PDA

Zobacz pełną wersję : D3s - zdjęcie NEF X-Rite Color Checker

--Richie--
22-08-2015, 17:05
Witam.

Mam prośbę.Jeśli ktoś z Was posiada Nikona D3s i X-Rite Color Checker,czy byłaby możliwość wykonania zdjęcia jakiegoś ogólnego planu w NEF na którym znalazłaby Color Checker.Chciałbym sprawdzić przed zakupem jakie mogę uzyskać różnicę na zdjęciach po stworzeniu nowego profilu barwnego.

email : [email protected]

Z góry dziękuję
Bartek

dexone
23-08-2015, 01:20
Wiem, że nie do końca na temat, ale mam D800 i color checker i w moim odczuciu różnice są bardzo delikatne - ustawienie balansu bieli z color checkera to jakieś 85% jego efektu, kailbracja jakieś 15%.

GonzoG
23-08-2015, 01:29
W "standardowych" warunkach profil CC daje niemal jednakowe wyniki co profil Adobe Standard. Jedyna zaleta w takich warunkach to łatwe manipulacje balansem bieli na podstawie wzornika do zmiany WB.
Siła Colorcheckera wychodzi dopiero gdy masz światło dające dziwne odwzorowanie kolorów. Wtedy CC pozwala w bardzo łatwy sposób uzyskać w miarę prawidłowe kolory.

biko1
09-09-2015, 20:49
a to nie jest tak, że każdy aparat różni się od siebie- w jakimś tam stopniu- i nawet robiąc pomiar na swojej puszce tobie może wyjść co innego? wydaje mi się chodź mogę się mylić, że tu jest potrzebne osobny pomiar dla każdej z osobna puszki.