Zobacz pełną wersję : Obiektywy DX + konwerter np szerokokątny
kamilian
19-08-2015, 16:13
Proszę o wyjaśnienie bo nie mogę nigdzie doczytać. Czy w formacie DX np dla Nikona d5100 przy obiektywie KIT 18-55 mnożymy ogniskową x1,5 czy nie? Czy dopiero mnożymy jak montujemy obiektyw od FX na DX?
Kolejne pytanie jeśli mnożymy już przy obiektywie KIT to czy stosując konwerter np. 0.5 aby uzyskać szerszy kąt wykonujemy
np. dla ogniskowej 18
18x1,5=27
stosując konwerter 0.5 liczymy
27x0.5=13.5
czyli minimalna ogniskowa dla tego obiektywu przy zastosowaniu konwertera to 13.5??
Jeśli się mylę poprawcie. Czy jest sens stosowania konwertera jako takiego półśrodka aby nie wydawać dużo kasy przy amatorskiej fotografii na kupno obiektywu? Ile taki konwerter zabierze światła zakładając, że przy otwartej na maksa przysłonie wynosi F3,5?
Przy matrycy APS-C zawsze liczysz ekwiwalent.
O jaki konwerter Ci chodzi?
Po pierwsze, zapomnij o konwerterach szerokokątnych. Obraz w rogach jest tak zmasakrowany, że trzeba mocno cropować. W rezultacie otrzymujesz taki sam kadr jak bez konwertera, tylko w mniejszej rozdzielczości.
Po drugie zacznij od podstaw. Ogniskowa to ogniskowa.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238635
kamilian
19-08-2015, 16:49
chodzi mi o taki http://allegro.pl/konwerter-szerokokatny-hd-wide-x0-5-52mm-w-wa-i4905102735.html
tak chciałem poeksperymentować, gdyż przymierzam się do zakupu Heliosa 44M-4 fakt manual ale na czymśtrzeba się uczyć :)
Taki "konwerter" to zabawka do kompaktów, czy komórek, a nie lustrzanki.
A tym bardziej nie do jasnych stałek... Używanie tego z Heliosem 44 nie ma żadnego sensu.
Co ma Helios do konwertera, nie ma pojęcia.
Ale najlepiej przekonaj się samemu, masz 14 dni na zwrot.
kamilian
19-08-2015, 17:28
ogniskowa tego heliosa to 58, czyli przy mnożniku 1,5 dla DX będzie 104,4 chciałem ją trochę zmniejszyć tym konwerterem, ale rozwialiście moje wątpliwości. Dzięki za szybki odpowiedzi w temacie :D
ogniskowa tego heliosa to 58, czyli przy mnożniku 1,5 dla DX będzie 104,4 chciałem ją trochę zmniejszyć tym konwerterem, ale rozwialiście moje wątpliwości. Dzięki za szybki odpowiedzi w temacie :D
87mm jak już ;)
Nie rozumiem po co tak na siłę chcesz "poszerzać" tego heliosa. Zresztą tak jak już wspomniano - te konwertery wide angle to straszny crap.
Helios ma ogniskową 58mm, czyli da prawie taki sam kadr jak 18-55 na długim końcu.
kamilian
19-08-2015, 18:11
nie wiem jak liczyłem, że wyszło 104 - faktycznie masz rację 87 ;)
Potwierdzam że konwerter taki to szmelc i zniszczy to co helios oferuje sam w sobie i jak się trafi ostra sztuka to daje dużo radości.
Czemu kupujesz Heliosa? Lepiej kupić stałkę Nikkora, nawet manuala - będziesz miał pełny zakres ostrości a nie to co w Heliosie.
kamilian
19-08-2015, 19:13
heliosa można kupić od 50-100zł z przejściówką :) chce kupić żeby trochę poeksperymentować
I można go w banalny sposób wyjustować do nieskończoności.
I można go w banalny sposób wyjustować do nieskończoności.
Jakies wskazówki ?