Zobacz pełną wersję : pytanie do programistów
Jakoc człowiek totalnie niezapoznany z technikami komputerowymi postanowiłem swa wiedze poszerzyc i nauczyć się czegos nowego. Z wielkimi bólami samodzielnie postawiłem swoja www na wordpressie ale to za mało więc poczułem potrzebe dokształcania. Zacząc chce od kursów online - znalazłem kursy na www.eduweb.pl oraz www.strefakursow.pl
dodatkowo oczywiście lynda.com oraz teamtreehouse.com
Interesują mnie rzeczy z tematu web design lub webdevelop ewentualnie aplikacje mobilne - coś przyszłosciowego co być może za kilka lat jak się w tym wyszkole pozwoli mi na tej wiedzy zarobić na kieliszek chleba :) /praca zdalna/
Nie robiłem tego nigdy i zaczynac będę od zera.
czy ktoś to przerabiał, czy ktoś mógłby zerknąć w program tychże kursów i zobaczyć czy sa one wartościowe - w sensie czy nie ucza jakiś pierdół które sa zupełnie do niczego nie przydatne ?
chcę zacząc od tych polskich stron, potem ewentualnie skupię się na serwisach zagranicznych :)
Chyba zeby zrobic ta specjalizację co jest na eduweb. Taki pakiet uczący od podstaw do bardziej zaawansowanych rzeczy.
Nie znam tych kursow z .pl, ale duzo ogladalem na Lynda.com i smialo moge polecic.
Co do nauki, to wazne jest kazde zrodlo wiedzy, ale najwazniejsze towytrwalosc. Mozesz czytac, sluchac, ogladac, ale stawiaj sobie tez cele, np. napisze skrypt w JS, ktory...
Ogolnie, powodzenia ;)
lynda chce własnie ciut później - wolę najpierw podstawy złapac po polsku. Co prawda nie mam kłopotów z angielskim, jednakowoz słownictwo techniczne i wolałbym nie musiec od razu główkować co autor miał na mysli. Szczególnie ze w naszym ojczystym języku nie wszystkie rzeczy są zrozumiałe. Informatyka zawsze była dla mnie czarna magią :)
A tak z ciekawosci, ile kosztuje taki kurs?
np cała specjalizacja webdeveloper kosztuje 2800 - aczkolwiek mozna tez osobno zakupić sobie poszczególne panele i powoli się uczyć. http://eduweb.pl/specjalizacje/webdeveloper
poszczególne segmenty np podstawy html5 czy CSS nie sa drogie - w granicach kilkudziesięciu do 100+ zł.
Na stronach są szczegółowe cenniku podane.
Zrobisz jak uwazasz, ale za 2800 zl nakupujesz tyle wartosciowych ksiazek, ze zostaniesz od razu Senior Developerem w pieciu jezykach ;)
alez ja nie wydaję 2800 od razu - na łeb nie upadłem :)
Najpierw chcę złapac podstawy i zrozumiec pewne rzeczy. Potem być może ksiązki. Kiedyś próbowałem powiedzmy podobne rzeczy od podstaw z książek - nie dla mnie. Droga przez mękę.
Bardziej w problemie rozchodzi się o to czy rzeczone kursy, program w nich zawarty i ogólnie rzeczy których uczą są sensowne, potrzebne, aktualne itp.
Chodzi o to by nie wpakowac się w kurs w którym ucza np excela 1997 podczas gdy na rynku jest wersja np 2013. Po pobieżnym poguglaniu wychodzi że to aktualne rzeczy i na tzw topie - aplikacje mobilne, projektowanie stron itp - ale tez potrzebowałbym opinii speca i utwierdzenia w przekonaniu że ma to sens i warto.
Jak jesteś dobry, to w każdym języku znajdziesz robotę.
"programiści" html5. No nie mogę. :F Przypominam, że web design to nie jest de facto praca programistyczna.
Jeżeli interesują Cię aplikacje mobilne, to uczyłbym się C#, java, objective-C w tej kolejności, celując w zagadnienia związane z tworzeniem aplikacji mobilnych. Z samych książek nie da się nauczyć dobrze programować - do tego potrzeba znacznie szerszego źródła wiedzy i sporo praktyki, aby konfrontować swoje doświadczenia z przedstawianą wiedzą.
