Zobacz pełną wersję : Przesiadka z D50
Witam,
Zmuszony jestem do zmiany body z D50 na .......? (powód - uszkodzenie mechaniczne). No właśnie tylko na co.
Posiadam obecnie obiektywy:
1. Nikkor AF-S 18-70mm 3,5-4,5
2. Sigme 70-300mm APO DG (wersja bez silnika)
3. Nikkor AF-S 35mm 1.8G
Zestaw ten jak narazie nieźle sobie radził. Czasami brakowało większej czułości itp., ale zawsze było szkoda kasy na zmianę body. Teraz niestety nie mam wyjścia.
Przeważnie używam sprzętu do krajobrazów, portretów, a także do fotografowania moich brzdąców - można powiedzieć, że do zastosowań jak 80-90% posiadaczy aparatów.
Co byście proponowali w cenie do 2500-2800zł? Napewno chce body z wewnętrznym silnikiem (do Sigmy). Wstępnie myślę o d7000 lub d7100.
Chyba że sprzedam Sigme i kupie inny obiektyw, wtedy może być body bez silnika.
Akurat za tą sigmą to chyba nie ma co płakać.. :)
Ja bym leciał d300s/d7100.. Z drugiej strony jak ergonomia D50 spokojnie wystarczała to możesz udać się w kierunku D5xxx i zamienić sigmę na 70-300 VR/VC co na pewno będzie dużym plusem w fotografii (analogicznie ewentualna zamiana 18-70 na S17-50os )
Witam,
Zmuszony jestem do zmiany body z D50 na .......? (powód - uszkodzenie mechaniczne).
Ja zamieniłem d50 na d7100 z powodów prozaicznych. 1. Potrzebowałem czegoś co daje lepszy obrazek przy słabszym oświetleniu (użyteczne iso powyżej 200 ;) mniejsze ziarno, brak potrzeby doświetlania lampą), a niestety sigma 17-50 2.8 z d50 w niektórych warunkach nie daje rady. 2. Kupiłem nowe body bo cena w promocji nagle spadła o 500 zł. 3. Praca z guzikologia na wierzchu, bez odrywania oka od wizjera warta jest tych pieniążków. No i na koniec, zestaw d7100 + sigma (mimo problemów opisywanych w różnych wątkach) jest super.
Jednak jeżeli możesz dozbierać (nie napisałeś jaki budżet) to wydaje mi się, że d7200 będzie lepszy bo młodsze :), chyba, że FX ale to już więcej kasy.
D50 sprawny, leży i czeka aż córka da radę unieść ;)
Jednak jeżeli możesz dozbierać (nie napisałeś jaki budżet) to wydaje mi się, że d7200 będzie lepszy bo młodsze :), chyba, że FX ale to już więcej kasy.
D50 sprawny, leży i czeka aż córka da radę unieść ;)
Budżet jest podany - 2500-2800zł. Szedłbym w D7100, gdyż:
1. D7200 póki co drogie
2. D5xxx mają słabszą guzikologię, brak śrubokręta
3. D300/s to już stara matryca
4. Fx wiąże się z wymianą całej szklarni
Nie ma szans na więcej niż 2800zł, tak więc D7200, a FX już całkiem odpada.
Myślałem tez o D90, bo korzystnie cenowo, ale technologicznie różnica spora w stosunku do d7100.
Niechciałbym za rok pluć sobie w brodę, że czegoś mi brakuje. Chyba będę polował na używkę D7100.
Co do szkieł to Nikkor AF-S 18-70mm i tak planowałem zmienić na coś lepszego, bo często go używam. Przy Sigmie zostanę, bo narazie brak funduszy na wymianę, a za bezcen nie mam zamiaru jej sprzedawać, bo naprawdę ładne obrazki z niej wychodzą. Na D7100 napewno będzie jeszcze lepiej.
Kup D5200 i sprzedaj Sigmę. Kup zamiast tego Nikkora 70-300VR.
Nikkora 18-70 zamien moze na coś o jasnosci 2.8? Czyli Sigma 17-50. Albo jesli ciemnica ci nie wadzi to Nikkor 18-105.
Budżet jest podany - 2500-2800zł. Szedłbym w D7100, gdyż:
1. D7200 póki co drogie
2. D5xxx mają słabszą guzikologię, brak śrubokręta
3. D300/s to już stara matryca
4. Fx wiąże się z wymianą całej szklarni
Sorki, nie doczytałem, zatrzymałem się na 160 znaku ;)
Co do sedna - tak na szybko to d7100 nówka teraz jest za ponad 3kzł (ja swojego kupiłem za 2800 zł ale dzięki bonusowi od nikona) zatem trudny wybór bo albo dozbierać (ewentualnie część w kredyt) lub używany. A z używkami to loteria.
Kup D5200 i sprzedaj Sigmę. Kup zamiast tego Nikkora 70-300VR.
Nikkora 18-70 zamien moze na coś o jasnosci 2.8? Czyli Sigma 17-50. Albo jesli ciemnica ci nie wadzi to Nikkor 18-105.
N 18-105 tańszy, dużo tańszy i ma tylko dwie zalety w stosunku do sigmy (według mnie) - lżejszy i większy zakres ogniskowych. Ale ciemny. Mam oba i n18-105 już nie używam. Osobiście zastanawiam się nad obiektywem do spacerów - N18-300 lub 17-300 (to chyba tamrona).
N 18-105 tańszy, dużo tańszy i ma tylko dwie zalety w stosunku do sigmy (według mnie) - lżejszy i większy zakres ogniskowych.
Skoro jest prawie o połowę tańszy, to już są w sumie 3 zalety. ;) Chyba, że niższa cena nie jest zaletą.
Skoro jest prawie o połowę tańszy, to już są w sumie 3 zalety. ;) Chyba, że niższa cena nie jest zaletą.
[emoji14]
W sumie można by uznać to za zaletę ale na zasadzie plusa ujemnego[emoji14] takiego na siłę. Z drugiej strony po co nowe body jak można naprawić stare lub kupić używane d50 bo taniej a kasę przeznaczyć na coś innego
Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
W Hong Kongu możesz sobie kupić nówkę 7100 za 2600 zł.
Zdecyduje się jednak na d7100. Zamówiłem w jednym ze sklepów internetowych za 3100zł (już po maksymalnym rabacie). 400zł dopłacę w ratach. Nówka i z 2 letnią gwarancją Nikon Polska.
Dzięki umbra za podpowiedź, ale za te sprowadzane z Honkongu podziękuje, bo potem może być kłopot z gwarancją.
Witam,
Zmuszony jestem do zmiany body z D50 na .......?
A tak na marginesie, przygotuj się również z miejscem na archiwa. Pliki z d7100 w porównaniu do d50 są gigantyczne (szczególnie przy robieniu rawow i jpegow). Miejsca momentalnie ubywa. Zastanawiam się właśnie nad zakupem albo kolejnego dysku (1-2T) lub nagrywarki bluray. Nagrywanie na DVD to już chyba nie ma sensu. Za dużo płyt. Zresztą przyda się do kamery bo filmy tez się już nigdzie nie mieszczą ;)
A ha, no i karty, ja mam dwie integral ultima pro 32GB, 45 MB/s, 10 class. Bez szaleństwa ale na razie wystarcza. Jedna jest główną, druga filmy i nadmiar ;). Ja jeszcze dokupiłem nową torbę / kaburę (opisywałem w innym wątku). No i tak wydatki mnożą się.
Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka