Zobacz pełną wersję : Nikon D3s wymiana migawki, przebieg
Hej
Nie zauwazylem takiego tematu. Jezeli powielam juz podobny to z gory przepraszam.
Chcialem zapytac czy ktos z Was wymienial migawke plus jakies inne rzeczy, ktore powinno sie zrobic przy przebiegu 360tys aby spac spokojnie. Jestem w NPS co roku oddaje aparat do sprawdzenia/czyszczenia. Zero bledow, wszystko pracuje jak trzeba. Dumam zeby jednak w tym roku wymienic w nim migawke (jaki to moze byc koszt?) plus co jeszcze powinno sie wymienic?
Po co chcesz wymienić? Pracuj aż padnie, masz drugi aparat na ewentualność takiego wypadku. To dość żywotne bestie, nie tak łatwo je zajechać.
Osobiście wymieniałem mechanizm przysłony, jeśli dobrze pamiętam ok. 800-900zł.
Przypuszczam, że w D3s może być podobnie jak w D700 w którym wymieniałem migawkę w NPS. Wydawało mi się, że dobrze pracuje, ale w serwisie stwierdzili, że jest sporo bebechów do wymiany, a migawka jeszcze pożyje i można ją wymienić opcjonalnie (przebieg 240k). Sama migawka do D700 kosztuje w NPS 466zł. Natomiast według serwisu do wymiany miałem mechanizm wybierania przysłony i mechanizm naciągu lustra / migawki. Koszt każdego z nich to średnio 250zł a robocizna serwisu 500zł. Zdecydowałem, że skoro już otwierają, rozszczelniają, to niech od razu migawkę wymienią. Jeśli nic się nie dzieje, to moim zdaniem można spać spokojnie, raczej nie ma tak, że migawka nagle pada, tylko jest to proces powolny, (w dodatku D3s ma wewnętrzną diagnostykę migawki) a oprogramowanie NPS pozwala być spokojnym, bo jak ufam wskazuje im ono co jest do naprawy/wymiany.
Wiadomo, budowa D700 i D3s jest inna, ale może jakąś odpowiedź na nurtujące pytanie otrzymałeś ;) Przy okazji otwierania puszki wymieniają gumowe wyklejki w ramach NPS darmowo i wykonują regulację systemu autofocusa zgodnie ze specyfikacją producenta.
W styczniu czy w lutym oddawalem do nps wszystkie sprzety na sprawdzenie/czyszczenie itd..to mowili, ze nie ma zadnych bledow. Aparat cyka az milo..to widze, ze nie ma co sie bac na zapas ;)
Najszybciej pada mechanizm naciągu lustra lub wybierania przysłony. Pierwszy objawia się tym, że lustro potrafi nie wracać do dolnej pozycji, wraca z opóźnieniem lub jak było w moim D700 wracało na dół, ale zatrzymywało się kilka mm zbyt wysoko i obraz w wizjerze był nieostry. Natomiast mechanizm wybierania przysłony często zgłasza błędy spowodowane krzywymi popychaczami w obiektywach. Jeśli masz kilka i często je zmieniasz, nie dojdziesz który obiektyw to powoduje, chyba że widzisz np. przepalone zdjęcia, bo aparat/obiektyw nie domknął przysłony. Serwis najczęściej chce wymieniać właśnie mechanizm w body.
Migawki wytrzymują długo, np w D700 często ok. 500 tys. i przynajmniej 2 wymiany naciągu lustra :)
nikoniarz
14-08-2015, 20:27
We wszystkich aparatach z jakimi miałem kontakt można przebieg migawki wyczytać z exifa w jpg przy użyciu programu XnView. Nie sądzę, by D3s był tutaj wyjątkiem...
We wszystkich aparatach z jakimi miałem kontakt można przebieg migawki wyczytać z exifa w jpg przy użyciu programu XnView. Nie sądzę, by D3s był tutaj wyjątkiem...
Wypij kawę albo przeczytaj jeszcze raz pytanie autora :grin:
Jak widać qciek bardzo dobrze wie ile ma napstrykane..
Ja za to mam offtopowe pytanie..
Jestem właśnie na etapie szukania d3s'a, żeby troszkę się nim pobawić i zobaczyć jak bardzo odskoczył od d700.. Na polskim alledrogo pustka.
Ile mniej więcej obecnie trzeba by zapłacić za d3s'a (powiedzmy z przebiegiem 50-100-200k)?
nikoniarz
15-08-2015, 10:12
Wypij kawę albo przeczytaj jeszcze raz pytanie autora :grin:
Jak widać qciek bardzo dobrze wie ile ma napstrykane...
