Zobacz pełną wersję : Soligor 125-580mm 1:5.6-8 MC C/D
dr jekyll
21-08-2015, 14:49
Witam.
Czy Ktoś z forumowiczów korzystał z Soligor 125-580mm 1:5.6-8 MC C/D?
W sieci jest praktycznie brak jakichkolwiek informacji. Bardzo będę wdzięczny za opis działania i wszelkie informacje.
Pozdrawiam.
dr jekyll
13-01-2016, 16:25
Podbijam temat, bo może Ktoś się zlituje i poda jakiekolwiek informacje odnośnie danego obiektywu.
Pozdrawiam.
zeberek1
13-01-2016, 16:47
A cóż to musi być w ogóle za niesamowicie rzadki wynalazek? Faktycznie gogle podało mi tylko jeden jego przypadek z ebay i to z mocowaniem Canon FD. Cudów po tak wiekowym szkle i w dodatku z takim zakresem bym się raczej nie spodziewał. To nie były te możliwości projektowania co teraz w dobie Tamrona i Sigm 150-600 które faktycznie już coś potrafią pokazać. A do czego kolega chce tej lufy użyć?
dr jekyll
13-01-2016, 18:54
A cóż to musi być w ogóle za niesamowicie rzadki wynalazek? Faktycznie gogle podało mi tylko jeden jego przypadek z ebay i to z mocowaniem Canon FD. Cudów po tak wiekowym szkle i w dodatku z takim zakresem bym się raczej nie spodziewał. To nie były te możliwości projektowania co teraz w dobie Tamrona i Sigm 150-600 które faktycznie już coś potrafią pokazać. A do czego kolega chce tej lufy użyć?
Dzięki za odpowiedź. Faktycznie parametry słabiutkie, ale do zabawy w fotografie dzikich zwierzaków, księżyca i ludzi z pewnej odległości dla amatora myślę, że pokombinować można. Widziałem te lufy od Tamrona i Sigmy, ale niestety nie ta liga jeśli chodzi o pieniążki. Głównie kupiłem ten obiektyw w celu sprawdzenia sobie tak długiej ogniskowej, choć wiem, że są i dłuższe. Ciężki jest skurczybyk i foty tylko ze statywu.
Pozdrawiam.
madebyzosiek
13-01-2016, 19:06
Wydaje mi się, że możesz mieć problem ze zwierzętami i ludźmi z tym szkłem, bo ręczne ostrzenie na takich ogniskowych nie jest łatwe... Jeszcze brak stabilizacji na 580 mm też nie ułatwi robienia zdjęć... Pomyśl, moim zdaniem szkoda kasy... Kup na początek jakieś 200 3.5 na M42, przejściówkę i pobaw się, wydasz 150 zł i dowiesz się czy Ci to pasuje czy nie...
dr jekyll
13-01-2016, 20:04
Wydaje mi się, że możesz mieć problem ze zwierzętami i ludźmi z tym szkłem, bo ręczne ostrzenie na takich ogniskowych nie jest łatwe... Jeszcze brak stabilizacji na 580 mm też nie ułatwi robienia zdjęć... Pomyśl, moim zdaniem szkoda kasy... Kup na początek jakieś 200 3.5 na M42, przejściówkę i pobaw się, wydasz 150 zł i dowiesz się czy Ci to pasuje czy nie...
Co ewentulanie polecasz Kolego do 200mm na M42? Może coś jaśniejszego za rozsądne pieniądze.
Za info z góry dziękuję.
madebyzosiek
13-01-2016, 21:17
Ja posiadam Prinzflexa Reflex 200 3.5, używam z Prakticą, kupiłem go na Jarmarku Domonikańskim w Gdańsku za 75 zł. Na znanym portalu aukcyjnym znajdziesz na pewno dużo okazji :-)
dr jekyll
13-01-2016, 21:41
Ja posiadam Prinzflexa Reflex 200 3.5, używam z Prakticą, kupiłem go na Jarmarku Domonikańskim w Gdańsku za 75 zł. Na znanym portalu aukcyjnym znajdziesz na pewno dużo okazji :-)
Ok dzięki za informację...Sprawdzę na pewno.
Do Księżyca - lepsze stałki niż zoom. Ja używam MTO-11CA (wyłącznie statyw) i Rubinara 500/5.6 (duuuuużo lżejszy, ale też tylko ze statywu). Pięćsetka trochę przykrótka do Księzyca/Słońca na FX. Na DX podchodzi lepiej.
Rubinara używałem też do statycznej dzikiej zwierzyny, np. doskonale sprawdził się (z monopodem) w fotografowaniu danieli.
dr jekyll
14-01-2016, 18:33
Do Księżyca - lepsze stałki niż zoom. Ja używam MTO-11CA (wyłącznie statyw) i Rubinara 500/5.6 (duuuuużo lżejszy, ale też tylko ze statywu). Pięćsetka trochę przykrótka do Księzyca/Słońca na FX. Na DX podchodzi lepiej.
Rubinara używałem też do statycznej dzikiej zwierzyny, np. doskonale sprawdził się (z monopodem) w fotografowaniu danieli.
Potwornie zaciekawiłeś mnie Kolego tym MTO-11CA. Poczytałem trochę na temat tego obiektywu i coraz bardziej się przekonuję w jego kierunku. Znalazłem na alledrogo taką aukcję http://allegro.pl/mc-mto-11ca-10-1000mm-i5900964329.html i mam kilka pytań. Czy warto w takim stanie za takie pieniążki brać ten obiektyw? Do czego służą te filtry? Po co jest ta kątówka? Jak pracuje ten obiektyw z konwerterami zwiększającymi ogniskową? Jak duże są straty światła lub jakie nieporządane rzeczy wychodzą?
GaijinPawel
15-01-2016, 20:40
Tego soligora kupiłeś? Tak pisałeś, więc może wrzuć jakieś foty.
dr jekyll
15-01-2016, 22:05
Tego soligora kupiłeś? Tak pisałeś, więc może wrzuć jakieś foty.
Tak kupiłem. Nie wrzucę na chwilę obecna żadnych fotek, bo obiektyw musi pójść do czyszczenia. jak tylko wróci z czyszczonka to na bank zamieszczę kilka kadrów.
Pozdrawiam.
GaijinPawel
15-01-2016, 23:10
A gdzie go wysłałeś do czyszczenia?
dr jekyll
15-01-2016, 23:14
A gdzie go wysłałeś do czyszczenia?
Interfoto... 400mm kapitalnie wyczyścili.
GaijinPawel
17-01-2016, 18:30
A ile za niego dałeś i czy nadaje się do strzelania przyrody.
dr jekyll
18-01-2016, 12:26
Dałem za niego jakiś 300 PLN. Myślę, że będzie się nadawał do strzelania przyrody, choć jest manualny. Kwestia wyrobienia sobie wprawy.
zeberek1
18-01-2016, 12:35
I kwestia jakości zdjęć z tego strzelania przyrody... Bo tu juz nie ma tanio i dobrze...
GaijinPawel
19-01-2016, 19:36
Czy Ty go chcesz podpiąć pod D200? Też szukam dużych i tanich tele ale z nikonem to chyba nie da rady na nieskończoność ostrzyc. Przymierzam się do bezlustra jakiegoś.
dr jekyll
19-01-2016, 20:31
Czy Ty go chcesz podpiąć pod D200? Też szukam dużych i tanich tele ale z nikonem to chyba nie da rady na nieskończoność ostrzyc. Przymierzam się do bezlustra jakiegoś.
Niestety nie ostrzy... Mam przejściówkę C/Y na Nikon z soczewką i lipa. Muszę jeszcze pokombinować z przejściówką bez soczewki, choć obstawiam marny efekt, albo od razu dupkę nikonowską wstawić jeśli się da. W obiektywie są cztery śrubki, a z tego co zauważyłem na dupkach nikonowskich są tylko trzy. Rozstaw otworów na obwodzie zapewne nie będzie pasował. Ostatnio kupiłem MTO-11CA i jak tylko skurczybyka dostanę w łapki to leci na testy :)
Pozdrawiam.
zeberek1
19-01-2016, 21:02
I po tych testach migiem leci do żyda...
dr jekyll
19-01-2016, 21:15
I po tych testach migiem leci do żyda...
Kolega jest strasznie sceptyczny.... Wiadomo, że to są obiektywy nie tej klasy co aktualne lufy, ale dla amatora z niskim budżetem warto pokombinować. Kiedyś nie mieli fotografowie takiego sprzętu i możliwości obróbki zdjęć, a dzisiaj nie jeden zawodowiec niemalże spuszcza się nad tymi kadrami z dawnych lat. Nie chodzi w foto, żeby walić na maksa klatek, tylko trafić ten jeden, który będzie satysfakcjonował. To jest całe piękno fotografii. A jeżeli jeszcze inni to zauważą to jest już sukces.
Tu są fajne fotki i opis jak na tą klasę i światłosiłę obiektywu: http://grzanka.pl/2012/12/05/mc-mto-11ca-101000/
dr jekyll
17-05-2016, 17:36
Zapytam się tutaj w temacie, gdyż nie osiągnąłem jeszcze wystarczającej liczby postów, aby zamieścić ogłoszenie w dziale giełda. Mianowicie Soligor 125-580 powrócił z serwisu, ale niestety soczewki mają ubytki wynikające z wiekowości danego słoiczka. Obiektyw jest sprawny tylko niestety stan soczewek niestety klapa i stąd moje pytanie, czy może Ktoś z forumowiczów ma taki obiektyw uszkodzony ze sprawną optyką? Wiem, że to rzadki egzemplarz, ale może Ktoś posiada i zechce się pozbyć. Czy takie ubytki można jakoś zniwelować np. przez polerowanie, czy to zmieni właściwości optyczne danego obiektywu i pozbawi powłok? Za wszelkie informacje z góry dziękuję i pozdrawiam.