PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup nikkor AF-S 35mm 1.8g - proszę o poradę

slawko007
17-08-2015, 12:23
Witam,

Koledzy posiadam Nikona d5100 + 18-105mm, dorosłem do decyzji zakupu stałki 35 - mam już nagraną stałkę która jeszcze ma pół roku gwarancji ale potrzebuję od was porady, ponieważ nie do końca jestem pewien czy dobrze ten obiektyw ostrzy. Osoba od której chcę kupić obiektyw przesłała mi na moje życzenie sample z telefonem (ostrzenie na granicy klawiatury i ekranu) są exify, czy możecie spojrzeć na te zdjęcia i podpowiedzieć czy ten obiektyw nie ma czasem zawirowań z FF/BF lub innych wad (o ile z tych zdjęć da się coś powiedzieć).
Plik jest spakowany ponieważ są tam 3 zdjęcia w dużej rozdzielczości.
http://jcom.vdl.pl/sample.zip

Z góry dziękuje za wszelkie uwagi

artur0372
17-08-2015, 13:41
Jak celował w "SAMSUNG" to jest ok.
Miałem już trzy 35-tki w tym dwie używane. Wszystkie były idealnie ostre od 1.8.

bbart79
17-08-2015, 14:58
To, że z właściciela body ten obiektyw dobrze współpracuje pod względem FF/BF wcale nie oznacza prawidłowej współpracy z Twoim body.

slawko007
17-08-2015, 18:12
artur0372 Sprzedający pisał że celował między koniec klawiatury a ekran.

Najogólniej mówiąc jeśli jest gwarancja na obiektyw, a ja jeszcze na aparat też mam, to w razie co będzie wysyłka na serwis w celu kalibracji - sprzedający ma Nikona D90

Zastanawiałem się nad zakupem nowego obiektywu ale tu też nie mam gwarancji, że trafi w punkt

artur0372
17-08-2015, 19:15
artur0372 Sprzedający pisał że celował między koniec klawiatury a ekran.

No to chyba w napis "SAMSUNG' - tam jest ostro. Za 550zł. ja bym brał. Drożej za używkę nie ma sensu.

RaditZ
17-08-2015, 19:36
Targuj, ja za 500zł swoją pogoniłem. Można też poniżej 500zł na alle kupić - licytacje.

slawko007
17-08-2015, 19:46
Gość nie da się urwać poniżej 550, zastanawia mnie tylko czemu chce sprzedać 8 miesięczny obiektyw (niby go już nie wykorzystuje) - ma być odbiór osobisty ale niestety odbierze mój szwagier i średnio się na tym zna, ale zawsze będzie mógł ocenić stan techniczny - jeśli nie będzie rys i śmieci na soczewkach to chyba wezmę w przeciwnym razie idę do sklepu i kupuję nowy.

artur0372
17-08-2015, 20:42
zastanawia mnie tylko czemu chce sprzedać 8 miesięczny obiektyw

Bo kupujemy i sprzedajemy :-) Może nie podeszła mu ta ogniskowa. 550PLN z gwarancją to dobra cena. Gdzie to jest - allegro, OLX? Jak na allegro i ma sporo komentarzy to bierz. Jak OLX to ja kupuje tylko od tych co wysyłają za pobraniem z sprawdzeniem zawartości paczki. Przelewam na konto tylko koszt przesyłki - 25zł. Jak się ktoś nie zgadza to cześć jak czapka i szukam dalej - pełno tego jest. Jak lekką ręką możesz wydać dwie stówy więcej to bierz nowy, ale to też ryzyko, że Tobie nie podejdzie, wtedy odsprzedaż ze sporą stratą a używkę za tą samą kwotę. Główkuj :-)
ps.
ja mam lampę dwumiesięczną i też chcę sprzedać (nie ma reguły na to)

Teraz dopiero zobaczyłem. W pierwszym poście piszesz, że jeszcze pół roku gwarancji. Teraz napisałeś "8 miesięczny". 14 miesięcy gwarancji to jakoś dziwnie. Gdzie tak sprzedają?

arwic
18-08-2015, 09:42
Miałem dwa. Nowy i używany. Fajny, ostry i tani. Niestety, albo ja miałam wyjątkowego pecha, albo to szkło łapie jakiś dziwny luz na pierścieniu (z przodu ). Jak masz możliwość, to "pomacaj" obiektyw z każdej strony i zwróć uwagę na dopasowanie elementów.

RaditZ
18-08-2015, 20:19
Gość nie da się urwać poniżej 550, zastanawia mnie tylko czemu chce sprzedać 8 miesięczny obiektyw (niby go już nie wykorzystuje) - ma być odbiór osobisty ale niestety odbierze mój szwagier i średnio się na tym zna, ale zawsze będzie mógł ocenić stan techniczny - jeśli nie będzie rys i śmieci na soczewkach to chyba wezmę w przeciwnym razie idę do sklepu i kupuję nowy.

Ja swojego sprzedałem po 6 miesiącach, bo...:
- jak chciałem ciasno to przerysowywał (mimo iż masz pole widzenia jak dla 50mm FX)
- jak chciałem szeroko to mi brakowało miejsca, żeby się oddalić od obiektu

Nie tęsknię za nim, mimo iż zdjęcia były masakrycznie ostre, AF trafiał w 99%. A, że budżet ograniczony to wkurzyłem się i sprzedałem kupując gorszego optycznie 18-70 IF ED + blende, stojaki i dorzuciłem do YN565 - nie żałuję, ani trochę. Następne na co będę zbierał kasę to 50mm 1.8G / 85mm 1.8G (ale chyba musiałbym skreślić parę liczb w totalizatorze). 35dx ble