Zobacz pełną wersję : Odwzorowanie kolorow w D70s - FATALNE
witam, jestem wlasnie swiezo upieczonym posiadaczem D70s. Przeskok spory bo do tej pory bawilem sie Canon A85 ktorego mozliwosci mialy sie nijak do tego co oferuje lustrzanka generalnie a D70s w szczegolnosci (moje kontakty z lustrznka to Zenit za czasow szkoly sredniej gdy pozyczalem go od mojego bracholka i od casu do czasu D70 mojego znajomegi). Jesli chodzi o jego mozliwosci to wogole nie dyskutuje, szybki focus, gotowosc do pracy natychmiastowa, blokowanie czego popadnie (ostrosc, ekspozycja, itd) szybkie zmiany opcji. Natomiast jego odwzorowanie kolorow jest FATALNE. Na poczatku myslalem ze to wina LCD ale po zgraniu na kompa porazka. Zrobilem wiec zdjecia z roznymi ustawieniami WB nawet podkrecilem saturacje w 'Customer setting' i nic. Zrobilem kilka zdjec D70s i moim wysłuzonym Canonem A85. Dobilo mnie to jeszcze bardziej. Ostrosc w D70s brzytwa w porowaniu do tego kompaktu ale kolor!!. Jest wyblakly, zimny. Wgapialem sie w monitor i miesjca gdzie zrobilem zdjecia bo myslalem ze OK Nikon zaklamuje ale moze ten stary wysłuzony kompakt po prostu je podkreca. Niestety nie, odwozorowanie bylo prawidlowe i to D70s spapralo sprawe.
Zalaczylbym fotki ale chyba bezposrednio niemożna a nie ma swojej stronki. Troche tego nie rozumiem bo szukajac informacji i Nikonie znajdywalem info ze barwy nawet sa przesycone. Macie jakies doswiadczenia w tym wzgledzie?? Dodam ze zdjecia robilem Nikorem 18-70DX choc docelowo bedzie 18-135 tylko sklep internetowy pomyli obiektyw. Nadmieniam to bo na jednym z forum przeczytalem, ze to wlasnie ten obiektyw powoduje takie zimne i blade barwy?? To cos dla mnie nowego myslalem ze od obiektywu zalezy raczej ostrosc, winieta, aberacja ale nie odwzorowanie kolorow.
Hmm... Podejrzewam, że nie grzebałeś w profilach barwnych. Moim skromnym zdaniem odwzorowanie kolorów w D70s jest wporządku. Ja pracuję na AdobeRGB i nie narzekam. Tutaj przykład - zmniejszone i wyostrzone po zmniejszeniu:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://shell.sinuspl.net/~maniak/tapetka_windows.jpg)
Przykład pierwszy z brzegu. Jeżeli chcesz więcej też mogę wrzucić :)
d70s odwdzięcza sie gdy robi sie zdjęcia w rawach - stara prawda od czasów d70, krajobrazy łatwo można kolorystycznie opanować , ale wciąż trudno mi zapanować nad kolorami gdy robie reportaż i pojawiają sie ludzie, kolory skóry są trudne do ustawienia,
d70s odwdzięcza sie gdy robi sie zdjęcia w rawach - stara prawda od czasów d70, krajobrazy łatwo można kolorystycznie opanować , ale wciąż trudno mi zapanować nad kolorami gdy robie reportaż i pojawiają sie ludzie, kolory skóry są trudne do ustawienia,
Kwestia balansu bieli?
Jacek B.
14-05-2007, 18:40
Kwestia balansu bieli?
wydaje mi się że to nie kwestia samego balansu bieli. Ja w rawaach też muszę trochęposiedzieć aby skóra wyszłą ok.
BugsBunny
14-05-2007, 18:42
kiziol, ustaw sobie:
optimize image/custom: color space IIIa, saturation enhanced, contrast -2 czy less contrast, sharpening dowolnie
i wtedy zobacz zdjęcia
jpg na defaultowych ustawieniach są faktycznie mizerne
kiziol, ustaw sobie:
optimize image/custom: color space IIIa, saturation enhanced, contrast -2 czy less contrast, sharpening dowolnie
i wtedy zobacz zdjęcia
jpg na defaultowych ustawieniach są faktycznie mizerne
IIIa to model do fotografowania tylko i wylacznie krajobrazow. Saturuje zielen i niebieski. Przy np. portrecie bedziesz niezadowolony. Jak jeszcze do tego ustawisz saturation enhanced to zdjecia bedziesz mial nienaturalne.
