Zobacz pełną wersję : Tablet do prezentacji zdjęć 2015
Witajcie,
od razu piszę, że starałem się znaleźć info na forum i nie tylko ale nie wiele znalazłem...
potrzebuję kupić tablet, który głównie będzie służył do prezentacji zdjęć + internet + ewentualnie gry dla dzieci raz na jakiś czas
zależy mi na:
- dobry ekran, na którym zdjęcia będą wyglądać podobnie jak na monitorze, kolory nie będą wyprane, nie będzie dziwnych zafarbów itd
- wejście na kartę sd. Często będę zgrywał różne zdjęcia na tablet i karta wydaje się być dobrym pomysłem
- wielkość ok 10'
- cena, chciałem wydać ok 800zł ale przeglądam sprzęty i widzę, że rozrzut cenowy jest ogromny.
Doradzicie coś?
wstępnie myślałem nad samsungiem TAB 4 10.1 bo fajna cena, w miarę świeży ale nie wiem czy matryca wyświetlać będzie zdjęcia na odpowiednim poziomie...?
szukać czegoś z IPS? czego? tyle tego jest...:/ a może dopłacić do AMOLED samsunga?
help ;)
Do prezentacji zdjęć, to jakiś używany iPad z Retiną. Ale tam nie ma wejścia na karty.
Tablety z Androidem mają zwykle wejścia micro SD. Osobiście mam Toshibę WT-310 właśnie ze względu na duże SD (oraz Windows z PS).
Co do ekranu, to IPS.
Ipad + camera connection kit ;)
http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multimedialne/allview-viva-i10g-bialy.bhtml#opis + jakiś czytnik kart na USB. Najlepiej by było dopłacić 500 zł i kupić jakiegoś porządnego iPada albo Samsunga z Super Amoledem, ale wiem, że nie każdemu jest tak łatwo te parę stów dołożyć. Ten, który ci proponuje łączy w miare dobrze te wszystkie cechy. EDIT: Ten w twoim budżecie, bo tamten przekracza go o 100zł http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multimedialne/kruger-matz-eagle-975.bhtml , ale ja bym wolał dołożyć.
Jednak zależy mi na normalnym slocie kart micro sd. Takie dodatkowe przyczepiane wynalazki prawdopodobnie szybko bym urwał połamał ;) a na pewno nie raz zapomniał ze sobą zabrać...
Co myślicie o Lenovo Yoga Tablet 2 10" ? http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multimedialne/lenovo-yoga-tablet-2-10-1050f-wi-fi.bhtml#opis
jest też Lenovo TAB 2 A10-70F: http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multimedialne/lenovo-tab-2-a10-70f-niebieski.bhtml ktoś używa?
cena fajniejsza ( ok 300 zł taniej ) a specyfikacja bardzo podobna
Powiem ci jedno... Od momentu jak żonie zakupiłem ipada mini, patrzę na androida z politowaniem. Następny tablet będzie na 90% od "ogryzka"
(Żeby nie było - mam/miałem 2 tablety androidowe, łącznie z najnowszym systemem 5 ileś tam)
Wiem, że płynność, przejrzystość, wyświetlacze to ogromne plusy dla ipadów
Używałem kiedyś przez jakiś czas iPada 1 i ogromnym problemem było zgrywanie zdjęć na niego... nie mogłem mieć na STAŁE 2 folderów z np. portfolio i do tego co jakiś czas zgrywać sobie obok bezproblemowo nowe zdjęcia z aktualnych sesji. Wszystko cały czas trzeba było od nowa zgrywać/usuwać/synchronizować... strasznie mnie to irytowało... ale może nie potrafiłem obsługiwać ipada? :)
To akurat nie jest problemem.
Moja żona prowadzi swojego bloga o biżuterii i co chwila potrzebuje nowy folder ze zdjęciami. Faktem jest że wszystko trzeba robić przez iTunes - ale można sie do tego przyzwyczaić.
