Zobacz pełną wersję : Pierwsza lampa błyskowa z TTL, a może nie?
Witam :) W kwestii lamp jestem zielony, ale kiedyś trzeba zacząć :) Poszukuję taniej lampy na sam początek najlepiej z ttl-em. Zainteresował mnie http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe/metz-36-af-5-digital-nikon.bhtml#opis . Mała cena, i-ttl, ruchoma głowica. Mam tylko parę pytań do niej. Czy zoom w tym ttl działa normalnie i jeżeli zmienię ogniskową z 50 na np. 70 to lampa to odczyta i dostosuje błysk? Oraz czy mogłaby ona wystarczyć na cykanie rodzinnego chrztu w kościele z kitem, stałką 35 i ciemnym tele (w przyszłości sigmą 17-50 2.8 )? (d3200). Oraz co sądzicie o tym chińskim cudzie http://www.neewer.com/imaging-products/flashes-speedlites/shoe-mount-flashes/10070994.html . I czy choć bieda w portfelu zbierać do YN- 565 EX, bo różnica jest aż tak duża? Wiem dużo pytań, ale gdzie mogę jak nie tu :P? Pewien znajomy powiedział mi, że ttl w tych lampach to lekko kupa i lepiej kupić manuala np. yn-560 iv. Jak ustawia się taką lampę? Poprzez światłomierz w aparacie czy w inny sposób? Oraz czy jest to na tyle wygodne, że można ewentualnie robić tym chrzest, gdzie raczej trzeba szybkiej reakcji? Proszę bardziej doświadczonych o odpowiedzi na wszystkie moje pytania.
Witam :) W kwestii lamp jestem zielony, ale kiedyś trzeba zacząć :) Poszukuję taniej lampy na sam początek najlepiej z ttl-em. Zainteresował mnie http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe/metz-36-af-5-digital-nikon.bhtml#opis . Mała cena, i-ttl, ruchoma głowica. mała cena, bo i lampa bidna.
Mam tylko parę pytań do niej. Czy zoom w tym ttl działa normalnie i jeżeli zmienię ogniskową z 50 na np. 70 to lampa to odczyta i dostosuje błysk?
Nie, co z resztą widać po zdjęciach - zoom musisz ustawić samodzielnie.
Oraz czy mogłaby ona wystarczyć na cykanie rodzinnego chrztu w kościele z kitem, stałką 35 i ciemnym tele (w przyszłości sigmą 17-50 2.8 )? (d3200).
Jak się umie wykorzystać, to starczy. Jak nie, to i najlepsza lampa nie da rady.
Oraz co sądzicie o tym chińskim cudzie http://www.neewer.com/imaging-products/flashes-speedlites/shoe-mount-flashes/10070994.html .
Jak sam piszesz - jest to "cudo". Poszukaj opinii o Meike MK950 lub Voking VK750, to dokładnie ta sama lampa.
I czy choć bieda w portfelu zbierać do YN- 565 EX, bo różnica jest aż tak duża?
Różnica to dokładnie 25$... i też masa problemów z gwarancją...
Pewien znajomy powiedział mi, że ttl w tych lampach to lekko kupa
raczej ten znajomy ma problemy z kupą... bo inaczej tego nazwać nie można. TTL to TTL - głupi automat i trzeba go umieć używać.
i lepiej kupić manuala np. yn-560 iv. Jak ustawia się taką lampę? Poprzez światłomierz w aparacie czy w inny sposób?
Są 3 sposoby:
1. poprzez światłomierz w oku (wymaga doskonałego poznania lampy)
2. w oparciu o tabelkę mocy lampy (która w chińskich lampach jest nic nie warta): (są 2 sposoby)
a) na podstawie ISO, przesłony i odległości od obiektu wyliczasz potrzebną moc lampy, odszukujesz jej w tabelce i ustawiasz taką moc na lampie.
b) ustawiasz maksymalną potrzebną moc na lampie, i na podstawie ISO i odległości do obiektu obliczasz przesłonę jaką trzeba ustawić.