Podsylam link do przeczytania: http://support.nikontech.com/cgi-bin/nikonusa.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=14013&p_created=1150907901&p_sid=WucenzBi&p_accessibility=0&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9NDA2JnBfcHJvZHM9MCZwX2NhdHM9MCZwX3B2PSZ wX2N2PSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2VhcmNoX25sJ nBfcGFnZT0xJnBfc2VhcmNoX3RleHQ9Y29sb3IgbW9kZXM*&p_li=&p_topview=1
BugsBunny
14-05-2007, 19:10
w D70s dopiero wtedy kolory wychodzą w miarę żywe, on inaczej obrazuje niż D80/D200, wiele osób skarży się na "wyprane" kolory
wiem że każdy ma inny gust, ale skoro kiziol jest niezadowolony z tego co daje Ia, to sugeruję zmienić bo różnica jest widoczna
Dokładnie. BugsBunny ma rację. Najlepiej samemu pogrzebać w opcjach i zobaczyć jak wychodzą fotki. Ja też spędziłem trochę czasu nad ustawieniami mojej puszki, ale jestem zadowolony :mrgreen:
robin102
14-05-2007, 19:55
żadne grzebanie w ustwieniach puszki nic nie daje . Co JPG rejestrować i softem aparatu to dosztukowywać ???. D70s kazdy wie jaki jest trza robic RAW i robic to na C1 lub innym otwieraczu.
A czy kontrast na -2 nie spowoduje ze zdjecie bedzie "wyblakle" ?
BugsBunny
14-05-2007, 20:13
A czy kontrast na -2 nie spowoduje ze zdjecie bedzie "wyblakle" ?
raczej nie; takie ustawienie chroni światła, chyba że robisz coś mglistego to wtedy lepiej podnieść
Robin102, nie każdy ma chęć i umiejętność do obrabiania RAWów, a tym sposobem jpg wychodzą bardzo ładne, takie "kompaktowe" ;-)
jak się chłopak trochę pobawi to prędzej czy później sie za RAWy weźmie, a ja tego wcześniej nie wiedziałem i do dzisiaj nie obrobiłem swoich 800 zdjęć z urlopu :evil:
Jacek Wrzesińsk
14-05-2007, 20:26
kiziol,z tego co piszesz,wynika że robiłeś fotki w manualu?
Zbigniew
14-05-2007, 20:36
kiziol - nie spodziewaj się, że z puszki wyjdą Ci od razu super barwy i wszystko tak, jakbyś chciał. Trzeba trochę poustawiać, a przede wszystkim popracować nad zdjęciem po jego zrobieniu. Daj dowolną fotkę (wrzuć do wątku) a ja zrobię Ci z niej w Photoshopie odpustowe świecidełko.
Dzieki za wszystkie komentarze. Z wiekszości wypowiedzi widzę ze cos jednak ma sie na rzeczy z tym odwzorowaniem. Na poczatku myslalem o odpowiadaniu na niektore z komentarzy osobno ale postaram odniesc sie do nich ogolnie.
Niezrozumialym jest dla mnie ze aparat tej klasy robi takie bledy. Mozna oczywiscie powiedziec ze chciales miec lepszy to nie trzeba bylo kupowac lustrzanki tzw wyzsza klasa amatorska lub niektorzy zaliczaja ja nawet do polprofesjonalnej a wyzszej ale w koncu zaczynam z lustrzankami bo z kompaktu wyciskalem co moglem . Jednak jak zwykly kompakt sobie radzi z kolorami niezaleznie od ustawien czy na manualnch czy na automacie to jest tu cos nie tak. Rozumiem komentarze zaawansowanych Raw'cow. Jednak w fotografii analagowej czy i teraz cyfrowej nie zawsze majstrowalo sie w labie. Istnieje przeciez cala dziedzina fotografii gdzie pokazuje sie 'surowo' to czego sie dokonalo z aparatem w reku a nie na np photoshopie. Moge przeciez porobic kilka profili 'matching colour' i bawic sie lub podkrecac krzywe ale chodzi przeciez o robienie zdjec i czerpania radosci z fotografii a nie z sleczenia nad potoshopem.
Co do profili I, II lub III, nawet jesli pobawie sie z tymi profilami to sa one dostepne z menu a nie z przyciskow robiac fotografie krajobrazu nie bede mial czasu grzebania w menu jesli akurat dostrzege kogos ciekawego albo bede mial okazje i tylko chwile aby uchwycic jakies ciekawe wnetrze. Przeciez w koncu po to kupielm lustrzanke bo czesto uciekaly mi wspaniale ujecia ze wzgledu na szybkosc dzialania kompaktu mimo ze przestawianie opcji w tym A85 znalem nie mal z zamknietymi oczyma.
Adrian podpowiedz mi jak zalaczyc zdjecia bo na FAQ'u nie znalazlem to zobaczycie o co mi chodzi.
Ponadto jutro maja mi doslac docelowy obiektyw to sie przekonam czy ta zaleznosc ktora mnie tak zdziwila a ktora nikt nieskomentowal okaze sie prawda.
Acha jeszcze jedno, zdjecie krajobrazu zawiera duzo niebieskiego a to wlasnie zimny kolor wiec dlateo jest OK. Zdjecia ktore zrobilem a mnie tak zdraznily byly na lekko zoltym tle sciany ktora wyszla prawie bialo/sina zamiast cieplej delikatnej zolci. Wiec nie dziwia mnie problemy ze skora o ktorej wspomnial Jacek B.
... to wszystko pikuś, Antek to dopiero miał ...a, 32 gołębie siadały,no nie pierdulmy 31 bo jeden tylko jedną nogą siedział...
kolory w d70s to jego jedna z niewielu wad tego aparatu, a słyszałeś o morze? to jest dopiero cholera, ona da ci do pieca, rawy są po to by by przywrócić zdjęciom jako taki wygląd, negatyw kolorowy dawał lepsze efekty bez kombinowania, po prostu technika cyfrowa jest jeszcze w lesie i rawy i tylko rawy dają nam szansę okiełznać jej niedoskonałości. I nie należy się ich tak bardzo bać. Sciągnij raw shoote essential i spróbuj. Nie stracisz na takiej zabawie całych dni.
Co do profili I, II lub III, nawet jesli pobawie sie z tymi profilami to sa one dostepne z menu a nie z przyciskow robiac fotografie krajobrazu nie bede mial czasu grzebania w menu jesli akurat dostrzege kogos ciekawego albo bede mial okazje i tylko chwile aby uchwycic jakies ciekawe wnetrze. Przeciez w koncu po to kupielm lustrzanke bo czesto uciekaly mi wspaniale ujecia ze wzgledu na szybkosc dzialania kompaktu mimo ze przestawianie opcji w tym A85 znalem nie mal z zamknietymi oczyma.
Adrian podpowiedz mi jak zalaczyc zdjecia bo na FAQ'u nie znalazlem to zobaczycie o co mi chodzi.
Co do przestrzeni barwnych w aparacie, to ja używam tylko i wyłącznie AdobeRGB dla .jpg (robię RAW+JPG).
Odnośnie wklejania zdjęć na forum tutaj jest post ALFa na ten temat:
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=1358
Powinien wyjaśnić wszystkie wątpliwości :)
Z jpg-ów wyleczyłem sie juz dawno temu z D70S :), tylko RAW, WB wtedy na AUTO-działa moim zdaniem całkiem dobrze, pomiar swiatła na CW i w plener:) powodzenia
Jacek Wrzesińsk
15-05-2007, 18:34
Tak jak wyżej,a z lampą WB ustaw na cloudy-2 i wtedy kolory są ok.
Co do przestrzeni barwnych w aparacie, to ja używam tylko i wyłącznie AdobeRGB dla .jpg (robię RAW+JPG).
Odnośnie wklejania zdjęć na forum tutaj jest post ALFa na ten temat:
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=1358
Powinien wyjaśnić wszystkie wątpliwości :)
Po co RAW+JPG skoro z RAW mozesz wyciagnac .jpg'a basic??? nie szkoda miejsca????
zassaj sobie triala capture nx, zrob fotke w nefie. w cnx pobaw sie ustawieniami nefa, jak ustawisz tak ze fotka ci sie spodoba to ustaw aparat w identyczny sposob.
Po co RAW+JPG skoro z RAW mozesz wyciagnac .jpg'a basic??? nie szkoda miejsca????
Dlatego że mam szybciej - nic nie muszę wyciągać, poza tym na brak miejsca na kartach nie narzekam i dodatkowo fotki wyciągnięte z NEF'a nie posiadają exif'a a to mi się czasem przydaje.