Da się na stałe umieścić w ipadzie np 2 foldery ze zdjęciami a trzeci na bieżąco sobie zmieniać nie ruszając pozostałych dwóch?
Moja żona ma tych folderów ponad 60 :)
Na komputerze mam folder - biżuteria tablet
W tym podfolderze umieszczone są foldery z kolejnymi produkcjami żony - nazwy mają biżu(xx)-tablet (gdzie xx jest kolejnym numerem)
I teraz
W Itunes mam wprowadzoną zasadę że synchronizowany jest cały folder biżuteria-tablet
Itunes sprawdza czy coś zmieniło sie w folderach poszczególnych i przesyła zmiany na ipada
Można też indywidualnie dodać foldery które ma zsynchronizować
Fakt pamiętam, że cały czas trzymałem folder na pulpicie
a ile czasu zajmuje wam synchronizacja gdy dochodzą nowe zdjęcia?
Średnio w "sesji" jest 160-270 zdjęć w rozmiarze ok. 850px
Nigdy jakoś specjalnie nie obserwowałem czasu ale wydaje mi się że całość synchronizacji zajmuje ok 10 minut (wydaje mi sie że gro czasu zajmuje sprawdzanie reszty folderów czy coś sie nie zmieniło.)
Myślę że gdy podasz jeden indywidualny folder - będzie znacznie szybciej
ogólnie wygląda to całkiem sensownie, jedynie trzeba pamiętać o trzymaniu folderu na kompie. Na Androidzie trzeba pamiętać o karcie ;)
muszę się przejść do sklepu i pomacać wszystkie zabawki...
Który iPad obecnie najbardziej opłaca się kupować? tak by stosunek ceny do jakości/możliwości był najbardziej korzystny?
Ja cały czas rozmyślam nad mini 2 32GB LTE ale jak pomyślę że trzeba wydać 1800-2000 zł to mi przechodzi chęć na zakup
W sytuacji gdy używałbyś tego do roboty to bym sie nie zastanawiał tylko kupował tego :
http://ispot.pl/ipad-air/apple-ipad-air-wi-fi-cellular-32gb-gwiezdna-szarosc,id-72092
Ale może popytaj - bo ja średnio siedzę w specyfikacjach
ogólnie wygląda to całkiem sensownie, jedynie trzeba pamiętać o trzymaniu folderu na kompie. Na Androidzie trzeba pamiętać o karcie ;)
muszę się przejść do sklepu i pomacać wszystkie zabawki...
Który iPad obecnie najbardziej opłaca się kupować? tak by stosunek ceny do jakości/możliwości był najbardziej korzystny?
Ipad 4 32gb z lte. Takowy obecnie mam, kupiłem używke w idealnym stanie za 1100zł. Polecam :)
Ipada air też miałem ale sytuacja zmusiła że musiałem sprzedać, różnic w szybkości działania pomiędzy 4 a air nie ma wielkich.
fafniak, QubaKpl , dzięki za całe info!
a jak to jest z kupowaniem używanego iPada? da się zrobić jakiś konkretny reset, żeby wszystko usunąć po poprzednim właścicielu? Taki używany tablet jest w pełni bezpieczny? nikt nie będzie miał jakiegoś dostępu do moich danych, maili ? :)
Wracając do Androida: Panie i Panowie, jakie macie te swoje tablety? jesteście zadowoleni czy nie? jak się mają IPSy? jak wyświetlają wasze zdjęcia, atrakcyjnie czy przekłamanie? :)
fafniak, QubaKpl , dzięki za całe info!
