Zobacz pełną wersję : Pierścienie pośrednie a obiektywy z elektroniką
Posiadam obiektyw między innymi 50 1.8G i chciałbym czasem zrobic zdjęcie detalu (aparat to d750) - posiadam pierścienie pośrednie i teraz zastanawia mnie jak uzyskać możliwie ostre zdjęcie za pomocą tych pierścieni i np tego obiektywu? Czy jest to wogóle możliwe czy jednak muszę kupować heliosa jakiegoś?
Da się, jeśli pierścienie są dostosowane do obiektywów typu "G". Jeśli nie, to będziesz mieć całkowicie przymkniętą przesłonę.
Zamiast kupować heliosa, to lepiej kupić pierścienie z przeniesieniem elektroniki.
Pierścienie mam zwykle tanie plastiki. Czyli do tego jedynie Heliosa? A co do tych z elektroniką mogę prosić o przykład jaki by pasował? Użytkowanie makro byłoby bardzo rzadkie, więc chciałbym koszta ograniczyć do minimum.
Nie, każdy obiektyw do Nikona, który ma przesłonę ustawianą na obiektywie.
A przykład pierścieni z elektroniką - takie same ja te bez, ale mają styki pod obiektyw - na allegro cała masa.
MarekD3100
23-09-2015, 14:30
tez mam obiektyw stałke 50mm. Do mojego D3100 jakoś coś z tymi pierścieniami nie pasowało i dwa razy musiałem je zwracać. Teraz zbieram na obiektyw makro Thamron 90mm. Obiektyw kapitalny.