PDA

Zobacz pełną wersję : Uwaga! Skradziono sprzęt fotograficzny!!!

_lilith_
17-08-2015, 10:58
W piątek 14 sierpnia 2015 r.,, w czasie, kiedy fotografowałam ślub (między g. 15-16) w kościele św. Augustyna na Sudeckiej 90 we Wrocławiu ktoś wybił szybę w samochodzie i ukradł mi torbę z zapasowym sprzętem fotograficznym na łączną sumę ok. 10 tys zł: aparat D7000 (w aparacie karta pamięci SanDisk 32 Gb i akumulator EN-EL15), obiektyw Nikkor 35 mm f/1.8 + filtr Hoya, lampa błyskowa SB 910 (w lampie 4 baterie eneloop), ładowarka MH-25 i ładowarka do aparatu D3 - NIKON MH-22, ładowarka do baterii, czytnik kart HAMA 55348, torba fotograficzna Lowepro Stealth Reporter, dysk pamięci TOSHIBA 1 TB.
Znaki szczególne sprzętu: Aparat nie ma osłonki na wyświetlaczu, guma wokół wizjera jest lekko naderwana, od dołu widać ślady uderzenia, ponieważ raz aparat mi upadł. Na pasku naszyta była tasiemka (możliwe, ze zostanie oderwana). Na obiektywie może być widoczna kropka czerwonej farby (chyba, że złodzieje ją zmyją). Na obiektywie od początku nałożony był filtr, wiec szkło będzie w idealnym stanie. Zawsze dbałam o sprzęt, więc wszystko wygląda, jak nowe (szczególnie lampa błyskowa).
Skradziono też drugą torbę z ubraniami i kosmetykami, przygotowaną na wyjazd na ślub w sobotę.

Podejrzewam, że ktoś mnie obserwował i wiedział do którego samochodu ma się włamać.
Samochód stał naprzeciw bloku, sklepów, restauracji; na ruchliwej drodze, na pewno ktoś musiał widzieć kradzież i słyszeć wybicie szyby, ale nie mogę znaleźć świadków, bo nagle nikt nic nie widział. Żaden monitoring nie był skierowany w kierunku auta.

Policja nic z tym nie robi (nawet nie zrobili zdjęcia na miejscu zdarzenia i nie sprawdzili świadków - a tego dnia trochę ich było).

Jeżeli ktoś zauważy podejrzaną ofertę albo wie, w jaki sposób mogę odszukać sprzęt (na własną rękę, bo na policję póki co nie mam co liczyć), to proszę o kontakt pod nr 507 060 310.

Poza tym apeluję o ostrożność - jeżeli możecie, to miejcie swój sprzęt zawsze przy sobie!!! Uważajcie też na gości ślubnych i parę młodą, bo nigdy nie wiadomo, co to za ludzie.

puls
17-08-2015, 12:27
Bardzo pomocnym było by podanie numerów seryjnych obiektywu i body, jeśli oczywiście masz.

szyszymomonn
17-08-2015, 15:59
Współczuję bardzo... Również proponuję podać numery seryjne i najlepiej zarejestrować sprzęt na stronach:
https://sssf.art.pl/
http://www.stolencamerafinder.com/
https://www.lenstag.com/
Powodzenia w poszukiwaniach!

jamirq
17-08-2015, 16:26
Czyli torba była na widoku?

dawidsznurek
21-08-2015, 18:17
Czyli torba była na widoku?

I dlatego DROGI SPRZĘT TRZYMAMY W BAGAŻNIKU, NIE NA WIDOKU! Tak się robi z aparatem, laptopem czy czymkolwiek drogocennym. Dobrze, że to był zapasowy aparat i w sumie nie straciłeś tak dużo, D7000 w przeciętnym stanie wizualnym, porządna lampa błyskowa i dobry obiektyw... Lepiej to niż miałbyś stracić główny sprzęt, aczkolwiek są strony które pomagają odnaleźć skradziony sprzęt, lustrzanki do tanich rzeczy nie należą, a ostatnio czytałem, że nawet google albo będzie współpracować, albo już współpracuje z jakimś serwisem zajmującym się lokalizowaniem skradzionego/zaginionego sprzętu, potrzebny jest tylko numer seryjny, powinien być gdzieś na pudełku aparatu lub w papierach. Oby ci się udało.

puch24
23-08-2015, 12:51
Wątpię, by ktoś rozsądny trzymał torbę w kabinie - raczej stłuczono szybę, by otworzyć bagażnik.