a jak to jest z kupowaniem używanego iPada? da się zrobić jakiś konkretny reset, żeby wszystko usunąć po poprzednim właścicielu? Taki używany tablet jest w pełni bezpieczny? nikt nie będzie miał jakiegoś dostępu do moich danych, maili ? :)
Wracając do Androida: Panie i Panowie, jakie macie te swoje tablety? jesteście zadowoleni czy nie? jak się mają IPSy? jak wyświetlają wasze zdjęcia, atrakcyjnie czy przekłamanie? :)
Da się zrobić taki reset w ipadzie, masz wtedy nowy system i nie ma możliwości aby ktoś miał do niego dostęp. Odnośnie androida miałem już parę tabletów z tym systemem nawet najwyższej półki samsunga galaxy tab s i niestety kolorki są przekłamane fakt jakość i detal stoi na bardzo wysokim poziomie ale... System po 3 mies potrafi chodzić jak tablet za 400zł. Nie polecam
Oglądałem dziś w sklepie lenovo yoga tablet 2 10'. pierwsze co sprawdziłem to jak wyświetla kolory i niestety jest słabo, skóra wygląda trochę jak poparzona i ogólnie jakoś tak dziwnie kolory się prezentują... więcej na nic nie patrzyłem bo nie ma to sensu. Szukam dalej, jak nic nie wymyślę to będzie iPad ;)
Ja używam ipada do prezentacji zdjęć. iTunes też mnie wkurzało bo wyklucza możliwość wgrywania zdjęć z różnych komputerów na zmianę. Jak mam bibliotekę na stacjonarnym i tam zdjęcia, a pójdę do laptopa i spróbuję z niego coś wrzucić to mi usuwa wszystko to czego nie ma na laptopie. Czyli takiego ipada mogę wygodnie podpiąć tylko do jednego kompa - to było totalnie bez sensu.
Z pomocą przyszła apka phone drive, to do niej wgrywam wszystko, tam mam drzewo katalogów z fotkami, mogę tam wrzucić i zipa żeby transfer trwał szybciej (różnica jest ogromna bo nie wysyła pojedynczych małych plików tylko jeden duży) i potem rozpakowanie do odpowiedniego katalogu juz w apce trwa 5-10s. Nawet nie muszę mieć kabla, bo apka obsługuje wgrywanie przez wifi, wystarczy odpowiedni adres wpisać w przeglądarce. I co ważne, gdzie nie pójdę to mogę wgrywać co chcę, skąd chcę, bez żadnych tunsów i innych pierdół. Wystarczy wifi lub kabel.
iTunes jest fajny ale do muzyki, kupuję ją na kompie a mam od ręki wszędzie. Do zdjęć w profesjonalnym tego słowa znaczeniu idzie się za...... żeby tam cokolwiek zrobić.
jesli tablet dla siebie, to nie musi byc wielki.
ja wedlug podobnych kryteriow kupilem sobie Galaxy Tab Pro 8.4. Teraz to robia bodajze jako S albo nawet S2. tablet ma rozdzielczosc 2560x1600 wiec piksela nie zobaczysz i bardzo komfortowo czyta sie ksiazki.
poza tym to ma oczywiscie miejsce na karte microSD i nie trzeba sie p* z zadnym nazistowskim softwarem, ktory wszelkie dokumenty i zdjecia udostepnia Apple'owi... ;)
co do oceny kolorow - Samsungowskie AMOLED-y maja zywe kolory, dosc mocno nasycone i kontrastowe. ja to bardzo lubie w naturze/widoczkach, ale nie kazdemu moze sie podobac...
Władca Pixeli
01-09-2015, 03:31
Po dwóch latach użytkowania iPad mini (64 GB) stwierdzam, że jest to najgorszy system z jakim miałem w życiu do czynienia.
Tablet był wymieniany 2 razy. Apple oferowało 3 wymianę ale dałem sobie spokój. Na temat serwisu nawet nie warto pisać.
Factory Reset był wykonywany wielokrotnie. Restartów systemu nie da się zliczyć.
Tablet restartuje się kilka razy dziennie. Dzisiaj padł rekord 14 razy.
Można poszukać w internecie na temat "JetsamEvent Crash"
Do tego dochodzi cała masa ograniczeń i niedogodności. Notorycznie przy odkładaniu tabletu pojawia się "Undo - Cancel / Undo"
Wielokrotnie to zgłaszałem aby była możliwość zablokowania tego ale nigdy tego nie zrobili.
Kalendarz sypie się totalnie. Cała masa informacji się nie wyświetla. Po zrestartowaniu kalendarza na jakiś czas wraca do normy.