3. Na podstawie zdjęć - ustawiasz cokolwiek, robisz zdjęcie i sprawdzasz jak wyszło - na jego podstawie zmieniasz moc lampy.
Oraz czy jest to na tyle wygodne, że można ewentualnie robić tym chrzest, gdzie raczej trzeba szybkiej reakcji?
Jak dojdziesz do wprawy to nie będzie z tym problemów.
Jak chcesz mieć prostą lampą do prostego robienia zdjęć i nie męczenia się z tym oraz w miarę pewną, to wybór jest banalny - kupić w polskim sklepie normalną lampę z TTL, a nie chińskie wynalazki.
Dokladnie kup najtansza systemowke z ruchomym palnikiem i ttl.
Wozniak.g
20-08-2015, 21:12
sunpak pz42x fajnie działa
sunpak pz42x fajnie działa
A poza wrzucaniem wszędzie spamu o tym wyrobie lampo-podobnym, coś innego potrafisz pisać ?? Bo to już chyba 5, czy 6-ty wątek, gdzie zachwalasz to coś...
Ja już wolałbym chińczyka za $30... będzie pewniejszy w działaniu.
Czyli myślicie, żeby kupić coś taniego tylko z ttlem np. tego Metza co podałem wyżej, czy może lepiej dopłacić te 2-3 stówki i kupić coś bardziej przyszłościowego z TTL i manualem?
EDIT: I czy w Yongnuo 565 EX zoom w trybie TTL ustawia lampa, czy również trzeba ręcznie?
Pierwsza to pierwsza, lepiej nie wydawać za dużo bo można żałować.
Nissin który podałem kosztuje ponad 600 więc może jest poza budżetem. Ale jest to dość dobra lampa, oferuje zoom auto, synchronizację z krótkimi czasami, obrót głowicy wokół dwóch osi, ma ttl i kilka innych ciekawych funkcji.
Może i tą warto wziąć pod uwagę.
Ale specjalistą w lampach nie jestem więc może inni coś więcej powiedzą
A co sądzisz o tej http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lampa-blyskowa-delta-meike-speedlight-mk-900-do-nikon.html ?
Ciekawa propozycja jednak do D3200 chyba za duża, ona ma wysokość 20cm.
Obawiam się że będzie się niewygodnie trzymało taki zestaw na D3200, chodzi mi o wyważenie
D3200 ze względu na swoje używalne ISO do 800 i tak będzie przy najbliższej możliwości wymieniany (niestety raczej dopiero połowa stycznia). Ale lampy bym tak szybko nie chciał zmieniać, bo wolałbym dołożyć te pieniądze na szklarnie. Dlatego też chyba kupię lampę z manualem i ttlem.
nikoniarz
21-08-2015, 05:03
czy w Yongnuo 565 EX zoom w trybie TTL ustawia lampa, czy również trzeba ręcznie?
Można i ręcznie, i Auto...
Andrzej1974
21-08-2015, 07:17
Pierwsza to pierwsza, lepiej nie wydawać za dużo bo można żałować. [...]
No pacz, a wielu uważa (w tym i ja), że lampę należy kupić.... raz a porządnie...
BTW czy można żałować wydanych pieniędzy np. na pierwszą lampę Nikon SB-910? MZ... nie...
Autorze wątku, mam nadzieję, że znasz tekst o tym, że chytry traci dwa razy? Jeżeli tak to nie szukaj tanich i okrojonych lamp tylko kup coś porządnego. Na pewno będziesz zadowolony.
Skoro myślisz o zmianie aparatu to chciałbym też zasugerować może wstrzymać się z zakupem do czasu zmiany aparatu. Lampę należy dobierać również patrząc pod kątem aparatu. Może w przeciągu pół roku, bo pisałeś że w styczniu, zmieni się tobie punkt widzenia na aparaty i wybierzesz np serię D7xxx lub może nawet pełna klatkę (używka lub nowy) a wtedy to już inna trochę dyskusja.
Chyba że potrzebujesz lampy teraz ze względu na jakąś ważną imprezę.
