PDA

Zobacz pełną wersję : D7000-pasek informacyjny w wizjerze

cocodrillo
13-08-2015, 19:09
D7000 mam pytanie: czy jest możliwość wyłączenia w wizjerze dolnego paska informacyjnego. Przeszukałem instrukcję, oraz menu, ale nie znalazłem.

zbyszekD7000
13-08-2015, 19:17
Chyba raczej nie

MstrG
13-08-2015, 19:55
Chyba raczej nie

A jak przekręcisz wajchę na OFF? ;)

puciek
13-08-2015, 19:56
Tylko poprzez wyłączenie aparatu.

zbyszekD7000
13-08-2015, 20:15
no tak, o tym nie pomyślałem ;)

cocodrillo
14-08-2015, 10:25
Ale śmieszne to jest - na poziomie przedszkola :razz:

Studio5s
14-08-2015, 14:22
Można zdemontować aparat i odpiąć flexa od LCD. :)

cocodrillo
14-08-2015, 18:04
No dobra jara was temat, to następny głupi pomysł proszę. Nie krępujcie się. Przecież to normalne polskie forum. Jak nie wiem, a chcę powiedzieć cokolwiek to i głupie jest dobre i śmieszne no nie ??

2pompony
14-08-2015, 21:39
Ja mam pomysł - próbowałeś to wyłączyć tasakiem?

Dobra, tośmy sobie pożartowali, ale teraz powiem coś na poważnie: niepotrzebnie się unosisz, serio. Po pierwsze nikt na Ciebie personalnie nie napadł, nie zbluzgał Cię ani nie obraził, ot, zażartowali sobie, nawet bym powiedział, że sporo poniżej zwykłej normy. Po drugie jest klasa pytań które są dziwne - co się do tych żartów przyczyniło. Być może gdybyś jakoś przekonująco uzasadnił po co Ci to, albo spróbował umotywować pytanie, byłoby inaczej, ale wpadasz i zadajesz pytabnei z podgrupy własnie tych dziwnych - więc mogłeś się spodziewać m.in. dziwnych odpowiedzi.

W końcu po trzecie, jeśli przeanalizujesz na chłodno i spokojnie co zostało Ci odpisane - to będziesz musiał przyznać, że padły dwa bezwzględnei poprawne sposoby, jak to wyłączyć: albo wyłączając aparat, albo odpinając flexa, co też się sprawdzi. Więć niby żarty, ale jakieś propozycje padły jednak.

Wreszcie na koniec - nie ekscytuj się tak strasznie byle czym, bo tutaj w sumie to nic się nie wydarzyło; zaręczam, że bywało tu sporo goręcej w sensie atmosferki. Wiem, że to Twoje strasznie ważne i wiekopomne pytanie, ale jak wrócisz tu za tydzień, to mam nadzieję, ze się sam przekonasz, że te żarciki to w sumie detal niewart wzmianki.

irek6311
14-08-2015, 22:24
D7000 mam pytanie: czy jest możliwość wyłączenia w wizjerze dolnego paska informacyjnego. Przeszukałem instrukcję, oraz menu, ale nie znalazłem.Autor tematu przemilczał po co chce to wyłączyć, można potraktować pytanie jako żart i kilka odpowiedzi w takiej tonacji jest, jeśli ani w instrukcji obsługi ani w menu nie ma opcji wyłączania takowego to się nie da, dalsza dyskusja moim zdaniem zbędna.

cocodrillo
15-08-2015, 10:15
OK myślałem, że zwięzłe i jednoznaczne pytanie wystarczy. To moim zdaniem proste zwięzłe pytanie, uzasadnione tym, że przeglądałem instrukcję. To tak jakbym zadał pytanie jak w D7000 zmienić obiektyw. Nie zapytałbyś się po co mi to tylko, albo odesłał do instrukcji, albo napisał mi jeśli oczywiście wiesz, jak to zrobić ( mółbyś jeszcze złośliwie odpisać" poszukaj sobie na forum, lub pan google nie łaska ). Skoro nie da się tego wykonać a wiesz o tym to odpowiesz mi: " nie da się tego wyłączyć " Czy to nie jest proste, krótkie bez trzepania niepotrzebnej piany przez userów ? Nie unoszę się też, odpowiedzi swoje pisałem nie w złości tylko trochę z ironią, bo znam właśnie polskie fora i bardzo ich niski poziom ( nie będę się wdawał w polemikę na ten temat ). I na koniec zaspokoję Waszą ciekawość po co mi to. Otóż podczas robienia zdjęć w nocy ( konkretnie perseidów ) chciałem cokolwiek zobaczyć przez wizjer. Niestety, ale zielone światło z tej listwy całkowicie mi to uniemożliwiło. Pomyślałem więc, czy nie ma takiej opcji która pozwala na wyłącznie tego, przekopałem instrukcję ale nie kopałem w google bo pomyślałem o forum NIKONIARZE dlatego otwarłem tu taki temat. Koniec kropka w tym temacie

Jeszcze PS do irek6311
No bądź poważny. Moje pytanie brzmiało jak żart ??