Po uśpieniu tabletu hasło trzeba wpisywać wielokrotnie, itd...
Po dwóch latach użytkowania iPad mini (64 GB) stwierdzam, że jest to najgorszy system z jakim miałem w życiu do czynienia.
Tablet był wymieniany 2 razy. Apple oferowało 3 wymianę ale dałem sobie spokój. Na temat serwisu nawet nie warto pisać.
Factory Reset był wykonywany wielokrotnie. Restartów systemu nie da się zliczyć.
Tablet restartuje się kilka razy dziennie. Dzisiaj padł rekord 14 razy.
Można poszukać w internecie na temat "JetsamEvent Crash"
Do tego dochodzi cała masa ograniczeń i niedogodności. Notorycznie przy odkładaniu tabletu pojawia się "Undo - Cancel / Undo"
Wielokrotnie to zgłaszałem aby była możliwość zablokowania tego ale nigdy tego nie zrobili.
Kalendarz sypie się totalnie. Cała masa informacji się nie wyświetla. Po zrestartowaniu kalendarza na jakiś czas wraca do normy.
Po uśpieniu tabletu hasło trzeba wpisywać wielokrotnie, itd...
Masz pecha ;)
Tomas_ok
01-09-2015, 12:33
Polecam szczerze tablet samsung galaxy TAB S 10,5 T800, kolory może trochę przekłamane ale fotki wyglądają rewelacyjnie :)
Ja używam ipada do prezentacji zdjęć. iTunes też mnie wkurzało bo wyklucza możliwość wgrywania zdjęć z różnych komputerów na zmianę. Jak mam bibliotekę na stacjonarnym i tam zdjęcia, a pójdę do laptopa i spróbuję z niego coś wrzucić to mi usuwa wszystko to czego nie ma na laptopie. Czyli takiego ipada mogę wygodnie podpiąć tylko do jednego kompa - to było totalnie bez sensu.
Z pomocą przyszła apka phone drive, to do niej wgrywam wszystko, tam mam drzewo katalogów z fotkami, mogę tam wrzucić i zipa żeby transfer trwał szybciej (różnica jest ogromna bo nie wysyła pojedynczych małych plików tylko jeden duży) i potem rozpakowanie do odpowiedniego katalogu juz w apce trwa 5-10s. Nawet nie muszę mieć kabla, bo apka obsługuje wgrywanie przez wifi, wystarczy odpowiedni adres wpisać w przeglądarce. I co ważne, gdzie nie pójdę to mogę wgrywać co chcę, skąd chcę, bez żadnych tunsów i innych pierdół. Wystarczy wifi lub kabel.
iTunes jest fajny ale do muzyki, kupuję ją na kompie a mam od ręki wszędzie. Do zdjęć w profesjonalnym tego słowa znaczeniu idzie się za...... żeby tam cokolwiek zrobić.
Dzięki za info, apka na pewno bardzo przydatna, może nawet niezbędna :) a jak to jest z sortowaniem zdjęć na iPadach? możne je bezproblemowo posortować według nazwy jak na PC?
Władca Pixeli, chyba naprawdę masz pecha bo to o czym piszesz to odwrotność tego co się słyszy o stabilnych, bezproblemowych jabłkach ...
Jeśli chcesz mieć "jak na PC" to może poszukaj tabletu z Windows 8.1 i będziesz miał wszystko dokładnie tak samo, jak na PC. Nawet kalibrować się daje.
