Zobacz pełną wersję : Zestaw dla bardzo poczatkujacego
Witajcie,
Chodzi za mna ostatnio taki pomysl zeby sprobowac zabawy ze sztucznym swiatlem. Nigdy nie robilem zdjec z flashem, nie mam o tym pojecia, wszystkiego bede sie uczyl na wlasnych bledach i z internetu. Ot taki kaprys, zeby sprobowac czegos nowego. Jako ze jest to kaprys, nie chce na sprzet wydac majatku, bo jest spora szansa ze sie nie zaprzyjaznimy. Co myslicie o takim zestawie polecanym przez D. Hobby'ego:
http://mpex.com/compact-off-camera-flash-jump-starter-kit-with-flash.html
Zawiera w sobie:
Lampe LumoPro LP180 Quad-Sync Manual Flash - manualna
Statyw, parasolke z mocowaniem i cos do synchronizacji flasha po kablu. Calosc kosztuje 247$, czyli polowe lampy sb-910 nikona (tak wiem ta sama mierzy swiatlo).
Myslicie, ze do zabawy i nauki wystarczy? Czy doradzalibyscie cos innego? Nie wiem czy to ma znaczenie ale uzywal bede z pelna klatka nikona i pewnie 50mm 1.4D i 105mm DC.
Pzdr
Nie kombinuj. Kup na początek porządną lampę pod Nikona. Jak budżet ograniczony poszukaj używki. Amator foto praktycznie nie jest w stanie lampy zajeździć. Typ taniej lampy z pewnością podpowiedzą koledzy strobiści z forum.
Parasolkę i statyw kupisz później. Aby był jakikolwiek sens bawić się lampami na statywach potrzeba min. 2 źródeł światła. Synchro przez kabel odradzam. Więcej kłopotu niż pożytku. Parasolka odbijająca /na zdjęciu/ daje ostre światło, do portretu raczej mało korzystne.
Na ebay, czy amazon nie skompletujesz tego taniej??? YN560 III to 67 dolców, 1 sztukę RF 603n kupisz pewnie za jakieś 20 USD, reszta to może kolejne 50 dolców...wychodzi dużo taniej, niż zestaw z Twojego linka.
Ewentualnie triopo, które robi bardzo dobre "podróbki" lamp nikona, działa w nich normalnie ttl, sa modele z autoFP, do sterowania w trybie master itp, a cena to ułamek tego co trzeba wydać za oryginalne nikony.
Jak ma być to do strobingu, to znacznie taniej i lepiej będzie zainwestować w YN-560 III, do tego na początek używany nadajnik RF-602 lub RF-603.
Jak Ci się spodoba, to można kupić YN-560-TX, aby móc zdalnie sterować też mocą lampy, a nie trzeba było za każdym razem latać do lampy.
Ta LumoPro to próba zrobienia "profesjonalnej" wersji taniego chińczyka, a 25$ za parasolkę i 20$ za 80cm zwykłego kabelka do głośników, to rozbój w biały dzień.
Dzieki za podpowiedzi panowie. Zaraz zerkne na te lampy ktore polecacie.
Pzdr
Po wstepnej lekturze internetu szybkie 2 pytania do Was:
- jaka jest roznica miedzy YN-560 III i YN-560 IV, bo w cenie 3 dolary :)
- o nadajnikach RF-602/3 pisza ludzie ze nie strzelaja ustawiona moca, tylko jak chca, tzn ustawiamy lampe na 1/64 np a on raz walnie 1/64 i 3 razy 1/1 - czy to potwierdzacie?
Pzdr
YN-560 IV ma dodatkowo wbudowany nadajnik taki jak w 560TX tylko z mniejszą liczbą grup (3 zamiast 6). Pozwala to wyzwalać i regulować parametry lamp z serii III lub IV i jednocześnie mieć lampę na sankach aparatu. Musisz pamiętać że zarówno III jak i IV są lampami manualnymi więc wszystkie parametry ustawiasz ręcznie. Co do nadajników to przez długi czas używałem RF-603 i nie miałem z nimi żadnego problemu.
Z kronikarskiego obowiazku powiem Wam, ze zamowilem wczoraj YN-560 IV nadajnik RF-603 II, statyw, parasolke, akumulatorki z ladowarka z B&H za 190$, dzisiaj ma to dotrzec do mnie i w ten sposob zaczne zabawe. Jak sie nie przyjmie to bedzie lezalo na strychu albo sprzedam a jak zlapie bakcyla to zainwestuje wiecej moze w cos lepszego i z TTLem. Dzieki za doradztwo.
Pzdr
Polecam teraz zapoznać się z Onelight dvd którego autorem jest Zack Arias. Zobaczysz jakie cuda można wyczarować z jedną lampą. A potem przjdzie czas na dwie, trzy,cztery .... a wtedy David Hobby i Joe McNally udowodnią że małe lampy wcale nie są gorsze od studyjnych. Tylko ostrzegam - to uzależnia :mrgreen: