Zobacz pełną wersję : dziw na zdjeciu [d50]
witam :)
w weekend zrobilem kilka fotek, na 2 z nich "zaplatal" sie gdzies w tle znak drogowy
i wyszlo na nim cosik takiego jak na ponizszej fotce... spotkal sie ktos z czyms takim?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img159.imageshack.us/img159/1852/dziwzg6.jpg)
wycinek 1:1
pozdrawiam
P.
Wojciech
14-05-2007, 22:35
kurcze
cos niesamowitego
to pierwszy raz rozumiem
dziw a pozniej jak
moze reset aparatu......??
Megazordon
14-05-2007, 23:30
Ale o co chodzi? Że leci na lewo??
nie no, chodzi o te poziome paski które wyglądają troche jak cienie
Weingrass
14-05-2007, 23:34
Wydaje mi się, że to wynika ze struktury odblaskowego materiału z którego znak jest wykonany - specyficzny kąt pod jakim odbijało się światło od znaku i padało na matryce mogło dać taki efekt... ale to tylko takie przypuszczenie...
Pozdrawiam
Megazordon
14-05-2007, 23:34
nie no, chodzi o te poziome paski które wyglądają troche jak cienie
...no co Ty... ;)
Nooooo stary! Powaga ;-) :)
tomhagen
15-05-2007, 00:15
to wygląda jak żaluzja, ciekawe jaki znak jest z drugiej strony :)
Weingrass
15-05-2007, 00:29
Zakaz parkowania:D
tomhagen
15-05-2007, 00:33
Zakaz parkowania:D
dobre! szczególnie wtedy gdy już ustawi sie rząd samochodów hehehe
Ale o co chodzi? Że leci na lewo??
wcale nie leci nigdize ;p
to znak byl krzywy - popatrz na okno za znakiem... ;)
pzdr
P.
kurcze
cos niesamowitego
to pierwszy raz rozumiem
dziw a pozniej jak
moze reset aparatu......??
tak to pierwszy raz ;)
jak robilem zdjecia to tego nie zauwazylem, dopiero po zgraniu na kompa w chacie zauwazylem ten dziwny efekt
aparatu poki co nie resetowalem bo reszta zdjec jest ok...
pzdr
P.
Zbigniew
15-05-2007, 09:46
Wg mnie to efekt wynikający z budowy znaku (powierzchnia jest odblaskowa). Pewną analogię daje oglądanie wyświetlacza LCD przez filtr polaryzacyjny.
tak mi sie tez wydaje ze taki efekt spowodowala warstwa odblaskowa na znaku, bo pozostale zdjecia wyszly normalnie a i na tamtej fotce poza znakiem nie bylo zadnych niespodzianek. Jednak dziwne ze na znaku wyszly takie dziwne kreski skoro warstwa odblaskowa jest na calej powierzchni znaku. Jadac samochodem z wlaczonymi swiatlami widzimy ze caly znak "swieci".
Wrzucilem to na forum bo moze ktos sie tez z tym spotkal.
"Jadac samochodem z wlaczonymi swiatlami widzimy ze caly znak "swieci"" bo my w naszych oczach nie mamy matrycy, znaczy sie równiutko w rzędach i kolumnach porozkładanych komórek. Zjawisko które z tego powstało na tym zdjęciu nazywa się interferencją. Poprostu falowa natura światła wylazła na tym zdjęciu.
ludzie toż to zwykła interferencja :) wynikająca ze struktury powierzchni tego znaku
ludzie toż to zwykła interferencja :) wynikająca ze struktury powierzchni tego znaku
:) czyli ustalone - INTERFERENCJA
mysle ze mozna watek uznac za zakonczony;)
:) czyli ustalone - INTERFERENCJA
mysle ze mozna watek uznac za zakonczony;)
tak, mnie zresztą uczono, aby podczas wykonywania zdjęć starać się nie umieszczać w kadrze znaków drogowych, szczególnie jak korzystamy z lampy błyskowej, potem może nam na zdjęciu wyjść śliczny przepał wraz z poświatą w miejscu znaku drogowego i zdjęcie do wyrzucenia
To tak samo jak z odblaskowymi elementami stroju policjantów czy strażaków, podczas fotografowania wypadku samochodowego.... noooo przynajmniej podobnie
TeamHANS
16-05-2007, 22:47
Wydaje mi się, że to wynika ze struktury odblaskowego materiału z którego znak jest wykonany - specyficzny kąt pod jakim odbijało się światło od znaku i padało na matryce mogło dać taki efekt... ale to tylko takie przypuszczenie...
Pozdrawiam
---------------------------------------------------
Dokładnie. Nie ma czym się przejmować. U mnie czasami tak samo wychodzą znaki. Zresztą u znajomego tak samo. A ma nowiutkiego nikona d40. Tak zrobiony jest ten znak.
ten znak nie ma jednolitej powierzchni odblaskowej
to siakis nowy typ - widzialem taki ostanio na miescie - paski byly vo prawda pionowe ale....
pewnie ma to za zadanie powodowac lepsza odblaskowosc znaku przy zminiejszeniu kosztow :)
idz do tego znaku i obejszysz z bliska
Jakubek 1410
18-05-2007, 17:20
struktura odblaskowa znaku wyszła na zdjęciu!!!! udało mi się zrobić bardzo podobne zdjęcie !!!!