Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] mleczna w Dorset
mirekvampirek
21-08-2015, 22:44
Dobry wieczor
pierwsze podejscie do drogi mlecznej, po ponad miesiacu oczekiwania na bezchmurne niebo w nocy, w koncu sie udalo
2 klatki poziome, zlozone w pionie :)
14mm, iso6400, f/2.8, 30sec.
zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/i/idsXXSwrj)
pozdrawiam
sebastian78
21-08-2015, 22:58
A ja dalej poluje :( nawet w tej chwili ;) Gdzie to jeśli można zapytać ? Nie mogę skojarzyć... tylko Mupe Bay mi podchodzi ale nie do końca ;) Fajnie wyszło , nie wiem tylko czy troszkę nie za jasno ?
mirekvampirek
21-08-2015, 23:31
Sebastian tak to mupe bay.
Ciężko w tym roku z latem w Anglii, ciężko z bezchmurnym niebem w nocy przy zaćmieniu księżyca, a jeszcze ciężej jak się do tego doda tylko niedzielę wolną od pracy, kiedy to mogę sobie pozwolić na foto zabawe.
Fajnie to wyszło, dobry balans między niebem a dołem, dobrze widoczna DM mimo "przeszkadzajek"
Z ostatnio wystawionych tu prac drogi mlecznej , ta podoba mi się najbardziej , ;)
Jak pogoda dopisze dziś , to też spróbuję swoich sił .
Gratki :)
Bardzo dobrze Ci to wyszło. Podoba się ;)
Super wyszło. Ależ musiałeś mieć ciemne niebo!
mirekvampirek
22-08-2015, 16:04
Loki było ciemno, to była noc całkowitego zaćmienia księżyca, w zasadzie mleczną widać było gołym okiem, może nie tak wyraźnie jak zarejestrował to aparat przy tych ustawieniach, ale aplikacja na komórkę do lokalizacji drogi okazała się zbędna. :)
Jako ze to było nasze pierwsze polowanie na mleczną, naczytalismy się mnóstwo różnych materiałów w sieci typu gdzie, jak, kiedy, itp. wynikało z nich, że najlepiej polować bez łysego, wiec czekaliśmy około 2 miesięcy na bezchmurne zaćmienie. dodatkowo ten rejon tez nie jest specjalnie zanieczyszczony światłem, wiec suma sumarum było ciemno... te światła które widać nad horyzontem to Francja, a kanał nie jest w tym miejscu wcale taki wąski ;)
Pozdrawiam
Nieźle wyszło, ale też wydaje mi się że dół zdjęcia jest za jasny. No i szkoda tego śladu po samolocie, a i te chmury - tudzież piasek znad Sahary - trochę przesłaniają główny motyw.
Ale całość na +
rawkik30
22-08-2015, 21:16
Loki było ciemno, to była noc całkowitego zaćmienia księżyca
Serio? ;-) Patrzę na zdjęcie, które wrzuciłeś i fakt, że może widzę na nim nie dzień, ale świt chyba co najmniej...
Ale przyznam, że nie jesteś jedyny w tym podejściu (sporo innych przykładów w ostatnich tematach się znajdzie) i się zastanawiam czy tak teraz trzeba? Pokazując zdjęcia nocnego nieba, należy je obrabiać tak, aby wyglądały na robione niemal w dzień?
Poza tym innych istotnych uwag nie mam i jak najbardziej się podoba :smile:
Pumexior
23-08-2015, 00:27
Super zdjęcie, mleczna jest piękna :) Ale powiedz mi, w swoich wypowiedziach masz na myśli oczywiście nów księżyca a nie zaćmienie? Bo to jednak co innego :)
Nie wiem, czy wysyp zdjęć nocnego nieba jest związany ze spadającymi niedawno gwiazdami, czy po prostu taka moda teraz ;)
walsodar
23-08-2015, 00:44
Sierpień jest chyba najlepszą okazją do focenia "mleka", bo i pogoda w miarę pewna, i nisko nad horyzontem znajduje się wtedy Strzelec, czyli najjaśniejsza część Drogi.
mirekvampirek
23-08-2015, 14:24
Serio? ;-)
Nie, na żarty ;)
Mówisz ze z nocy robi się dzień, może i tak, ale mlecznej gołym okiem tez nie widzisz tak jak na zdjęciu naświetlanym z wysokim ISO i szeroko otwara przesłoną, więc jeżeli rozświetlanie nocy jest nie naturalne, to naświetlanie zdjęcia tak żeby uwidocznic gazy i inne niewidoczne okiem rzeczy w drodze mlecznej chyba też...
Pozatym nie widzę nieścisłości w twojej wypowiedzi, a końcowe zdanie nawet mi się podoba ;)
Pumexior tak jak piszesz chodziło mi o księżyc w nowiu, nie o zaćmienie, mam nadzieję że wszyscy sid połapali o co mi chodziło :)
Dla mnie rewelacja-gratki
rawkik30
24-08-2015, 00:24
Nie, na żarty ;) ... Pozatym nie widzę nieścisłości w twojej wypowiedzi, a końcowe zdanie nawet mi się podoba ;)
Kadr (obiektywnie jak sądzę) uważam za bardzo udany - super miejscówka i ujęcie! - Twoja w tym zasługa! Ale obróbka (subiektywnie, gdyż przy tym zdjęciu chyba nie ma oczywistych reguł) mnie nie zachwyca...
mirekvampirek
24-08-2015, 00:52
Rawkik zrozumiałem już za pierwszym razem :)
Pozdrawiam
piotrekcoleman
26-08-2015, 13:31
Podoba się, ładne kolory
Ciężko w tym roku z latem w Anglii, ciężko z bezchmurnym niebem w nocy przy zaćmieniu księżyca, a jeszcze ciężej jak się do tego doda tylko niedzielę wolną od pracy, kiedy to mogę sobie pozwolić na foto zabawe.
Fajnie wyszło. Też pamiętam jak ze znajomym ustalaliśmy termin polowania na drogę mleczną - dokładając do tego wspólne terminy, które nam pasowały, lokalizację, pozycję księżyca, ryzyko zachorowania ;-), pogodę, etc - dobre (bo nie idealne) warunki trafiały się tak rzadko, że ostatecznie wyprawa doszła do skutku tylko jeden raz i to po wielu tygodniach oczekiwań :lol: