Zobacz pełną wersję : Statyw i zdjecia nocne / Manfrotto ?
Hej wszystkim
- ponownie zabrudze forum ale poszukuje rady i opinii
Potrzebuje lekki statyw do zdjec nocnych.
Posiadam już cieżki statyw manfrotto ze stalową głowicą statyw jest bardzo solidny i wrecz fenomenalny do nocnych zdjeć ale jego minus to waga
z głowicą waży koło 6kg. Dało mi to w kość podczas ostatniej wycieczki do Lizbony.
Przeglądam teraz dwa statywy manfrotto z serii Compact (Action oraz Advanced ) Mam jednak obawy czy te statywy dadzą rade skutecznie przytrzymać moją puszke d7100 przy naświetlaniach
fajnie by było gdyby była możliwość dociążenia plecakiem itp ( ale w manfrotto brak haka )
myślałem jeszcze nad monopodem + solidna stopka ale nie wiem czy ma to jakiś sens
może jakieś inne alternatywy , modele ?
Czy w ogole lekkie statywy zdają egzamin w nocy czy raczej walka z wiatrakami ?
Czekam na wasze opinie każda odpowiedz jest dla mnie cenna
aaa i cena moge wyłożyć do 600 - 650 zł
Dziekuje pozdrawiam
Nie wiem ile waży Twój zestaw, ale serdecznie mogę polecić ten statyw, którego ja używam - Velbon Sherpa 450R. Waży 2,25kg, udźwig: 4kg. Naprawde daje radę :)
Możesz zobaczyć też inne Sherpy (600R, 750R) - mają ten sam udźwig, ale różnią się rozmiarem :)
Ja mam Fotopro MGA-684 (dostępny tylko w zestawie z nie najlepszą głowicą kulową) - waga ok 2kg, wysokość bez głowicy 165cm.
Jest stabilny, do tego ma hak. Z 5kg ciężarem daje radę nawet przy mocniejszych wiatrach. Nośność nóg - przynajmniej 8kg (więcej jeszcze nie obciążałem). Cena ok 560zł.
Podobne jakościowo i cenowo statywy robi też Triopo, ale plusem jest, że dostępne są same nogi.
Proponuję spojrzeć na serię Manfrotto 190XPROB. Jest ich kilka.
Nie wiem ile waży Twój zestaw, ale serdecznie mogę polecić ten statyw, którego ja używam - Velbon Sherpa 450R. Waży 2,25kg, udźwig: 4kg. Naprawde daje radę :)
Możesz zobaczyć też inne Sherpy (600R, 750R) - mają ten sam udźwig, ale różnią się rozmiarem :)
2,5kg to lekki statyw? Ja mam 800g.
Mogę polecić Manfrotto BeFree. W wersji aluminiowej zmieści się w budżecie.
TOP67 masz na myśli ten? http://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-manfrotto-mnmkbfra4-bh-befree-z-glowica-kulowa-i-torba.html
Na stronie z linku są 2 opinie o tym statywie.
Potwierdzasz pierwszą, niepochlebną na temat głowicy?
I ogólnie, czy jesteś z niego zadowolony?
Głowicę można złożyć na dwa sposoby. Bez płytki chowa się pomiędzy nogami, dziąki wycięciom. A z płytką trzeba ją obrócić jak do zdjęć pionowych i wystaje poza nogi. Ale spokojnie mieści się w pokrowcu. Sama kula i zacisk są bardzo wygodne. Brakuje tylko możliwości obrotu bez zwalniania zacisku, co mam w Sirui. Mam wersję carbonową i jestem bardzo zadowolony.
Borat1979
19-10-2015, 22:44
Głowicę można złożyć na dwa sposoby. Bez płytki chowa się pomiędzy nogami, dziąki wycięciom. A z płytką trzeba ją obrócić jak do zdjęć pionowych i wystaje poza nogi. Ale spokojnie mieści się w pokrowcu. Sama kula i zacisk są bardzo wygodne. Brakuje tylko możliwości obrotu bez zwalniania zacisku, co mam w Sirui. Mam wersję carbonową i jestem bardzo zadowolony.
Czy tą głowicę w BeFree da się odkręcić i zamontować inną?
Oczywiście. Głowica jest na standardowy gwint (gruby).
2,5kg to lekki statyw? Ja mam 800g.
Ta 800 tka z glowicą to chyba grubo ponad tysiąc złotych kosztuje i raczej trudno o zamiennik ;-)
Kosztował 300 zł. Sirui T-005. Jeszcze lżejszy (600g) jest Sirui T-025. Opis na opacznych. http://www.optyczne.pl/4267-nowo%C5%9B%C4%87-Nowa_seria_statyw%C3%B3w_Sirui_ju%C5%BC_w_sprzeda% C5%BCy.html
A w ostatnich dniach wyszła zmniejszona wersja Manfrotto BeFree One. Niestety na razie tylko aluminium o wadze 1,35kg. http://www.fotopolis.pl/n/21439/manfrotto-befree-one-kompaktowy-statywy-dla-fotografow-w-podrozy/
Sirui T-005. Jeszcze lżejszy (600g) jest Sirui T-025.
Tych dwóch modeli to raczej w Polsce nie ma co szukać. Ten pierwszy gdzieś mi się przez palce prześlizgał ale w cenie ok. 600 zł.
Ten drugi był za 600, bo to wersja carbon. Dodatkowo ma wykręcaną kolumnę, co zmniejsza drgania. Z chin za $199. http://www.ebay.com/itm/Original-authentic-SIRUI-T-025X-C10X-5-section-Carbon-Fiber-tripod-w-ball-head-/252085665619?hash=item3ab179ff53:g:lvUAAOSwiLdV76K E