Zobacz pełną wersję : ustawienia migawki nikon d5200
Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie ustawienia szybkości migawki. Problem polega na tym że przy wybraniu opcji zdjęć szybkich seryjnych (Hi) po zmianie czasu migawki na 1/2000 przysłony itd aparat wykonuje 1-2 zdjęć na sekundę, gdzie powinien wykonywać 5zdjęc na sekundę. Zaznaczam że zakupiłem nawet nową kartę z zapisem 95mb/s sandiska 16gb(niestety nie znalazłem 8). Można powiedzieć ze nie odczuwam róznicy pomiedzy tr.seryjnym szybkim i wolnym. Jakieś porady???
Jak napisali w instrukcji - szybkość zdjęć seryjnych zależy od ustawień ulepszaczy obrazu (PC, AWB, redukcja szumów, itp).
Każde dodatkowe "udziwnienie" spowalnia aparat.
Moj D5200 bez problemów osiąga ~5fps.
jeśli mozesz napisz mi przy jakich ustawieniach klika 5fps.. chciałbym sprawdzić czy na moim jest wszystko"oki"
Wyłącz wszystkie ulepszacze (D-lighting i temu podobne), ustaw aparat w tryb M, czas 1/500, obiektyw na MF i wciśnij spust migawki - aparat powinien zacząć strzelać zdjęcia z maksymalną szybkością.
dzieki, jutro bede próbował, jak coś to się odezwę. aaa swoją drogą pozdrawiam kolegę z B-B
Witam,po krótkiej nie obecności. Niestety zmiana ustawień nie pomogła. Aparat dalej cyka zdjęcia z tą samą prędkością... Włączone wszystkie dodatki specjalne, czas zmieniony,przysłona itd. I nic.. To samo... Może jest migawka uszkodzona.??
Uszkodzenie migawki objawia się dziwnym dźwiękiem oraz niepoprawnie naświetlonymi zdjęciami, ewentualnie errorem.
Zrób jeszcze test bez karty pamięci.
Przy włączonych wszystkich ulepszaczach, to na pewno nie będzie szybko.
Z resetuj ustawienia, następnie ustaw jakość zdjęć JPEG normal i przestaw w "tryb" sportowy - zobacz jak wtedy będzie się zachowywał. Tu przy odpowiednio krótkich czasach powinien osiągać ok 4-4.5 kl/s.
Panowie dziękuję wszystkim za porady. Zwycięża reset aparatu :) teraz to jestem happy i pędze cykac foty... :) jeszcze raz wszystkim dziękuję!!
Panowie dziękuję wszystkim za porady. Zwycięża reset aparatu :) teraz to jestem happy i pędze cykac foty... :) jeszcze raz wszystkim dziękuję!!
Czyli problemem było namieszanie w ustawieniach aparatu.
Dokładnie. Z tym że całe szczęście nie ja grzebalem :) ale dzięki Wam problem rozwiązany. Thx. Jednak można było zauważyć moje "przerażenie" skoro nawet nie pomyślałem o resecie... :)
Każdemu mogą najprostsze rzeczy z głowy wylecieć.