Zobacz pełną wersję : Nikon D750 przestał wyzwalać w TTL
ludzik82r
25-08-2015, 19:56
Witam , dziś chcąc zrobić zdjęcie w trybie automatyki TTL z lampą zewnętrzną yongnuo yn 568 ex aparat wyzwala błysk wcześniej , do tej pory wszystko działało wraz z HSS . Teraz lampa nie synchronizuje się z błyskiem ... ani poniżej 1/200 ani powyżej . Działa tylko manualne wyzwalanie .
Coś można na to poradzić ?
Ustawienia kurtyny są odpowiednie ...
Co to znaczy wyzwalanie manualne? Guzikiem na lampie?
Próbowałeś z inną lampą albo na innym aparacie?
ludzik82r
25-08-2015, 21:41
w trybie manualnym lampy , nie próbowałem na innym sprzęcie
Czyli synchronizacja działa (środkowy styk). Problem jest zapewne z pomiarem TTL. Najprościej sprawdzić to z innym sprzętem.
Jak był obstawiał nie aparat, a lampę. Yongnuo nie należy do mało awaryjnych lamp... wręcz przeciwnie.
ludzik82r
26-08-2015, 08:28
Lampa wbudowana zachowuje się normalnie ... dziś jadę do sklepu sprawdzę na innej lampie
ludzik82r
26-08-2015, 11:26
Jednak wina była lampy ... coś z elektronika
photograph01
06-09-2015, 22:19
Mam też d750 i kilka różnych lamp youngnuo. Zauważyłem, że jest lekki problem przy wsuwaniu lampy w stopkę aparatu. Zanim dokręcę lampę lekko ruszam w tył/przód aż wskoczy na wyświetlaczu lampy hss wtedy dopiero wiem, że styki się spasowaly. W d90 nie było problemu w d750 już o tym gdzieś słyszałem.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Słyszałem o takim problemie z jakimiś wyzwalaczami. Trzeba było minimalnie cofnąć je w sankach.
stanseba
06-09-2015, 23:04
Słyszałem o takim problemie z jakimiś wyzwalaczami. Trzeba było minimalnie cofnąć je w sankach.
To ktoś pisał o Pixel King Pro i o tym nie wsuwaniu do końca w sanki. Jak mam D750 i Pixel King Pro, wyzwalacz i dwa odbiorniki. Sprawdzałem to u siebie i wsunięty wyzwalacz do konca, prawidłowo wyzwala lampy na odbiornikach.
Pixel nawet chyba oficjalnie o tym informował. Na nikonrumors było.
To ktoś pisał o Pixel King Pro i o tym nie wsuwaniu do końca w sanki. Jak mam D750 i Pixel King Pro, wyzwalacz i dwa odbiorniki. Sprawdzałem to u siebie i wsunięty wyzwalacz do konca, prawidłowo wyzwala lampy na odbiornikach.
Nikt tego nie pisał o PK Pro. PK i PK Pro działają bez problemów.
Pisał o tym Phottix o Odinie.