PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścienie pośrednie a obiektywy z elektroniką

gainer
25-08-2015, 23:50
Posiadam obiektyw między innymi 50 1.8G i chciałbym czasem zrobic zdjęcie detalu (aparat to d750) - posiadam pierścienie pośrednie i teraz zastanawia mnie jak uzyskać możliwie ostre zdjęcie za pomocą tych pierścieni i np tego obiektywu? Czy jest to wogóle możliwe czy jednak muszę kupować heliosa jakiegoś?

GonzoG
26-08-2015, 01:58
Da się, jeśli pierścienie są dostosowane do obiektywów typu "G". Jeśli nie, to będziesz mieć całkowicie przymkniętą przesłonę.

Zamiast kupować heliosa, to lepiej kupić pierścienie z przeniesieniem elektroniki.

gainer
26-08-2015, 11:22
Pierścienie mam zwykle tanie plastiki. Czyli do tego jedynie Heliosa? A co do tych z elektroniką mogę prosić o przykład jaki by pasował? Użytkowanie makro byłoby bardzo rzadkie, więc chciałbym koszta ograniczyć do minimum.

GonzoG
26-08-2015, 11:27
Nie, każdy obiektyw do Nikona, który ma przesłonę ustawianą na obiektywie.

A przykład pierścieni z elektroniką - takie same ja te bez, ale mają styki pod obiektyw - na allegro cała masa.

MarekD3100
23-09-2015, 14:30
tez mam obiektyw stałke 50mm. Do mojego D3100 jakoś coś z tymi pierścieniami nie pasowało i dwa razy musiałem je zwracać. Teraz zbieram na obiektyw makro Thamron 90mm. Obiektyw kapitalny.