Zobacz pełną wersję : Plecak z zaczepem na statyw
Witajcie Nikoniarze ;)
Postanowiłem kupić plecak fotograficzny, który pomieści body i 2 lub 3 obiektywy. Zależy mi na tym, żeby było w nim miejsce na inne rzeczy (zwykła przegroda) oraz by można było do niego przymocować statyw (velbon sherpa 450r).
Aparat to Nikon D5100 z obiektywem 18-134. Drugi obiektyw (w planach) to Tokina 11-20. Fajnie by było, gdyby można było aparat wyciągnąć bez zdejmowania plecaka.
Aktualnie aparat noszę w torbie naramiennej, osobno noszę statyw i jest to bardzo niewygodne... No i w drodze jest obiektyw, którego do małej torby naramiennej nie upchnę.
Moglibyście coś polecić? Budżet to maksymalnie 600 zł.
Z góry dzięki :)
nikoniarz
19-08-2015, 21:14
LowePro Flipside Sport?
Brak miejsca na rzeczy osobiste (chyba, że komuś wystarczy boczna kieszeń na camelback) i żeby się dostać do sprzętu trzeba cały plecak zdjąć z pleców (nawet nie wystarczy zwiesić go na jednej szelce by wygrzebać cokolwiek z środka). Osobiście mam i bardzo chwalę, ale ja mam inne priorytety niż autor.
LowePro Flipside Sport?
Bardzo fajna torba :)
Brak miejsca na rzeczy osobiste (chyba, że komuś wystarczy boczna kieszeń na camelback) i żeby się dostać do sprzętu trzeba cały plecak zdjąć z pleców (nawet nie wystarczy zwiesić go na jednej szelce by wygrzebać cokolwiek z środka). Osobiście mam i bardzo chwalę, ale ja mam inne priorytety niż autor.
Jest ten pasek na biodra - nie sprawdza się? Da się przemodelować przegrody, żeby upchnąć tam coś innego niż aparat?
nikoniarz
19-08-2015, 21:45
Jest ten pasek na biodra - nie sprawdza się? Da się przemodelować przegrody, żeby upchnąć tam coś innego niż aparat?
Jesli pytasz o ten patent ze zdjęciem plecaka, obróceniem go do przodu i zawieszeniem na pasie biodrowym to niestety jest to mocno uzależnione od naszej odzieży. W pewnych przypadkach ciężko swobodnie obrócić plecak dookoła pasa. Osobiście z tego nie korzystam. Wygodniej jest go zdjąć zupełnie. Druga kwestia jest taka, ze ja nosze w tym plecaku raczej ciezki sprzęt. Utrzymanie plecaka zaladowanego plecaka (5kg) na pasie biodrowym, z przodu, w poziomie nie jest zbyt wygodne. Niemniej jednak ja sobie ten plecak bardzo chwale bo w moim sposobie użytkowania sprawdza się super.
Co do przegród- da się je dowolnie układać wiec wkladajac mniej sprzętu foto znajdzie sie miejsce na cos innego, ale raczej małego. Tak jak pisałem wczesniej- można używać bocznej komory do której spokojnie wchodzi wiatrowka, portfel, pollitrowa butelka z woda...
Na pewno przemyślę sprawę :) Może jakieś inne propozycje?
nikoniarz
19-08-2015, 21:53
Ja zapytam tak- co chcesz w takim plecaku poza sprzętem foto pomieścić? Bo możliwe, ze owa kieszeń na worek z napojem pomieści bez problemu to "cos"...
Pierdoły typu portfel, klucze, jakaś bluza... Także ta torba zapewne mi wystarczy :) Chodzi mi tylko o wygodę - żeby móc nie zdejmować plecaka, żeby dojść do sprzętu... Bo obecnie jest to dla mnie makabra...
nikoniarz
19-08-2015, 22:12
W serii Flipside Sport na pewno musisz zdjąć plecak z pleców bo właśnie od strony pleców jest dostęp do sprzętu. Portfel, klucze, lzejsza bluza powinny wejść w boczna kieszeń gdzie domyślnie jest miejsce na worek z napojem. Wieksza bluzę bez problemu przytroczysz na zewnątrz plecaka. Zachęcam do zakupu osobistego by moc sprawdzić czy faktycznie podejdzie Ci patent z dostępem do sprzętu...
Dzięki :)
A może jakaś inna propozycja dla porównania?
nikoniarz
19-08-2015, 22:25
Wejdź na oficjalną stronę Lowepro i zobacz co oferują. Znajdziesz masę zdjęć, są też filmy demonstrujące korzystanie ze sprzętu...
Wejdź na oficjalną stronę Lowepro i zobacz co oferują. Znajdziesz masę zdjęć, są też filmy demonstrujące korzystanie ze sprzętu...
Problem rozwiązany :)
Kupiłem LowePro Flipside Sport 15L AW :)
Rozważałem jeszcze wersje 20L, ale ten mniejszy będzie mi też pasować rozmiarem jako bagaż podręczny :)
http://www.wexphotographic.com/buy-lowepro-flipside-sport-15l-aw-orange/p1530646
Dzięki za pomoc!
Borat1979
20-08-2015, 08:42
Problem rozwiązany :)
Kupiłem LowePro Flipside Sport 15L AW :)
Mam ten plecak ponad dwa lata, jest funkcjonalny i niesamowicie lekki. Jak chcesz nosić statyw przypięty do plecaka tu musi mieć niewielkie wymiary po złożeniu bo jak ma więcej niż 45 cm i jest ciężki to jest to strasznie niewygodne. Z perspektywy czasu to teraz wybrał bym wersję 20L bo jak wrzucę aparat z dwoma obiektywami i lampę to już ciężko zmieścić bluzę czy kurtkę.
Mam ten plecak ponad dwa lata, jest funkcjonalny i niesamowicie lekki. Jak chcesz nosić statyw przypięty do plecaka tu musi mieć niewielkie wymiary po złożeniu bo jak ma więcej niż 45 cm i jest ciężki to jest to strasznie niewygodne.
Moja sherpa jest dosc wysoka... 67,5cm po zlozeniu. Bedzie wygladac jak antena, no ale co poradzic :D Jest dosc lekka (2,25kg), takze nie powinno byc tragicznie.
Z perspektywy czasu to teraz wybrał bym wersję 20L bo jak wrzucę aparat z dwoma obiektywami i lampę to już ciężko zmieścić bluzę czy kurtkę.
Tez bylbym bardziej zadowolony z wersji 20L, ale jak wspomnialem - nie moglbym jej zabrac na poklad samolotu jako bagaz podreczny. Latam kilka razy w roku, sprzet mam zawsze ze soba :)
O ile statyw moge upchnac w walizke (bagaz rejestrowany), o tyle najwazniejsze rzeczy lubie miec przy sobie ;)
Borat1979
21-08-2015, 01:13
Moja sherpa jest dosc wysoka... 67,5cm po zlozeniu. Bedzie wygladac jak antena, no ale co poradzic :D Jest dosc lekka (2,25kg), takze nie powinno byc tragicznie.
Problem w tym, że nie wystaje do góry jak antena tylko do dołu.
Problem w tym, że nie wystaje do góry jak antena tylko do dołu.
No prawda... Przyjdzie plecak, zabiorę go na wypad razem ze statywem i zobaczę jak to wygląda w praktyce...
W najgorszym momencie czeka mnie kupno nowego statywu ;)
nikoniarz
22-08-2015, 19:52
Fotopro MGA-684 zgrywa się z tym plecaczkiem (15L) całkiem okej...