PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat na paralotnię.

stachmuszel
20-08-2015, 14:38
Panowie, mam prośbę.
Kolega z pracy prosi mnie o pomoc w doborze foto sprzętu do używania na paralotni. Obecnie używa Nikona D40x+N18-135, nie jest jednak zadowolony z efektów. Pozwolę sobie zacytować kolegę:

"Proszę o fachową poradę dotyczącą sprzętu fotograficznego.
Jak wiesz latam na paralotni i zamierzam robić fotki z powietrza. Lot na paralotni to ciągłe wykonywanie korekt toru lotu, reagowanie na turbulentne warunki, operowanie manetką gazu. Cały zestaw w powietrzu ciągle buja się we wszystkich kierunkach. Zazwyczaj latam na wysokości od 100-300m. Można założyć , że większość fotografii wykonywana będzie z takiego pułapu. Ilość sprzętu, który mogę zabrać ze sobą w powietrze jest ograniczona. Aktualnie posiadam Nikona D40x z obiektywem Nikkor 18-135. Zdjęcia, które wykonałem do tej pory nie dają mi powodów do dumy. Próbowałem ustawiać krótkie czasy, zmniejszać ISO, używałem trybów automatycznych, zbliżeń itp. Generalnie większość zdjęć jest poruszona i niewyraźna.
...
Proszę o propozycję sprzętu, który wg Twojej wiedzy spełniałby wymagania do fotografowania z powietrza. (nie musi być to zestaw najtańszy)."

Nie mam wiedzy na taki temat (sam fotografuję reportaż i lanszafty), dlatego proszę o pomoc koledze. Może jest ktoś w Naszym forumowym gronie, kto ma podobne zainteresowania i ma doświadczenie i sprawdzony system fotograficzny.
Dzięki i pozdrawiam.

ahoj
20-08-2015, 16:39
Olympus OM-D ze względu ne ekstra stabilizację i szybki AF

stachmuszel
24-08-2015, 21:20
Panowie, nikt z Was nie fruwa paralotnią? Podpowiedzcie coś więcej.