Nie wiem jakim cudem mój post znalazł się w tym wątku. Powinien być w innym. Chyba faktycznie zabrakło kawy...
dzieki za odpowiedzi. temat mozna zamknac ;)
Tomek Konopka
27-08-2015, 21:54
a jak myślicie czy to migawka do wymiany ? po włączeniu aparatu działo się tak jak na filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=3vITb95DnPw potem sprzęt działał normalnie serwis nikona stwierdził migawka do wymiany przebieg 120 000 migawka gumy robocizna 1600 zł wyraziłem zgodę na naprawę , dostałem aparat z serwisu pierwsze uruchomienie i zonk dzieje się tak ja się działo :( Wkurzony na maksa biedniejszy o 1600 jadę do serwisu osobiście w Warszawie z górnego śląska ,mam nagrane filmiki na pendrive z pokazaniem co jak sie dzieje , ponownie zostawiam aparat .Panowie testują przez 2 tyg dzwonią że wszystko jest ok dziwi mnie to bo u mnie za każdym uruchomieniem tak sie dzieje że pierwsza klatka nie podnosi lustra migawka działa zapisuje się czarne zdjęcie zresztą tak było na początku przed pierwszym wysłaniem.Dosyłam swoje akumulatory wszystko jest ok nagle aparat sam się naprawił ? dziwne ;) a może serwis nie przyznając sie winy wymienił tą właściwą część za 2 gim razem :)
krokodyl-lodz
01-09-2015, 19:15
Na alledrogo była sztuka z przebiegiem około 50 tys, poszła za 8.5 tysia.
Na alledrogo była sztuka z przebiegiem około 50 tys, poszła za 8.5 tysia.
Dzięki za info!
Po tzm jak pisałem - rzeczywiście coś się pojawiło.. Jeśli myślimy o tym samym d3sie to poszedł za 10kzł (bez 50zł) a nie za 8500.. [licytacja 'zakończyła się' w ostatniej minucie]
http://allegro.pl/nikon-d3s-i5611895279.html
Dziś przez przypadek natrafiłem w komisie interfoto na d3 z przebiegiem 1.113.290 (milion sto trzynaście tysięcy) zastanawiam się ile razy był w serwisie :)
Czarodziej
26-10-2015, 19:47
kumpel ma D3s z 900 tys na pierwszej migawce :)) i działa całkiem nieźle chociaż serwis już mówił że trzeba wymieniać ...dopóki nie padnie to poc co wymieniać coś co działa ...
A orientujecie się w jakiej cenie można sprzedać/wycenić d3s 360tys przebiegu zarejestrowany w nps, nigdy nie miał nic naprawiane bo nie było żadnych problemów/zero zapisanych błędów. Co roku oddaje go do czyszczenia i sprawdzenia. Dumam nad sprzedażą i przesiadka na d4s....
Daj znać jak wydumasz bo rozglądam się za kolejnym D3S-em.
qciek szkoda sprzedawać, lepiej wymienić migawę i do przodu. Ostatnio D3s z przebiegiem 178K i obdartymi gumami poszedł za 4,8K zł.
Idzie D5, ceny D3S polecą w dół, aukcja o której wspominasz zakończona w poniedziałek jest tego najlepszym przykładem.
nikoniarz
04-11-2015, 22:12
Dlatego ja też jestem zdania co nefas- używać, a jak padnie to naprawić, i dalej używać...
ale tam nie ma po co czegokolwiek wymieniac - wszystko dziala dobrze / chcialem zmienic na nowszy po prostu / dlatego dumam jaka cena moze byc /
Ja bym powiedział że body jest niesprzedawalne z takim przebiegiem, ale wiadomo - CCC + puszka jednocyfrowa mogą sfinalizoważ transakcję. Może za 3,5 znajdziesz chętnego a może i nie..
troche przesadziles z ta kwota 3.5 tys / ale luz to twoje zdanie...kazdy moze miec swoje ;)
Wcale nie przesadził. Ludzie chcieliby te "stare" jednocyfrowe puszki za darmo. Kiedyś miałem pytanie od potencjalnego kupca, czy nie planuję zmiany na nowy sprzęt i czy bym nie sprzedał D3. Padła oferta "góra 3 tys.". Klient bardzo się zdziwił, jak go pogoniłem. Zaraz by było, że tu trochę obtarte, tam jakaś drobna ryska, czyli jeszcze trzeba cenę obniżyć. Za takie pieniądze nie warto sprzedawać. Ja już dawno podjąłem decyzję, że takiego towaru nie sprzedaję. Jak mi stara puszka nie będzie potrzebna, to ja komuś dam w prezencie. Mało to dzieciaków zainteresowanych fotografią?
troche przesadziles z ta kwota 3.5 tys / ale luz to twoje zdanie...kazdy moze miec swoje ;)
możliwe.. Może nawet - bardzo możliwe.. Tak jak napisałem ja osobiście takiej puszki bym nie kupił i stąd taka 'niedocena'.. Trzeba znaleźć amatora wysokich przebiegów a czasami jedynie CenaCzyniCuda.
