Zobacz pełną wersję : D90 Zmiana punktu ostrości PROBLEM
Autsajder
16-08-2015, 18:36
Witam
Proszę o pomoc . Zmieniłem system z Canona na Nikona . Zakupiłem model d90 . Od wczoraj próbuję zmienić punkt pola ostrości . Przy próbie zmiany pojawia się komunikat : ta opcja jest niedostepna z obecnych ustawieniach . Szukałem na forach jednak nie udało mi się tego zrobić . Będę wdzięczny za pomoc . Pozdrawiam serdecznie Robert
madebyzosiek
16-08-2015, 19:41
A jakie to tajemnicze ustawienia masz w d90... Może punkt ostrości jest na auto? Proponuję zaglądnąć do instrukcji...
Autsajder
16-08-2015, 20:04
Studiuje instr . od kilku dni ... zgodnie z poleceniami postepuje ale nic .... AFprzycisk nie działa nie ma dzwieku potwierdzenia ostrosci .... tak punkt jest na auto i w zadnym trybie PSA nie moge go zmienic
madebyzosiek
16-08-2015, 20:10
To zacznij od zminy wyboru pola ostrości z auto na pojedynczy, przycisk af i kółko. ..
Autsajder
16-08-2015, 20:17
probowałem zero reakcji AF
irek6311
16-08-2015, 21:02
Może ten temat pomoże http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=108745, zgaduję że zablokowałeś wybór pola ostrości AF ;)
aparat ma przełącznik na AF ustawiony (nie M) i obiektyw też oczywiście.
krecik231
16-08-2015, 21:03
Wchodzisz w menu aparatu, później menu ust. Osobistych / autofokus / tryb wyboru pola ostrości i wybierasz pojedynczy punkt ;)
Wysyłane z mojego LG-D315 za pomocą Tapatalk 2
Udało mi się odtworzyć Twój przypadek, w sumie nie do końca świadomie ;) Miałem wyłączony całkowicie AF w obiektywie. Po włączeniu wszystko gra, można zmieniać Tryb wyboru pola ostrości. Sprawdź czy masz załączony AF w body i na obiektywie.
Autsajder
16-08-2015, 21:10
obiektyw to samyang 85 1.4 jednak z chipem..... powinno działac ps obiektyw nie ma przelacznika af m
irek6311
16-08-2015, 21:16
To wystarczy jak w aparacie jest AF ustawione, jeśli chcesz zmieniać pola ostrości AF, suwak musi być odblokowany na body z tyłu ;)
Ja stawiam na zablokowany wybór punktów ostrości przełącznikiem koło ekranu
irek6311
16-08-2015, 21:22
Po kolei:
- w menu musi być pojedynczy punkt lub obszar dynamiczny.
- przełącznik na kropce (nie L)
- wybierakiem wskazujesz punkt AF, MUSI być aktywny pomiar (czyli w ciągu 6 sek od wciśnięcia do połowy spustu migawki),
drastyczny krok jak nie ogarniasz ustawień w menu aparatu, naciśnij na ponad 2 sek. równocześnie dwa przyciski z zieloną kropką - reset do ustawień do fabrycznych.
Autsajder
16-08-2015, 21:27
Panowie opcja na wyswietlaczu zmiana punktu af jest jakby wylaczona nie podswietlona na lcd nie ma nawet info o AF-A itp jest niewidoczna..
- - - - kolejny post - - - - - -
W menu jest napisane : a1 tryb wyboru pola ostrosci chcac je zmienic pojawia sie lomunikat ta opcja jest niedostepna przy biezacych ustawieniach...
- - - - kolejny post - - - - - -
W menu jest napisane : a1 tryb wyboru pola ostrosci chcac je zmienic pojawia sie lomunikat ta opcja jest niedostepna przy biezacych ustawieniach...
obiektyw to samyang 85 1.4 jednak z chipem..... powinno działac ps obiektyw nie ma przelacznika af m
I tak nie masz z tym obiektywem AF, dlatego z menu nie możesz zmienić trybu wyboru pola. Sam punkt pomiaru możesz i tak zmieniać tarczką, musisz mieć tylko ustawiony przełącznik po prawej stronie wyświetlacza na tę kropeczkę. Jeżeli jest ustawione na "L", wtedy jest zablokowane.
sprawdź to co pisze
Ja stawiam na zablokowany wybór punktów ostrości przełącznikiem koło ekranu
irek6311
16-08-2015, 21:29
Przeczytaj moje posty ze zrozumieniem Autsajder:!:
;)
Autsajder
16-08-2015, 21:32
Irek reset nie pomaga probowalem
irek6311
16-08-2015, 21:34
Z tyłu aparatu suwak przełącznik na kropce (nie L).
