Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : RAW d750 + iPad

dejote
15-08-2015, 18:36
Panowie, mam problem.
Jeden z moich klientów zażyczył sobie wysłania jednego zdjęcia z każdej imprezy w chwilę po jej rozpoczęciu na maila - chce wrzucać je na Facebooka. Do tej pory jeździłem z Macbookiem Pro na roboty - ale nie oszukujmy się, targanie laptopa w torbie foto oraz szybka obróbka jednego zdjęcia i obróbka zdjęć na piachu, czy trawie nie należy do najprzyjemniejszych. Dlatego postanowiłem kupić iPada. Plan był taki: fota z d750 ląduje przez wi-fi i Nikon WMU na iPad mini na którym otwieram NEF-a na Lightroom Mobile i puszczam w świat. Niestety, pięknie wygląda to tylko w samej idei. Podczas próby otwarcia znajdującego się w aplikacji Nikon WMU NEF-a za pomocą opcji „open in another app” wyskakuje komunikat, że nie znaleziono applikacji, która obsługuje tego typu pliki. Przy odpaleniu Lightrooma program nie widzi NEF-a w zdjęciach na urządzeniu i koło się zamyka... Co robię źle? Adobe chwali się, że Lightroom Mobile obsługuje pliki RAW...

GonzoG
17-08-2015, 11:59
Obsługuje, ale działa to inaczej niż na komputerze.
Lightroom mobile dla iOS musi dostać pliki z komputera przez chmurę Adobe jako "Smart Preview"

LR importuje pliki z Camera Roll, a tam są dostępne tylko JPEGi.

morzon
17-08-2015, 12:10
Musisz rawy koniecznie przesyłać i obrabiać? Może zwykły jpg wystarczy i szybka obróbka np Snapseedem? Jak to fota z imprezy i na fejsa na szybko to chyba nikt nie przywiązuje jakiejś mega wagi do jakości tego, czas życia takiego zdjęcia to pewnie kilka godzin, na dodatek wieczornych... Bylebyś WB miał w miarę poprawny to taki JPG spokojnie daje rade.

TOP67
17-08-2015, 15:06
Jedną fotkę można wywołać nawet w aparacie. A potem tylko dopieścić jpg na tablecie.

Kurtz
17-08-2015, 15:17
Trzeba było kupić Surface Pro 3. ;P

dejote
17-08-2015, 17:53
Niestety, chcę żeby materiał przypominał technicznie to, co ostatecznie dostanie klient, czyli bez masakrowania suwakami takimi jak shadows, vibrance i clarity się nie obędzie.

Rozwiązaniem okazał się właśnie Snapseed, który czyta RAW.

Adam Rimbaud
02-09-2015, 16:44
Podobnie u mnie, LR Mobile nie widzi RAW zrzuconych za pomocą adaptera Lighting<SD. W Photos na iPadzie zdjęcia są widoczne. Obróbka RAW na ipadzie działa na Snapseed, Pixelmator, Audodesk Pixloromatic, Najbardziej chyba się w moim przypadki Pixelmator sprawdza, ale Snapseed też jest niezłe.

Chacal
02-09-2015, 20:38
...Najbardziej chyba się w moim przypadki Pixelmator sprawdza, ale Snapseed też jest niezłe.

Czy pixelmator może otworzyć zdjęcie z urządzenia zewnętrznego, czy muszą być zgrane na iPad.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

igsux3
03-09-2015, 10:26
A wiadomo, czy te programy faktycznie operują na RAWie, czy tylko na zaszytym w nich JPEGu? iPady mają 1GB ramu, co mimo świetnej optymalizacji systemu, wydaje mi się kompletnie nie wystarczające do prawdziwej obróbki 24 mpix pliku NEF.

GonzoG
03-09-2015, 10:43
A to niby ile tego RAMu trzeba aby można było obrabiać RAWy?

igsux3
10-09-2015, 12:59
Sprawdziłem z ciekawości na rawie z D750.
Samo otwarcie zdjęcia : trochę ponad 500mb zajętej pamięci.
Przybliżenie, poruszanie nieco po zdjęciu : 650mb.
Parę korekt globalnych, prostowanie, crop : 1020mb.
3 korekty lokalne : 1300mb.

Pewnie każda kolejna zabawa suwakami dodałaby nieco od siebie, a już teraz sporo przekroczyłem 1024 mb dostępne w iPadzie. System też swoje zajmuje, aplikacje w tle też. Obstawiam, że w najlepszym wypadku dla jednej aplikacji zostaje 800-900 mb wolnej pamięci. Więc całość albo by musiała non stop lecieć w swapie, albo po prostu tak jak wspomniałem, zabawa odbywa się na JPEGu zaszytym w NEFie. Wcale by mnie to nie zdziwiło, po tym jak się okazało, że iTunes zmniejsza wszystkie zdjęcia wgrywane do iPada do 2048px na dłuższym boku...