Migawkę można wymienić, ale body to nie tylko migawka. Abstrahując od zużycia innych elementów mechanicznych przy takim przebiegu pewnie i z zewnątrz jest już jednak nadgryziony co wpływa na odczucia kupującego (a przy tym ponownie - cenę ). Jest jeszcze pytanie czy sprzęt się chce sprzedawać czy sprzedać.
Osobiście radziłbym jak pozostali koledzy - zostawić jak się nie psuje i pstrykać dalej.
Może puszka sprzeda się i dużo wyżej - czego szczerze Ci życzę :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Wcale nie przesadził. Ludzie chcieliby te "stare" jednocyfrowe puszki za darmo. Kiedyś miałem pytanie od potencjalnego kupca, czy nie planuję zmiany na nowy sprzęt i czy bym nie sprzedał D3. Padła oferta "góra 3 tys.". Klient bardzo się zdziwił, jak go pogoniłem. Zaraz by było, że tu trochę obtarte, tam jakaś drobna ryska, czyli jeszcze trzeba cenę obniżyć. Za takie pieniądze nie warto sprzedawać. Ja już dawno podjąłem decyzję, że takiego towaru nie sprzedaję. Jak mi stara puszka nie będzie potrzebna, to ja komuś dam w prezencie. Mało to dzieciaków zainteresowanych fotografią?
to jest tak że kupiec chce jak najtaniej a sprzedawca jak najdrożej.
Jeśli Twoje D3 ma też ~400k na blacie to wcale bym nie powiedział że cena była aż tak bardzo przesadzona. Inna sprawa że do ludzi piszących "góra 3 tys" mam swoje zdanie - i to są przeważnie 'resellerzy' a nie końcowi odbiorcy :)
Mój jest w takim samym dobrym stanie wizualnym. Nieco większy przebieg bo tu ok 300tys to skoro tak jak mówicie to ktoś podając taką cenę jest krejzi :) a może sprzeda za tyle http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5770769570 , w interfoto dawali mi więcej niż piszecie, wiadomo że sprzedając dadzą większą cenę. Szkoda ze takie aparaty mają niskie ceny - porównując cenę zakupu . Kończmy temat. Pozdrawiam
Mój jest w takim samym dobrym stanie wizualnym. Nieco większy przebieg bo tu ok 300tys to skoro tak jak mówicie to ktoś podając taką cenę jest krejzi :) a może sprzeda za tyle http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5770769570 , w interfoto dawali mi więcej niż piszecie, wiadomo że sprzedając dadzą większą cenę. Szkoda ze takie aparaty mają niskie ceny - porównując cenę zakupu . Kończmy temat. Pozdrawiam
Jeśli jest w stanie takim jak z linku to rzeczywiście niedoszacowałem ceny, aczkolwiek ciągle uważam że dużo wyżej nie pójdzie (tj. wg mnie nie więcej niż 4500), choć różnie jest z tymi kupcami i tak jak pisałem wcześniej - życzę satysfakcjonującej oferty :)
Cena z linku jest oczywiście mocno przesadzona i jest jedynie pobożnym życzeniem sprzedającego - analogicznie jak aukcja sprzed 2 tygodni gdzie sprzedający chciał za d3s'a ze 100k przebiegu - 9500zł..
Ostatnio interesowałem się d3s'ami więc mogę powiedzieć jedynie że poszedł jeden z przebiegiem ~40k za niecałe 10kzł (z dodatkową baterią) i za 7,5k z przelotem 130k..
Powodzenia! :)
Miałem Canona 1D mk IV z przelotem 220 K i sprzedałem go za dobre pieniądze , bo gość znał ten sprzęt i wiedział że taki przebieg to pikuś .
Dziś przez przypadek natrafiłem w komisie interfoto na d3 z przebiegiem 1.113.290 (milion sto trzynaście tysięcy) zastanawiam się ile razy był w serwisie :)
U mnie w d4 milion już niebawem. Przy ok. 600000 poszedł naciąg lustra i odrazu wymieniłem za jednym razem migawkę na wszelki wypadek 25780
Senketsu
18-08-2019, 02:39
Dziwna sprawa, mój znajomy na D3 ma nastukane 480k i tylko naciąg lustra wymieniał... u Ciebie jakby migawka była ok, ale coś z tym lustrem nie halo właśnie