A ja stawiam na tryb zielony.
Autsajder
16-08-2015, 21:42
tak jest na kropce ps czytam uwaznie i probuje wszystko ....
irek6311
16-08-2015, 21:43
Zawsze można ręcznie ostrość ustawić jak aparat blokuje ustawienia ;)
I tak ustawia się ręcznie, bo ten obiektyw nie ma af, chodzi pewnie o potwierdzenie ostrości na konkretnym punkcie, bo ta funkcja działa, z tym obiektywem.
Najlepiej nagraj film i pokaż na nim co i jak jest ustawione i co nie działa.
Autsajder
17-08-2015, 08:57
I tak ustawia się ręcznie, bo ten obiektyw nie ma af, chodzi pewnie o potwierdzenie ostrości na konkretnym punkcie, bo ta funkcja działa, z tym obiektywem.
Najlepiej nagraj film i pokaż na nim co i jak jest ustawione i co nie działa.
Tak jak napisałeś chce mieć potwierdzenie w konkretnym punkcie i chce mieć możliwość wyboru pola ostrości a w obecnej chwili jest ustawiony na automatyczny
Wozniak.g
17-08-2015, 09:57
mam takiego samyanga na D5000, podpinajac pod body po pierwsze ustaw na obiektywie przesłonę na maksymalna czy przestaw pierscien na F22 jak dobrze pamietam , wtedy powinien zadziałać wybierak, przesłonę ustawisz już z body, i inne parametry naświetlania również, aparat automatycznie w menu pokaże że nie działa AF ale przełączy w M bo to jest obiektyw z recznym ustawianiem ostrosci. potwierdzenie ostrosci bedziesz miał na kropce.
Autsajder
17-08-2015, 10:18
mam takiego samyanga na D5000, podpinajac pod body po pierwsze ustaw na obiektywie przesłonę na maksymalna czy przestaw pierscien na F22 jak dobrze pamietam , wtedy powinien zadziałać wybierak, przesłonę ustawisz już z body, i inne parametry naświetlania również, aparat automatycznie w menu pokaże że nie działa AF ale przełączy w M bo to jest obiektyw z recznym ustawianiem ostrosci. potwierdzenie ostrosci bedziesz miał na kropce.
Jest tak jak piszesz jednak nawet w samym body bez obiektywu powinienem móc zmienic punkt af ten obiektyw jest z chipem więc potwierdzenie powinno byc na kropce oraz potwierdzone dzwiekiem ( dzwiek mam wlaczony ) nie działa takze lampa wspomagajaca Af jest włączona
Wozniak.g
17-08-2015, 10:29
lampka wspomagająca af zadziała jak będzie działał af a tego w tym obiektywie przeciez nie ma.
Autsajder
17-08-2015, 10:45
dzwonilem do serwisu nikona uslyszałem ze w samym body bez obiektywu musze byc w stanie wybrac pole af kazali przyslac do serwisu :(
1. Potwierdzenie dźwiękiem jest do AF. Jak masz obiektyw bez AF, to nie ma dźwięku. Jest tylko kropka w wizjerze.
2. Guzik i tryby AF są od AF.
3. Gdy masz obiektyw bez AF albo nie masz go wcale, nie ma automatycznego wyboru punktu ostrości. Jest tylko i wyłącznie ręczny wybór.
4. Punkt ostrości wybierasz wybierakiem z tyłu, ale musi być odblokowany wajchą pod nim. Nie używasz żadnych innych guzików.
Hej, spróbuj przestawić suwak z tyłu body na kropkę, następnie spust naciskasz do połowy (tak jak przy robieniu zdjęcia na ostrzenie) w wizjerze pole ostrości zaświeci na czerwono i w tej chwili możesz wybierakiem zmienić pole ostrości.
galileo2001
04-07-2019, 17:58
Może ten temat pomoże http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=108745, zgaduję że zablokowałeś wybór pola ostrości AF ;)
aparat ma przełącznik na AF ustawiony (nie M) i obiektyw też oczywiście.
WIELKIE Dzięki Irek za podpowiedź