Wozniak.g
21-08-2015, 18:45
A poza wrzucaniem wszędzie spamu o tym wyrobie lampo-podobnym, coś innego potrafisz pisać ?? Bo to już chyba 5, czy 6-ty wątek, gdzie zachwalasz to coś...
Ja już wolałbym chińczyka za $30... będzie pewniejszy w działaniu.
kupiłem okazyjnie tanio, poznałem, mam, używam, jestem zadowolony jako początkujący, do nauki i pstrykania wystarcza. Chinolka YN 460 i 460-II też mam, też w okazyjnych pieniążkach kupione i też jestem zadowolony, tabelke mam na lampce i przestawienie mocy błysku wiele czasu nie wymaga. Nie twierdze że to sprzęt docelowy ale na początek jak się da tanio wyrwać to jest OK. Sam zbieram grosza na sabine 700 co najmniej.
D3200 ze względu na swoje używalne ISO do 800 i tak będzie przy najbliższej możliwości wymieniany (niestety raczej dopiero połowa stycznia). Ale lampy bym tak szybko nie chciał zmieniać, bo wolałbym dołożyć te pieniądze na szklarnie. Dlatego też chyba kupię lampę z manualem i ttlem.
A na co planujesz zmienić ?? Bo jeśli nadal na DX, to będziesz mieć takie samo używane ISO jak w D3200.
A jak na FX, to przy twoim podejściu używane będzie max 1600, więc od razu lepiej kupić porządną i bardzo mocną lampę.
Dla mnie w pełni używane ISO w D3200 to 3200.
Autorze wątku, mam nadzieję, że znasz tekst o tym, że chytry traci dwa razy? Jeżeli tak to nie szukaj tanich i okrojonych lamp tylko kup coś porządnego. Na pewno będziesz zadowolony.
z takim podejściem, to na pierwsze lustro trzeba by kupić od razu D4S, bo po co marnować pieniądze na D5xxx i później kupować jeszcze raz?
że nie wspomnę o obiektywach, broń boże nie kupować kitowego 18-55 za 350zł; 5000zł za nówkę to minimum inaczej to nie ma nawet sensu kupować obiektywu, lepiej zostać z samym body ;P
Andrzej1974
25-08-2015, 18:36
z takim podejściem, to na pierwsze lustro trzeba by kupić od razu D4S, bo po co marnować pieniądze na D5xxx i później kupować jeszcze raz?
że nie wspomnę o obiektywach, broń boże nie kupować kitowego 18-55 za 350zł; 5000zł za nówkę to minimum inaczej to nie ma nawet sensu kupować obiektywu, lepiej zostać z samym body ;P
Nie ma to jak porównać sprzęt za 1,5k (konkretną lampę za tak śmieszną kwotę może mieć każdy) z tym za 21-23k (aparat za taką kwotę mogą mieć jednostki)...
Na pierwszą lampę polecam coś z ttl. Myślę że SB-700 od Nikona będzie ok. Gdy już minie ekstaza związana z odbijaniem światła od ścian i sufitów można spróbować zdjąć lampę ze stopki i poprzez np. wyzwalacze radiowe próbować wyzwalać lamę zdalnie. Moim zdaniem pierwszą lampę warto kupić porządną, body zmienisz a lampa zostanie. Ja jako pierwszą kupiłem w 2008r SB-600 od tego czasu mam już trzecie body a 600 wciąż jest ze mną, i żeby nie było że jestem fanbojem Nikona to mam też 1xYN460II, 3xYN560III i 1xYN560IV które to lampy polecam, jednak na początek przygody z błyskiem zdecydowanie SB-700 lub jeśli możesz to SB-910.
