Zobacz pełną wersję : Kompensacja ekspozycji w trybie M
Nie wiem czy aparat nie potrafi obsługiwać kompensacji ekspozycji w trybie M, czy mam jakąś awarię. W trybie A bardzo ładnie mogę sterować jasnością przez korekcję, a tryb M nie reaguje. Nie ważne jaką wartość bym ustawił, to zdjęcie i tak jest normalnie naświetlone. Mam body d5100, czy gdzieś w opcjach powinienem to ustawić?
thekrycha
12-08-2015, 08:21
Co to znaczy nie reaguje? W każdym razie w trybie manual, wciskasz dwa razy "i" i na dolnym pasku opcji masz kompensację, tam powinno działać ...
Edit. A sorka nie doczytałem clue pytania ;-)
W trybie M kompensacja ekspozycji nie wpływa na naświetlenie zdjęcia (o tym decydujesz wyłącznie Ty), chyba, że masz włączone auto iso. W tym trybie konpensacja ekspozycji wpływa na wskazania światłomierza.
Już poczytałem jak działa kompensacja ekspozycji. Temat do skasowania. Myślałem, że to całkiem inaczej działa.
M - czas, przysłona, iso ( nie ma co kompensować )
A - przysłona, iso, kompesacja
S - czas, iso, kompensacja
Tryb M nie ma kompensacji ekspozycji. M to manual i ekspozycja jest taka jaką sie ustawi.
To co masz na mysli mowiac o kompensacji to tylko przesuwa zero drabinki ekspozycji. Ale ekspozycji na cale szczescie nie ma prawa zmienić.
Michal Szipluk
14-08-2015, 17:15
M - manual dotyczy wszystkich ustawień, parametrów ex-pozycji naświetlania zdjęcia, w tym trybie początkujący często się gubią lub nie zdąża zdobić ujęcia które by chcieli uwiecznić.
Wozniak.g
15-08-2015, 11:31
mozesz jednynie ustawić kompensacje błysku w trybie "M"