA - z którego mianowicie roku. Na przykłąd, bo możliwości są erozległe... Jednym z tych sposobów odnajdziejsz szybko zdjęcia które już importowałeś - więc uznaj z definicji, że już drugi raz niczego nie impotrtujesz.

A czemu jak chciałeś je ponownie zaimportować, to były niedostępne? Bo na szczęście miałeś zaptaszkowaną opcję 'Nie importuj duplikatów'. LR po wielu danych umie stwierdzić, czy dane zdjęcie jest już zaimportowane, i jeśli już jest - nei pozwala go importować ponownie, żeby nei zrobił się burdel w plikach.

jac0205
28-08-2015, 20:31
Operator już jest mądrzejszy. Wszystko widać jak na tacy, dzięki.

Czas na wizytę u okulisty... 8-)