TOP67
15-08-2015, 10:45
Przecież to światło gaśnie po kilku sekundach. Również wyłączenie aparatu nic nie zmienia w kwestii patrzenia przez wizjer. Dopiero wyciągnięcie baterii poważnie to utrudnia.

ecml
15-08-2015, 10:46
I na koniec zaspokoję Waszą ciekawość po co mi to. Otóż podczas robienia zdjęć w nocy ( konkretnie perseidów ) chciałem cokolwiek zobaczyć przez wizjer. Niestety, ale zielone światło z tej listwy całkowicie mi to uniemożliwiło.
Może w takim razie jakimś choć połowicznym rozwiązaniem będzie ustawienie najkrótszego czasu aktywności światłomierza?

irek6311
15-08-2015, 11:27
OK myślałem, że zwięzłe i jednoznaczne pytanie wystarczy. To moim zdaniem proste zwięzłe pytanie, uzasadnione tym, że przeglądałem instrukcję.
Jeszcze PS do irek6311
No bądź poważny. Moje pytanie brzmiało jak żart ??Pytanie nie było konkretne, więc jakich odpowiedzi i reakcji na Forum Nikon oczekiwałeś ?
Jeśli oczekujesz konkretnych odpowiedzi to takie też zadawaj pytania, poziomu Forum nie oceniaj a najpierw siebie oceń bo widzę że za bardzo się puszysz ;)
Tak na koniec jakbyś pokombinował z patrzeniem w wizjer to da się nie widzieć tego paska ale to chyba przeoczyłeś szukając pomocy w instrukcji obsługi :roll:

cocodrillo
15-08-2015, 11:40
Pytanie nie było konkretne, więc jakich odpowiedzi i reakcji na Forum Nikon oczekiwałeś ?
Jeśli oczekujesz konkretnych odpowiedzi to takie też zadawaj pytania, poziomu Forum nie oceniaj a najpierw siebie oceń bo widzę że za bardzo się puszysz ;)
Tak na koniec jakbyś pokombinował z patrzeniem w wizjer to da się nie widzieć tego paska ale to chyba przeoczyłeś szukając pomocy w instrukcji obsługi :roll:
Ok następnym razem ( jeśli taki będzie ) aby sprostać Twojej logice nie zapytam jak wyłączyć żarówkę< tylko zadam pytanie: jak wyłączyć żarówkę bo chcę żeby nie świeciła.
Wtedy pytanie będzie na odpowiednim poziomie. W końcu czegoś się nauczyłem.
Pozdrawiam

2pompony
15-08-2015, 13:39
@ cocodrillo

Nie chłopie, całkowicie nei masz racji. Wystarczyło zadać pytanie właśnie tak, jak we własnym przykładzie z żarówką, to znaczy: słuchajcie, robię perseidy, oko przyzwyczajone do ciemności, patrzę w wizjer - i nagle pokazuje mi się ten pasek ikon u dołu w wizjerze, co strasznie razi jak się siedzi kwadrans tylko w świetle gwiazd. Nie wiecie czy można i ewentualnie jak to wyłączyć?

I starczy. Opis problemu jest wystarczający - wtedy dostałbyś jakieś odpowiedzi na tak postawiony problem.

Ale dalej nei rozumiesz, że spytałeś inaczej i dostałeś odpowiedzi adekwatne do pytania - to znaczy głupawe. Podobnie jak zadane pytanie i postawiony w nim problem (to znaczy brak problemu). Możesz teraz wydziwiać ile wlezie na temat polskich for, ale jak się tego we własnym interesie nie nauczysz, to sytuacja się będzie powtarzać, bo taka już jest ludzkość.

notdot
15-08-2015, 21:20
Nie rozumiem czemu autor tematu tak bardzo się spina, nawet jak odpowiedzi były "z humorem" to były poprawne, wystarczyło pomyśleć zamiast się denerwować.

Jacek_Z
15-08-2015, 21:54
Pytanie dlaczego to chcesz nie jest nieistotne. Czasami pozwala na obejscie problemu. Np przez fotografowanie za pomoca LV.

Ale moge zartobliwie napisac - wyciagnij baterie ;)