Jeżeli chodzi o webdeveloperkę, to poznanie podstaw js i html5 jest niezbędne, ale warto znać też często wykorzystywane frameworki napisane w js, na przykład angulara. Dalej: php, ruby on rails, ASP .NET, podstawy SQL, znajomość przynajmniej podstaw pracy z MySQL i Postgresql.
Ale przede wszystkim, nim zrobisz pierwsze zlecenie, zapoznaj się dobrze z atakami na aplikacje mobilne oraz strony www i sposobami zapobiegania.
Dzięki Kurtz za info. Do zleceń to lata świetlne. Na razie chcę się po prostu nauczyć podstaw, poznac różne rzeczy bo nie błądzić w tym jak ślepiec. By brac za coś pieniądze (nieważne jakie) trzeba być w tym po prostu dobrym. Ja na razie zamierzam się uczyć. A od poznania alfabetu do sprzedaży książek to fiu fiu fiu daleka droga :)
Kurtz chyba się trochę zagalopowałeś. Jakby wszedł tu amator z pytaniem jaki kompakt na wakacje, to nie warto mu pisać, że ma się od razu zapoznać ze wszystkimi rodzajami wad optycznych, czym jest prąd ciemny przy długim naświetlaniu i dlaczego ma na przyszłość szukać obiektywu z przesunięciem płaszczyzny ostrości. Facet jeszcze nie wie jak stworzyć dokument HTML a Ty wyskakujesz z RoR? ;)
Stock nie wiem jak kursy, ale jeżeli chcesz wiedzieć co "siedzi" w stronie, którą zrobiłeś na wordpressie, to zacznij od podstaw. Najpierw, czym jest HTML, potem dlaczego tak wygląda dzięki CSS. Zwykle jako trzeci filar budowania stron podaje się Javascript, chociaż jeżeli nie potrzebujesz żadnych "bajerów", to PHP jest tutaj istotniejsze. Zanim się zapiszesz na jakiś kurs, zajrzyj tutaj: https://www.youtube.com/user/MiroslawZelent/playlists
Bardziej przystępnie podanych podstaw w życiu nie widziałem :) Facet ma tyle cierpliwości, że pewnie i nasze babcie by się nauczyły tworzyć strony.
Oglądaj w kolejności HTML -> CSS -> Javascript -> PHP -> MySQL . Powodzenia :)
heh spoko dzięki igsux3 :)
Oczywiście zaczynamy od podstaw totalnych :)
mam nadzieję tylko ze za jakiś czas na piwie zamiast klasycznie o du...ach, nie będziemy gadali o programowaniu bo to oznaczałoby koniec świata :)
Przesadziłbym jak bym zaczął od FastCGI i pisania w aplikacji w C++. ( Co też jest web developerką i czasami się robi ).
Amator nie amator, ale jak chce podchodzić do tematu profesjonalnie i faktycznie nauczyć się, to trzeba mierzyć w technologie faktycznie potrzebne.
Zanim się zapiszesz na jakiś kurs, zajrzyj tutaj: https://www.youtube.com/user/MiroslawZelent/playlists
Bardziej przystępnie podanych podstaw w życiu nie widziałem Facet ma tyle cierpliwości, że pewnie i nasze babcie by się nauczyły tworzyć strony.
Przejrzałem kilka jego tutoriali dotyczących C++ i uważam, że są to złe materiały i nikomu bym ich nie polecił. Zarówno na błędy merytoryczne, braki jak i dość wybiórcze podejście do tematu i pomijanie ważnych podstaw. Jak jest z PHP nie miałem czasu sprawdzić, a i w temacie php nie czuję się jak w C++.
Kurtz może dlatego że znamy się z Marcinem z reala to jakoś wiem, że lepiej do niego przemówi taki film niż książka pełna nowych informacji. Na studiach wiedza jeszcze sama wchodzi, ale jak się całe życie nie miało z programowaniem styczności to tak lekko nie jest. Niestety jak przeglądałem kilka książek o PHP to już na pierwszych stronach często pisze się o przekazywaniu danych przez GET/POST, zasięgu zmiennych i obsłudze sesji, to nic dziwnego, że wielu się zniechęca. A już najbardziej mi się śmiać chce, jak widzę polecenie pociągnięcia czegoś przez GITa - ludzie gubią się w eksploratorze plików, terminala na oczy nie widzieli, a na start się od nich wymaga "sklonuj to repo".
A może to tylko moje ślamazarne podejście do tematu, ciężko powiedzieć ;)