PDA

Zobacz pełną wersję : Skandaliczne wykorzystanie zdjęcia do reklamy wódki.

kazzi
19-08-2015, 13:17
http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/6240672,wodka-zytnia-reklamuje-sie-tragicznym-zdjeciem-z-lubina-sprawa-w-prokuraturze,id,t.html
Mam tylko nadzieje,że tym ludziom co to zrobili przyjdzie teraz słono za to zapłacić.

dmk
19-08-2015, 13:34
Juz pakują pliki po 100 tys do worków....

Wysłane z mojego SM-T230 przy użyciu Tapatalka

rybuuu
19-08-2015, 13:49
Hm... niezależnie od tego, czy mówią rację z tą nieświadomością czy nie - cel osiągnęli, reklama się kręci.
Smutne.

RomanZWrocławia
19-08-2015, 17:01
co za kretyni
od pomysłu, przez realizację aż do zaakceptowania wypuszczenia czegoś takiego w świat.
radosny łańcuch nieskalanych pomyślunkiem jełopów

Borat1979
19-08-2015, 17:21
Nie ważna jak mówią byle nazwy nie przekręcali i tylko to chodzi. Za kilka miesięcy nikt nie będzie o aferze pamiętał ale marka zostanie w pamięci.

kazzi
19-08-2015, 21:02
Pewnie tym pracownikom tej agencji reklamowej z Torunia też się tak wydawało. Jestem jednak pewien, że w tym przypadku to tak nie zadziała. Sprawa trafiła na czołówki ogólnokrajowych publikatorów, a nazwa
tego trunku z pewnością na długo pozostanie w pamięci wzbudzając jednoznacznie negatywne skojarzenia. Agencja straciła pewnie intratny kontrakt z producentem, a szykują się pozwy sadowe za naruszenie praw
autorskich i dóbr osobistych.

Kurtz
19-08-2015, 21:05
a nazwa
tego trunku z pewnością na długo pozostanie w pamięci wzbudzając jednoznacznie negatywne skojarzenia
Szczerze wątpię.

docxxx
20-08-2015, 12:55
Nie ważna jak mówią byle nazwy nie przekręcali i tylko to chodzi. Za kilka miesięcy nikt nie będzie o aferze pamiętał ale marka zostanie w pamięci.

Nie wierzę, że chodzi o to.
Już prędzej była to firma, którą wybrano "bo tańsza", a ta w "nagrodę" dała obsługę fejsbuczka jakiemuś praktykantowi za umowę-zlecenie.
No bo co to za problem napisać coś na łolu? Kopiujesz zdjęcie z neta, dorabiasz napis i jesteś gość.

Właśnie takim czymś śmierdzi mi ta wpadka.

Borat1979
20-08-2015, 13:19
Nie wierzę, że chodzi o to.
Już prędzej była to firma, którą wybrano "bo tańsza", a ta w "nagrodę" dała obsługę fejsbuczka jakiemuś praktykantowi za umowę-zlecenie.
No bo co to za problem napisać coś na łolu? Kopiujesz zdjęcie z neta, dorabiasz napis i jesteś gość.

Właśnie takim czymś śmierdzi mi ta wpadka.

W przypadku takich kpanii nie ma przypadku i firemek zagrosze na umowę-zlecenie. Na takie reklamy idą ogromne pieniądze i wszystko jest dokładnie zaplanowane, przygotowane i zatwierdzone. To nie jest lokalny producent pasztetu zatrudniający amatorów po kosztach.

Wujot
20-08-2015, 13:23

To zależy od konsumentów - bardzo łatwo jest stracić stałych konsumentów - wystarczy, że raz nie kupią. Tutaj produkt tak naprawdę poza marką nie różni się od konkurencji więc przejście jest automatyczne. Sądzę, że producent już liczy straty i strzelam, że będzie to 10% spadek obrotu i część utraconych klientów już nigdy do tej marki nie wróci. Przyjdzie ostro walczyć o nowych. A to kosztuje.

Przypomina mi się Bakoma która po aferze żelatynowej Grabka straciła konsumentów. Niektórzy (jak ja) do dzisiaj omijają produkty Bakomy (a wcześniej tylko ją kupowaliśmy) - lekko licząc parę tysięcy zł wytwórcy przeleciało. Razy tysiące konsumentów.

Prognozuję kosztowne akcje marketingowe mające odbudować sprzedaż tej wódki.

Pozdro
Wiesiek

Borat1979
20-08-2015, 13:27
To keklama wódy a nie obiadków gerber czy perfum. Tu liczy się tylko rozpoznawalność marki bo ta grupa konsumentów bojkotować marki na fejsie nie będzie szczególnie jak zabrakło trunku i trzeba skoczyć do najbliżdzego nocnego.

To nie jest towar ekskluzywny dla koneserów tylko wóda dla Janusza, który w zdecydowanej większości pojęcia nie ma co jest na tej fotce ale nazwę wódy zapamięta.

spiritus
20-08-2015, 13:36
Jezuu nawet tu to "Januszowanie" przyszło. Gdzie się nie wejdzie tam się kogoś Januszem nazywa. Mój wuj się Janusz nazywa, ma wąs i jeździ polonezem ale do takiego internetowego "Janusza" mu daleko.

Edit:

A co do tematu. Czy to wpadka czy to związkowcom zapłacili za dodatkową reklamę celu dokonali. Mówi się o tym pewnie wszędzie i po kilku miesiącach nikt o tym pamiętać nie będzie ale nazwa wódki zostanie w pamięci.

docxxx
20-08-2015, 13:41
W przypadku takich kpanii nie ma przypadku i firemek zagrosze na umowę-zlecenie. Na takie reklamy idą ogromne pieniądze i wszystko jest dokładnie zaplanowane, przygotowane i zatwierdzone. To nie jest lokalny producent pasztetu zatrudniający amatorów po kosztach.

Śmiechłem i parskłem. Znam za dużo historii topowych klubów sportowych (bo w tych kregach sie obracam), aby nie wierzyc w takie cuda. Mistrz Polski w dyscyplinie X podpisuje ugody z zawodnikami, bo im nie placi przez pol roku, pracownicy maja nakaz zakladania wlasnych DG, a i tak ich faktury oplacane sa z 3-miesiecznym opoznieniem, a 5 fotografow do dzis bije sie w sadzie o swoja kase.
Ludzie z zewnatrz widza zajeb... firme, a ja widze ze tam jest brud, smrod i januszowanie ;)

Borat1979
20-08-2015, 13:46
Co to za porównanie do polskich klubów sportowych, które są sportowo i finansowo trzecim światem.

matbe
20-08-2015, 13:47
To tylko facebook, nie żadna kampania. Agencja reklamowa to firma krzak, robione więc właśnie po kosztach. Nie ma tu spisku, nie ma celowego działania. Pooglądaj profil, jest więcej zdjęć. Pewnie też kradzione..

Liczę że ta historia przyniesie jakieś korzyści i "wielcy" przestaną tak dziadować.

docxxx
20-08-2015, 13:50
Co to za porównanie do polskich klubów sportowych, które są sportowo i finansowo trzecim światem.

Nie wszystko zloto, co sie swieci. Chytry dwa razy traci. Tanio kupujesz, dwa razy kupujesz. Slimak slimak... a nie, to nie pasuje

;)

freefly
20-08-2015, 13:55
Liczę że ta historia przyniesie jakieś korzyści i "wielcy" przestaną tak dziadować.

Gdyby nie wtopa agencji, to zapewne niewiele osób by widziało co przestawia zdjęcie (bez szczegółowego opisu). A tak ludzie nauczą się trochę historii współczesnej. Taka jest z tego korzyść. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.

cz4rnuch
20-08-2015, 13:56
Sprawę dość dobrze opisano na jednym z portali (niestety już nie pamiętam na jakim) i z tego co czytałem to jest tak jak to opisał docxxx czyli, że dali przysłowiowe 5 dych tygodniowo jakiemuś studentasowi za wypisywanie bzdur na wallu. Co się zaś tyczy hasła "nie ważne co gadają ..." to chyba lepiej sprawdza się ono w przypadku celebrytów którzy i tak nie mają nic do zaoferowania niż w przypadku poważnej firmy. Być może za pół roku nikt nie będzie pamiętał o co dokładnie chodziło, ale jestem przekonany że nazwa będzie się źle kojarzyć.

Wujot
20-08-2015, 14:01
Gdyby nie wtopa agencji, to zapewne niewiele osób by widziało co przestawia zdjęcie (bez szczegółowego opisu).

W Twoim pokoleniu tak w moim nie - wszyscy moi znajomi od razu wiedzieli co to za fota - ona kiedyś była bardzo znana. Co do ostatecznego wyniku (finansowego) to mam nadzieję, że go kiedyś poznamy.

pozdro
Wiesiek

cz4rnuch
20-08-2015, 14:09
Nasuwa się pytanie Wieśku czy jesteś Januszem :)

EONOnly
20-08-2015, 14:34
Co się zaś tyczy hasła "nie ważne co gadają ..." to chyba lepiej sprawdza się ono w przypadku celebrytów którzy i tak nie mają nic do zaoferowania niż w przypadku poważnej firmy. Być może za pół roku nikt nie będzie pamiętał o co dokładnie chodziło, ale jestem przekonany że nazwa będzie się źle kojarzyć.

W przypadku Malaysia Airlines wspomniane powiedzenie chyba jednak nie zadziałało... Podobnie sprawa ma się chociażby z prasą - Wprost, za Latkowskiego starające się narobić jak najwięcej "smrodu", obecnie dołuje w rankingach sprzedaży niezależnie od tego, że wspomniany pan już tam nie pracuje.

joterem
20-08-2015, 23:38
Pracuje w korporacji od wielu, wielu lat... i nie wyobrażam sobie, żeby ktoś z zewnątrz (np. agencja reklamowa) wystawiła coś na zewnątrz bez akceptacji kogoś decyzyjnego... wg mnie, albo poziom akceptującego odbiega od norm albo wspomniane wcześniej - "nie ważne co się mówi - ważne, że się mówi".
Biorąc pod uwagę klienta docelowego, stawiam na to drugie...

tomfoot
21-08-2015, 00:08
Polmosem Bielsko zarządzają jełopy, a "agencja" ich obsługująca to znajomi własciciela z poprzedniej firmy (Sobieski). Większość materiałow jest dziwnym przypadkiem zbieżna z pomysłami wcześniej wykorzystywanymi w kampanii Sobieskiego (kłosy zboza, on packi, itd.). Jestem przekonany, ze to zdjęcie zwyczajnie ukradli z sieci i nawet nie wiedzieli co przedstawia. To są naprawdę mało lotni ludzie delikatnie mowiac.

Borat1979
21-08-2015, 01:24
W przypadku Malaysia Airlines wspomniane powiedzenie chyba jednak nie zadziałało...
Litości... nie porównujmy katastrofy samolotu, w której zginęli ludzie do kontrowersyjnej reklamy taniej wódy.

Boryszuk
21-08-2015, 07:40
W przypadku Malaysia Airlines wspomniane powiedzenie chyba jednak nie zadziałało...

A w przypadku Ryanaira jednak juz tak. Wszyscy wiedza, ze jest tanio ale niewygodnie.

ekonet
21-08-2015, 23:27
Dziady cholerne. Moje miasto. Byłem tam wtedy. A rok później byłem tam aresztowany. Teraz ojszczymury nawet nie bardzo wiedzą, co robią.

MstrG
23-08-2015, 11:02
Sprawę dość dobrze opisano na jednym z portali (niestety już nie pamiętam na jakim) i z tego co czytałem to jest tak jak to opisał docxxx czyli, że dali przysłowiowe 5 dych tygodniowo jakiemuś studentasowi za wypisywanie bzdur na wallu. Co się zaś tyczy hasła "nie ważne co gadają ..." to chyba lepiej sprawdza się ono w przypadku celebrytów którzy i tak nie mają nic do zaoferowania niż w przypadku poważnej firmy. Być może za pół roku nikt nie będzie pamiętał o co dokładnie chodziło, ale jestem przekonany że nazwa będzie się źle kojarzyć.