cocodrillo
16-08-2015, 11:23
Miałem już nie pisać w tym temacie, ale że odezwał się moderator to jeszcze wcisnę tu dwa słowa. To od Was zależy, czy forum jest merytoryczne i trzyma poziom, czy tez wygląda jak kółko różańcowe. Oczywiście jednemu wystarczy jedno merytoryczne pytanie i jak zna na nie odpowiedź to odpowie a drugi będzie kręcił nosem i kombinował, że pytanie jest nieścisłe lub on nie rozumie o co chodzi. To albo mamy do czynienia z fachową dyskusją w temacie, albo z powieścią układaną przez userów. Zadałem jedno merytoryczne i proste pytanie, a zobaczcie ile padło tu odpowiedzi zupełnie nie dotyczących problemu. Ale skoro nie zależy Wam na profesjonalności forum to Wasza sprawa. Nie spinam się też jak niektórzy piszą i chyba bardziej piszą żeby coś napisać. To też Wasz problem. Skoro nie wystarcza Wam koledzy proste pytanie i nie potraficie na niego odpowiedzieć to po porostu nie piszcie nic ( ale niektórzy zbierają ilość postów, ciekawe jakby co niektórych sprawdzić, ile mają postów na poziomie merytorycznej odpowiedzi to mogło by się okazać, że może 10% ). I na koniec Jacek_Z weź proszę aparat ustaw w nocy w najciemniejszym miejscu, posiedź tam pół godziny, skieruj aparat np. na duży wóz abyś rozpoznał gwiazdy i włącz LV i powiesz nam tu w tym temacie co zobaczyłeś. Wiem, że to co napisałem się nie spodoba, byłem kiedyś adminem forum elektronicznego i znam to zjawisko doskonale.
Pozdrawiam i już w tym temacie mnie nie sprowokujecie do pisania.
Życzę udanych zdjęć.

Jacek_Z
16-08-2015, 11:39
Jestes zarejestrowany 4 lata temu. Powinieneś juz poznać forum.
Jest róźnie. Czasami bardziej rzeczowo, czasami mniej. Zalezy jak trafisz. Humor nie jest zły. Trzeba miec dystans do siebie. Uzytkownicy chca duzej autonomii i minimalnej moderacji. Czyszczenie wątków prowadzi do niezadowolenia i czasem nawet awantur. Dzialamy dyskretnie albo gdy jest taka koniecznosc.
Pewnie by sie przydało więcej aktywnych moderatorów. Nie czytamy wszystkiego. To za duże forum.

miroko
16-08-2015, 13:35
Miałem ten sam problem kiedy robiłem swoje pierwsze gwiazdki. Tyle że o ile dobrze pamiętam to miałem ustawione działanie światłomierza na 30 sekund więc dość długo.

Ale szybko się zorientowałem że w takich zdjęciach pomiar swiatła na niewiele sie przydaje bo robi się takie fotki inaczej (oczywiście trzeba zadbać o pierwszy plan by on nie był wypalony).

Ustawienie C2 (lub około tego) pozwala na zmianę czasu 'jak długo' jest mierzone światło na 4 sekund (może być różnie dla różnych aparatów) - było to zresztą sygnalizowane w jednym z postów powyżej przez TOP67.
Wtedy wszystkie te cyferki i literki powinny zniknąć (u mnie znikają) i się można cieszyć całkowitą ciemnią.

Bo rozumiem, że nie naciskasz co chwile spustu podczas kadrowania, bo po co.

A łapanie ostrości (czyli naciskanie spustu, ewentualnie AF-ON a co za tym idzie pojawianie się tych cyferek) to odsobny temat...

cocodrillo
16-08-2015, 18:24
Wreszcie jakaś konkretna wypowiedź. C2 mam ustawione na 6s. Spustu oczywiście nie naciskam a ustawienia w takich okolicznościach wszystkie na manual. Problem w tym, że przy przełączonym wyzwalaniu z pilota ten pasek nie gaśnie wcale. Zgaśnie np. po minucie bo tak mam ustawioną bezczynność dla bezprzewodowego wyzwalania ( tyle, że po minucie trzeba obudzić aparat i pasek pali się dalej). Wygląda na to, że tak jest w oprogramowaniu i tego się nie wyłączy. Można by, zastosować taki wynalazek na LCD http://archiwum.allegro.pl/oferta/wizjer-lcd-viewfinder-nikon-d7000-d5100-d3100-wawa-i2890364980.html i próbować na LV, tyle że to dodatkowy wydatek.
Pozdrawiam

miroko
16-08-2015, 18:32
Z pilota nie wyzwalałem swoich 'gwiazdek' więc o takim problemie nie słyszałem.
Ja wyzwalam z body, naciskam spust i by uniknąć poruszenia to mam ustawione w body opoznienie na 3s (ustawienie 'D4').

Mozna to tez skombinowac z samowyzwalaczem, wtedy opóźnienie moźe być większe.
Unikam w ten sposób pilota.
Pilota używam tylko jak uruchamiam migawkę z daleka lub jak zalezy mi na konkretnym momencie (tzn. 'co do sekundy' teraz, a nie za chwile) - a przy gwiazdkach to raczej nie ma znaczenia.

sl011
17-08-2015, 08:37
A łapanie ostrości (czyli naciskanie spustu, ewentualnie AF-ON a co za tym idzie pojawianie się tych cyferek) to odsobny temat...
Jeśli chodzi o to konkretne zastosowanie, to właściwie nie ma tematu. Chcesz łapać ostrość na perseidach? ;)

TOP67
17-08-2015, 08:39
W ogóle nie rozumiem problemu. Przecież gwiazd nie robi się z ręki i nie uciekają. Co za problem wyłączyć aparat, ustawić kadr na statywie i włączyć go ponownie? Potem można robić zdjęcia. Po kiego zaglądać w wizjer ponownie?