PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Anetka

Lumiko
16-08-2015, 14:43
Pierwszy post na forum :) będę wdzięczna za komentarze.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/08/aa389a12b80c2987gen-2.jpg
źródło (http://images69.fotosik.pl/1041/aa389a12b80c2987gen.jpg)

miroko
16-08-2015, 17:10
Na moje niebyt doświadczone w portretach oko to zdjęcie wygląda ogólnie ładnie. Kolorystyka tła, które co prawda mogłoby być trochę bardziej rozmazane, jest dobrana zgodnie z ogólnie przyjęta dla tej fotki co wpływa tu na plus.

Brak cieni na twarzy świadczy o dobrym świetle jednak wydaje się być zbyt jasne w przez to trochę zbyt mało naturalne na twarzy.

Zwracają uwagę różowe usta co pewnie było planowane, przyciągają uwagę.

Nie pasuje trochę ten sterczacy kawałek kamienia wbijajacy się w twarz jednak i to może się komuś podobać.

Ogólnie nie lubię kadrów "z góry" bo trochę są dla mnie nienaturalne, możliwe że idea była by uniknąć przepalow w tle które wydaje się być dość silne.

Wydaje się też lekko za ciasne po bokach, szczególnie z prawej strony przy ręce ale to jest kwestia własnego upodobania.

RaditZ
16-08-2015, 17:48
- Kadr za ciasny
- Drugi plan nic nie wnosi a przeszkadza
- Nie podoba mi się, że część murowanej lampy (czy co to jest to po lewej) wchodzi w oczy modelce
- Wyszło płasko przez dodatkowe źródło światła - co widać po oczach. Trzeba było z góry i boku tą blendę trzymać, a nie z dołu...
- WB lekko cieplej
- Po kiego grzyba ta torebka której nie widać?

basket
16-08-2015, 18:14
Mnie się podoba. I ja na przykład wszystkie wady które wymienił kolega wyżej przekuwam na zalety. Płaskości, ciasnoty i złego WB jakoś nie dostrzegam. Widzę ładną dziewczynę w dobrze wypełnionym kadrze. W glamour można by się doczepić, ale w portrecie jak najbardziej jest git.

ToB
16-08-2015, 18:58
o kamieniu koledzy się wypowiadali, może gdyby było go nieco więcej po lewej
zacząłby inaczej grać
zdjęcie psuje torebka i zegarek

Lumiko
18-08-2015, 18:49
Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i wskazówki. Miło też, że znaleziono w tym zdjęciu jakieś plusy.

Światło w moim przypadku to jeszcze abstrakcja i dzieło przypadku, dlatego cenię sobie wszelkie uwagi na ten temat.
Co do blendy trzymanej z dołu.. nie wiem czy powinnam się przyznawać ale z braku pomocnika była trzymana przez moją prawą nogę i lewą rękę :)
Jeśli chodzi o ten kamień to racja - mi też on przeszkadza, niestety jestem jeszcze na etapie, kiedy nie wszystko na bieżąco ogarniam.

Lekko się usprawiedliwię tylko, że ogólnie zdjęcia były wykonywane na prośbę koleżanki i miały na celu pokazanie jej stylizacji na fb - stąd torebka :) ja tylko sobie "kradłam" ujęcia portretowe :)

RaditZ
19-08-2015, 12:37
Co do blendy trzymanej z dołu.. nie wiem czy powinnam się przyznawać ale z braku pomocnika była trzymana przez moją prawą nogę i lewą rękę :)

Statyw oświetleniowy, uchwyt do blend i nie potrzebny asystent - no ale jak bedzie wiać to bez drugiej pary rąk się niestety nie obejdzie...

Lumiko
19-08-2015, 14:03
Statyw oświetleniowy, uchwyt do blend i nie potrzebny asystent - no ale jak bedzie wiać to bez drugiej pary rąk się niestety nie obejdzie...

Dokładnie :)
Na przyszłość mam nauczkę, nie zabrałam statywu bo modelka miała przyjśc z koleżanką. A przyszła bez :)
No nic, sporo pracy przede mną.