A mi jednak ciężko w to uwierzyć. Trzeba przecież jakoś wyszukać to zdjęcie choćby w internecie.
Mi się wydaje, że agencja reklamowa osiągnęła sukces, bo o wódce wszyscy rozmawiają. Kozłem ofiarnym stał się niby jakiś student, aby agencja nie straciła renomy.

kazzi
25-09-2015, 14:16
http://www.lubin.pl/aktualnosci,38371,powraca_sprawa_skandalicznej_rek lamy.html

pioterkow
03-10-2015, 15:04
A mi jednak ciężko w to uwierzyć. Trzeba przecież jakoś wyszukać to zdjęcie choćby w internecie.
Mi się wydaje, że agencja reklamowa osiągnęła sukces, bo o wódce wszyscy rozmawiają. Kozłem ofiarnym stał się niby jakiś student, aby agencja nie straciła renomy.
Gdybym był producentem tej wódki i jakaś kretyńska "agencja reklamowa" umieściła by takie zdjęcie z takim tekstem nie zadając sobie MINIMUM trudu żeby dowiedzieć się co ono FAKTYCZNIE przedstawia to natychmiast bym zerwał kontrakt z nimi.
O jakim "sukcesie" mówisz? O tym że ludzie gadają o tej reklamie na zasadzie "nieważne co mówią, ważne żeby mówili"?
Sam pomysł i tekst tej "reklamy" jest wulgarny i prostacki. I pozostaje tylko żałować że firma wynajęła jakiś ziutków do zrobienia reklamy swojego produktu.
I teraz ma tylko problemy prawne przez to.
Ot Polska...

popi
04-10-2015, 20:15
Jakim "dziadem" trzeba być żeby cos takiego zrobić!

Może raczyli się tą swoją żytnią i dlatego taki posr..y pomysł wpadł im do głowy?

kazzi
30-11-2015, 13:44
Ciąg dalszy:
http://www.tvn24.pl/zdjecie-ofiary-zomo-w-reklamie-wodki-kobieta-uslyszala-zarzut,598772,s.html

RomanZWrocławia
01-12-2015, 18:05
za WP:
28-letnia Marta S., pracownica toruńskiej agencji reklamowej, która umieściła zdjęcie z Wydarzeń Lubińskich '82 usłyszała zarzut pomówienia jednej z osób widniejących na zdjęciu o zachowania mogące poniżyć ją w opinii publicznej - powiedziała na konferencji prasowej Liliana Łukasiewicz z Prokuratury Okręgowej w Legnicy.

Według śledczych, kobieta znalazła zdjęcie w internecie. Fotografia została pobrana na dysk, a następnie została przerobiona. Dodała również komentarz, który według niej, "miał promować markę alkoholu". Kobieta swoje zachowanie, określiła jako "błędne" i "mało profesjonalne". Twierdzi, że "nie wiedziała, co przedstawia to zdjęcie". 28-letnia Marta S. z wykształcenia jest historykiem.

Śledczy sprawdzali też, czy w tym przypadku doszło do bezprawnego użycia zdjęcia. - W tym zakresie postępowanie umorzono. Zgodnie z przepisami ustawy o prawie autorskim fotografia wykonana przez Krzysztofa Raczkowiaka nie podlegała ochronie prawnokarnej - wyjaśniła Łukasiewicz.

RobertMiernik
01-12-2015, 19:27
Jednym słowem... "Coś pięknego!"