nie chodzi mi o to by mieć wszystko jak na PC ;) pamiętam, że jak kiedyś korzystałem z iPada to miałem problem z sortowaniem zdjęć
Adam Rimbaud
01-09-2015, 23:51
Obecnie nie ma problemu z sortowaniem zdjęć, poczynając od wbudowanej aplikacji Photos skończywszy na Lightroom mobile, czy Portfolio Behance. Używam obu, ale częściej LR, synchronizacja albumów jednym klikiem z poziomu komputera. Ekran Retina wymiata. Dodatkowo na wyjazdach używam jako fotobanku z adapteram na karty SD, wersja 128GB na to spokojnie pozwala, a nie strzelam seryjnym, to się mieszczę. Na temat systemu się*nie wypowiadam, bo mi nie wypada, patrz stopka ;-) Wadą niestety jest cena. :-/
Ja mam lenovo yoga... i wyświetlacz całkiem fajny i ostry do zdjęć w sam raz a do tego duuuża bateria
Obecnie nie ma problemu z sortowaniem zdjęć, poczynając od wbudowanej aplikacji Photos skończywszy na Lightroom mobile, czy Portfolio Behance. Używam obu, ale częściej LR, synchronizacja albumów jednym klikiem z poziomu komputera. Ekran Retina wymiata. Dodatkowo na wyjazdach używam jako fotobanku z adapteram na karty SD, wersja 128GB na to spokojnie pozwala, a nie strzelam seryjnym, to się mieszczę. Na temat systemu się*nie wypowiadam, bo mi nie wypada, patrz stopka ;-) Wadą niestety jest cena. :-/
Dzięki za informacje :) ze względu właśnie na cenę jeżei bym kupował ipada to pewnie 16GB... chyba, że coś używanego, pewnego się trafi...
Ja mam lenovo yoga... i wyświetlacz całkiem fajny i ostry do zdjęć w sam raz a do tego duuuża bateria
a jak u Ciebie z oddaniem kolorów skóry? oglądałem yoga 2 w sklepie i było słabo, kolor wpadał w dziwne czerwienie...
Adam Rimbaud
03-09-2015, 19:52
Jeżeli Ci budżet pozwoli kupuj 32GB, moze byc starszy model, iPad 4 i Air mozna dostać w rozsądnych pieniądzach. Przy obecnych wielkościach aplikacji 16GB jest dla osob które mało używają sprzętu, a napewno nie przeczuwają w nim zdjeć.
Ps. Niżej IPad 4 nie kupuj, od ipad3 jest ekran retina, ale one sie grzeją i trochę już mulą pod iOS 9, ktore oficjalnie wyjdzie za kilka dni.
ale iPad air (ten pierwszy) spokojnie sobie poradzi z nowym systemem?
Adam Rimbaud
03-09-2015, 21:09
Bez większego problemu. Mam na Air 1 i Air 2 betę iOS 9 nie widzę różnicy w prędkości i używalności sprzętu, a trochę je testowo katuję.
MacBofh
Send from mobile.
Super!
obecnie na polu zostały dwie opcje:
iPad air oraz samsung tab S 10.5
oba fajne, i prawdopodobnie spełniające moje oczekiwania
Ekrany: przy zdjęciach ludzi dla mnie jednak wygrywa iPad. Ale amoled jest też super
System: bardziej ciągnie mnie do androida ale po przeanalizowaniu tego co będę używał oraz po szybkim przeglądnięciu nowości w iOS 9 myślę, że apple da sobie świetnie radę. a jeżeli do tego nie będzie po dłuższym czasie mulił jak to androidy lubią to super! powiedziałbym, że remis.
Wygląd, obudowa, trwałość: plus dla iPada
Cena: oba urządzenia przekroczyły mój budżet ale niestety nic za mniejsze pieniądze co spełni moje wymaganie odnośnie ekranu nie znalazłem... Samsung tab S jednak tańszy od iPada, plus dla samsunga.
coś extra: samsung ma wejście na kartę micro SD! ogromny plus dla niego
co wybiorę nadal nie wiem :) obecnie chyba wolałbym iPada air
jeżeli ktoś chciałby coś dodać to chętnie poczytam ( pewnie nie tylko ja )
A do ogryzka nie ma jakiegoś adaptera na karty SD?
jest ale jak już wspominałem wcześniej, nie przepadam za takimi zewnętrznymi adapterami. Można to łatwo urwać, zgubić, zapomnieć ;)
Wiesz., lepiej mieć taką możliwość niż nie mieć