Zobacz pełną wersję : Prezent dla 7-8 latka. Problem :/
spiritus
14-08-2015, 08:17
Hej :)
Swojego szkraba jeszcze nie mam, w rodzinie też ostatnimi czasy nic się nie święciło, tak więc pytam :D
Za kilkanaście dni są urodziny (8) chłopca z którym mieszkam (wynajmuję pokój u jego rodziców). Nie wiem kompletnie co mogę mu kupić aby tego nie rzucił zaraz w kąt, tylko zainteresował się tym dłużej. Z tego co wyczaiłem przez te kilka tygodni mieszkania tutaj to interesuje się piłką nożną i piractwem (nie, nie komputerowym :D). Gdyby nie to, że ma kilka piłek to bym mu taką kupił. Gry komputerowe z nauką angielskiego też odpadają (rodzice ograniczają mu dostęp do komputera a języka uczy się w szkole w UK).
Co polecacie? Co jest teraz oblegane przez takich łobuzów? :D
Może coś zdalnie sterowanego, kolejka elektryczna ? Albo coś twórczego...też by się coś znalazło.
Spróbuj czegoś z myśleniem i czytaniem, bo to teraz towary deficytowe.
spiritus
14-08-2015, 11:27
Skrable bym mu kupił ale zaraz pogubi literki :P
Co do lego to pogadam z nim czy mu się podobają. Co do zdalnie sterowanych też fajna koncepcja, może upatrzę jakiś samochodzik na mieście :)
jest jeszcze cała seria zabawek edukacyjnych typu, mini roboty, etc. czyli kitowy zestaw do poskładania, zawsze możesz mu w tym pomóc ;-)
spiritus
14-08-2015, 12:02
Taki lego mindstorm? :D
Aż tak nie chciałbym wydrenować Twojej kieszeni ;-) Poglądowo np. w conrad.pl masz dział zabawki, tam już do 100-200zł są ciekawe pomysły. Mam nadzieję że nie zostanę posądzony o "zachwalanie", ale mogę powiedzieć że sprzedają sprawdzony w miarę dobry produkt a nie byle co...
spiritus
14-08-2015, 12:12
Tylko, że do PL kawałek drogi jest :D
Obecnie w UK jestem i przez jakiś czas zostanę :)
Aa rozumiem, ale akurat w UK chyba wybór wszelkiej maści ciekawych rozwiązań i zabawek jeszcze większy niż w zaścianku EU.
spiritus
14-08-2015, 12:20
Nie wiem, nie chodziłem tu po sklepach z zabawkami :D
Wybrałbym się na miasto ale deszcz leje :/
Jak będzie pogoda to się wybiorę, nawet mam już adresy sklepów i może coś ogarnę.
Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to chętnie poczytam :)
lepszych niż edukacja nie ma ;-) masz wędkę- złap rybę ;-)
Gwiezdne Wojny lubi ? Gadżetów z tym związanych cała masa. Akurat mam 7 latka w domu i jest na etapie poznawania sagi.
zbyszekD7000
14-08-2015, 21:24
Wyczaj czy przypadkiem nie ciągnie go do majsterkowania, wtedy by można taki zestaw różnych elementów co to za każdym razem co innego można zmontować a i czasem z napędami. Albo są takie edukacyjne zabawki typu zrób to sam, zmontować to trzeba i np coś na baterie słoneczne, alno zasilane z ziemniaka. :)
To ja mam zupełnie inną sugestię. Jak mój syn miał właśnie ok. 7/8 lat, poszliśmy razem do Castoramy i kupiliśmy mu jego własny zestaw narzędzi - młotek, miarkę, jakieś śrubokręty, pilniczki i parę tego typu rzeczy. Oczywiście też odpowiednią skrzynkę do tego. Minęło kilka lat, a syn zawsze trzyma porządek w skrzynce (o jego pokoju nie można tego samego powiedzieć...) i za każdym razem, jak jest coś w domu do zrobienia, to jest cały dumny, że może pomóc swoimi własnymi narzędziami. Krótko mówiąc, wydatek niewielki, a radości (i pożytku) z niego wiele!
zbyszekD7000
15-08-2015, 00:26
Fakt, rzeczywiście dobry pomysł, tylko dzieciak musi być z tych co lubią majsterkować, bawić się kabelkami i narzędziami taty, wtedy to ma sens i rzeczywiście sprawia dziecku ogromną radość że ma swoje i też może coś naprawiać jak dorosły :)
spiritus
15-08-2015, 21:45
Niby UK ale o klocki lego ciężko tutaj :/
zbyszekD7000
15-08-2015, 21:47
niech Ci przyślą paczkę z Polski :)
co za czasy teraz będzie sie wysyłać paczki na emigrację ;) kiedyś było odwrotnie ;)
Niby UK ale o klocki lego ciężko tutaj :/
Ebay, Amazon, ToysRus - ja tu zwykle kupuje. Z tych trzech chyba ebay bedzie najtanszy, chyba ze na amazonie znajdziesz jakies ciekawe promocje. Mozesz tez sprawdzic w Argosie, ale tam chyba zbyt duzego wyboru nie bedzie.
Jest jeszcze Lego.com - tu na pewno cos znajdziesz ;-)
Jesli zamiast lego chcialbys kupic jakis dziwny gadzet to zobacz na http://www.firebox.com
czasem lego.com jest najtańszy, tak było np w przypadku klocków z minecrafta. Warto tez sprawdzić tesco online, argos, smyths, i ... lokalny sklep z zabawkami.
Stwierdzenie, że w UK jest słaba dostępność klocków LEGO mocno mija się ze stanem faktycznym.
Dla chłopaka można jeszcze kupić jakiś karabin (czy pistolet) od NERF, na upały najlepiej nadadzą się te NERFy na wodę, solidne, nie do zdarcia, radość na wiele dni walk na wodę, szczególnie w gorące lato. Kupiliśmy taki synowi znajomych, cała rodzina została wciągnięta w wodną walką, rewelka.
https://www.google.co.uk/search?q=nerf+water+guns&client=opera&hs=oPO&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoAmoVChMI9J7qkde5xwIV8RbbCh3KNAF_&biw=1293&bih=699
Kup mu Quada, tu w Polsce to takie na czasie ostatnio ;)
MARS CooL
28-08-2015, 10:01
lego to zawsze dobry pomysł zwłaszcza technic, ale proponuje jeszcze hexbug nano