Apropos wyzszosci TTL nad manualem dla poczatkujacego:
Czy to nie jest tak, ze jak np robimy portet to i tak najlepiej jest samemu dobrac sobie moc blysniecia i reszte parametrow ekspozycji? Np mam kaprys pstryknac na f8, ISO 100 1/200 w ciemnym pokojui sam sobie ustalam moc swiatla z lampy w zaleznosci od tego jaki efekt chce uzyskac? Z tego co rozumiem (a rozumiem niewiele wiec poprawcie mnie jesli bladze) to TTL po prostu dobierze ilosc swiatla z flesha automatycznie w zaleznosci od ilosci swiatla zastanego, czyli roznica dla laika miedzy iTTLem a manualem jest podobna do robienia zdjec w trybie manual czy trybie priorytetu przeslony a trybie automat, tak?
nikoniarz
25-08-2015, 21:16
W TTL również masz możliwość wprowadzenia kompensacji błysku, więc jeśli stwierdzisz, że błysk jest za słaby lub za mocny to wprowadzasz korektę. Plusem TTL, przynajmniej dla mnie, jest to, że automatyka szybko ustawia że tak powiem wyjściową moc błysku która w większości przypadków jest okej. A w razie niezadowolenia wystarczy szybka korekta.
Apropos wyzszosci TTL nad manualem dla poczatkujacego:
Czy to nie jest tak, ze jak np robimy portet to i tak najlepiej jest samemu dobrac sobie moc blysniecia i reszte parametrow ekspozycji? Np mam kaprys pstryknac na f8, ISO 100 1/200 w ciemnym pokojui sam sobie ustalam moc swiatla z lampy w zaleznosci od tego jaki efekt chce uzyskac?
Tak, jeśli myślisz tylko o takich zdjęciach, to tania lampa mająca tylko M jest lepsza (bo tania).
Ale potem zechcesz zechcesz zrobić zdjęcia w jakimś klubie, kościele (wróć, obecnie w dobrym guście jest "niebłyskanie" w kościele), na spotkaniu towarzyskim, gdy raz będziesz 1m od obiektu zdjęć, za chwilę 3m, i wszystko w bardzo zmiennych warunkach oświetleniowych. Owszem można sobie poradzić z lampą manualną, mając pewne doświadczenie i idąc na pewne kompromisy, ale jeśli ktoś wymyślił pomiar światła i dobieranie mocy błysku, to czemu nie skorzystać? Dokładnie tak jak w przypadku priorytetu przysłony: niby nie jest potrzebny, bo jak masz M, to sobie ustawisz i przysłonę, i czas, a mając cyfrówkę to nawet od razu sprawdzisz, jakie są efekty tego Twojego ustawienia, jednak używanie trybu półautomatycznego jest szybsze i wygodniejsze.
Jeśli po powrocie z takiego "reportażu" z lampa pracującą w "teteelu" zechcesz zrobić wspomniane portrety, naciskasz odpowiedni przycisk, i lampa staje się lampą manualną, w której sam dobierasz moc błysku. Z lampą manualną taka sztuczka się nie uda, nie przełączysz jej na "inteligentną współpracę" z aparatem.
No coz panowie, chyba mnie przekonaliscie, moze faktycznie zasadze sie na taka z TTLem...
Andrzej1974
26-08-2015, 09:08
Jak jest kasa to bierz koknretną lampę z TTL i się nawet nie zastanawiaj.
A ja chyba Panowie pójdę na kompromis i kupię jak i pewnie wielu YN-565EX. Dodawać kolejne 500zł do SB 700 nie ma dla mnie sensu, bo wolałbym już poczekać chwilę zachować parę stówek i kupić szkło, a być sknerą i mieć te 150-200 w kieszeni, a później płakać za manualem czy TTL też mi się nie widzi. Co do zmiany aparatu to będzie to albo D7100 i szkło, albo D610, ale to wszystko jeszcze zależy od paru czynników.
A ja chyba Panowie pójdę na kompromis i kupię jak i pewnie wielu YN-565EX. Dodawać kolejne 500zł do SB 700 nie ma dla mnie sensu, bo wolałbym już poczekać chwilę zachować parę stówek i kupić szkło, a być sknerą i mieć te 150-200 w kieszeni, a później płakać za manualem czy TTL też mi się nie widzi. Co do zmiany aparatu to będzie to albo D7100 i szkło, albo D610, ale to wszystko jeszcze zależy od paru czynników.
Jak już brać, to YN-568,/aby było AutoFP. Bo z YN-565 będziesz ograniczony tylko do 1/200s.