No dobra dwoma, ale nie jestem z zawodu matematykiem

pil74
03-12-2015, 16:07
Niezła prowizorka. Jeżeli się "bierze" jakieś zdjęcie celem wykorzystania go dalej za kasę to chyba tylko imbecyl nie sprawdzi czy nie jest objęte prawami autorskimi.
Żenada

Borat1979
10-12-2015, 17:06
Niezła prowizorka. Jeżeli się "bierze" jakieś zdjęcie celem wykorzystania go dalej za kasę to chyba tylko imbecyl nie sprawdzi czy nie jest objęte prawami autorskimi.
Żenada
To to jeszcze pól biedy, skończyło by się ugodą zapłacili trochę kasy autorowi (akurat w tym przypadku tego problemu nie było) i rozeszło by się po kościach.

Moim zdaniem lepsze jest to:
28-letnia Marta S. z wykształcenia jest historykiem

MC_
10-12-2015, 17:57
I akurat w programie studiów ma poznawanie takich zdjęć? Bez jaj...

RobertMiernik
10-12-2015, 20:25
A to trzeba poznawanie zdjęć masz?

Nie umiesz na podstawie tego zdjęcia zidentyfikować okresu, w którym powstało? Zidentyfikować milicji i dzięki temu chociaż się zastanowić nad kontekstem?

MC_
10-12-2015, 20:53
Ja tak. Ale nie rozumiem co ma do tego kierunek studiów.

RobertMiernik
10-12-2015, 21:33
świadomość historii polski a co za tym idzie kontekstu zdjęcia powinna być po historii zdecydowanie większa niż po agroturystyce...
przynajmniej mogłoby się tak wydawać

MC_
10-12-2015, 22:00
Wydawać... Podobnie jak to, że szacunek, obok zasad ortografii wymaga by napisać Polski zamiast "polski", prawda?

RobertMiernik
10-12-2015, 22:59
można też czepiać się gramatyki i ortografii zamiast argumentować, myślę że to kończy dyskusję w tym wątku

Misher
10-12-2015, 23:29
Jak kończą sie argumenty merytoryczne to sie przyp.... do ortografii i interpunkcji [emoji6] zasada stara jak internet.

MC_
10-12-2015, 23:30
To prawda. Bo dla mnie jest to brak szacunku dla kraju.
A co do tematu, to w obecnych czasach pauperyzacja studiów magisterskich jest ogromna. Nie tylko historycznych.

RobertMiernik
10-12-2015, 23:49
Nie wiem czy znasz taką przypowieść o belkach i źdźbłach... czy pisanie znaków diakrytycznych i interpunkcji nie jest wyrazem braku szacunku dla swojego języka -> kraju?

Szydzimy z kobiety, bo bez zajęć z rozpoznawania fotografii mamy pełne prawo wymagać świadomości od kogoś mającego więcej niż 30 lat lub kogoś po studiach historycznych, a że udało jej się błysnąć nieziemsko to studia historyczne jeszcze dodają rumieńców całej sprawie.

MC_
10-12-2015, 23:53
O ile wiem, to lat ma 28. O poziomie studiów w Polsce już napisałem.
Karę za swój bład poniesie, bez obaw. Nie trzeba więc się dodatkowo nad nią pastwić.

kazzi
19-04-2016, 09:49
http://www.lubin.pl/aktualnosci,41500,sadowy_final_oburzajacej_reklamy .html

Trochę w kieszeni zrobi się pusto.

sailor
20-04-2016, 13:32
http://www.lubin.pl/aktualnosci,41500,sadowy_final_oburzajacej_reklamy .html

Trochę w kieszeni zrobi się pusto.

15 tys ktore zaplaci za dziewuche agencja za to by siedziala cicho. plus dostanie pod stolem polowe tego za to ze wziela to na siebie i nie wkopala osob decyzyjnych. tanio, nawet bardzo tanio.
karanie akantki za to ze robila robote wyjatkowo slabe jest.
od momentu powstania projektu (nawet idiotycznego) do momentu akceptacji jest kilka do killkunastu osob. wcale bym sie nie zdziwil gdyby tak naprawde jakis pan artdajrektor z mozgiem ameby wpadl na ten genialny pomysl.
ale koziol ofiarny musi byc. a 15 tysi agencja nawet nie zauwazy.
sad typowo polski - "kowal zawinil, cygana powiesili"