PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw Canon body Nikon przejściówka

malysz1986
11-08-2015, 23:58
Jak w temacie, są dostępne przejściówki pomiędzy szkłem Canona a body Nikon, ale czy to działa?
Jeśli tak to jaką przejściówkę wybrać do obiektywu Sigma 10-20 albo Tokina 12-24
Pytam, bo różnice w cenie obiektywów są dość spore pomiędzy Nikonem a Canonem.
I jeszcze jedno czy obiektyw Canona będzie współpracował z Nikonem (chodzi o szkło z wbudowanym silnikiem AF).
Używam Nikona D3100 (czyli body bez wbudowanego silnika AF).

morzon
12-08-2015, 00:02
Możesz zalinkować taką przejściówke? Z tego co mi wiadomo nie ma czegoś takiego. Jedynie w drugą strone da się tak zrobić, czyli szkła nikona na canonie.

malysz1986
12-08-2015, 00:26
Wiem że Canon głębiej siedzi w body w stosunku do obiektywów Nikona, ale coś takiego znalazłem:
http://allegro.pl/adapter-canon-fd-nikon-wszystkie-body-i5577638509.html
Pytanie tylko czy to będzie działać?

Assire
12-08-2015, 00:27
Jeśli nawet taka przejściówka istnieje, to ma ten sam problem co obiektywy m42-nikon. Canon ma mniejszą odległość bagnet-matryca i przez to obiektyw C podpięty do N nie ostrzyłby na nieskończoność.

To co wrzuciłeś to adapter do szkieł systemu FD. C obecnie używa systemu EF. Są ze sobą niekompatybilne. A i FD ma ponad 30 lat.

EDIT: Zawsze możesz spróbować być hardkorem i używać przejściówek EF->FD->Nikon ;)

zoom2
12-08-2015, 02:32
jesli masz body nikona i chcesz uzywac obiektywow od canona to przejsciowka zadziala jak pierscien posredni do makro. Bedzie dzialac ,tylko nie ustawisz nieskonczonosci.
By to wyeliminowac ,do przejsciowek dodawano element optyczny. Nie musze chyba tlumaczyc ze to byl pomysl qrwy i szatana.
Co ciekawe przez pewien czas , dawno temu Canon sprzedawal jako swoje takie wlasnie "optyczne" adaptery FD/EF (czyli by mozna bylo w EOSach uzywac starszej optyki FD).

p.s Canon (body) jest bardzo "wdzieczny" w kontekscie cudzej optyki. Ciekawe czy fanboye plesniaków i bezluster to wiedzą? Choć zdaję sobie sprawę z zalet bezlustra jako takiego.

GonzoG
12-08-2015, 10:14
Przejściówki Canon EF -> Nikon F mają w sobie soczewkę, która pozwala na ostrzenie na nieskończoność, ale :
AF nie będzie
Sterowania przesłoną nie będzie.
Pomiaru światła w body D3x00 i D5x00 nie będzie.

Elektronika Canon i Nikona są niekompatybilne ze sobą.

malysz1986
12-08-2015, 16:07
No to teraz wiem na czym stoję, nie pozostaje mi nic innego jak zbierać kasę na obiektyw typowo do Nikona :)
Dzięki za odpowiedzi :)

zoom2
12-08-2015, 20:25
Przejściówki Canon EF -> Nikon F mają w sobie soczewkę, która pozwala na ostrzenie na nieskończoność, ale :
AF nie będzie
Sterowania przesłoną nie będzie.
Pomiaru światła w body D3x00 i D5x00 nie będzie.

Elektronika Canon i Nikona są niekompatybilne ze sobą.

i jeszcze powinieneś dodać ciepłe słowa o degradacji optycznej takiego układu.