PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw makro, trzy typy...

joke00
11-08-2015, 06:17
Witam, stoję już w zasadzie przed zakupem obiektywy makro do mojego body Nikona D90.
Chciałbym wybrać możliwie jak najlepszy i tu pytanie do posiadaczy owych obiektywów o opinie jak
i tych bardziej ode mnie doświadczonych fotografów makro.

Mam trzy typy nad którymi się zastanawiam:

1. Sigma 105 mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro
2. Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD
3. Tokina AT-X M100 PRO AF D 100 mm f/2.8

Kolejność przypadkowa.
Chodź najtaniej wychodzi Tokina i ma też dość dobrą opinie na Optyczne.pl
Nie miałem z nimi styczności, dlatego też proszę o radę, będę głównie fotografował moje stwory w akwarium,
od czasu do czasu na pewno się wybiorę na jakąś sesję np. owadów w plenerze.
Dotychczas robiłem zdjęcia nikkorem 50mm f1,4 z pierścieniami pośrednimi, było to jakieś rozwiązanie, ale bez rewelacji.

Z góry dzięki za pomoc.

Walle
11-08-2015, 12:13
Optycznie wszystkie trzy obiektywy będą na bardzo wysokim poziomie, trudnym do odróżnienia gołym okiem.
Największą różnicę stanowi śrubokrętowy AF w Tokinie, który z D90 będzie bardzo powolny.
Dodatkowo Tamron i Sigma posiadają stabilizację, która często się przydaje przy dłuższych ogniskowych.
Jeśli bym kupował szkło dla siebie, to przeliczyłbym kasę i kupił najlepszy na jaki mnie stać.

joke00
11-08-2015, 12:48
Głównie między tamronem i tokiną się zastanawiam, chyba trochę już rozwiałeś moje wątpliwości.

adrianek32
11-08-2015, 12:51
Tamron najlepszy AF i stabilizacja

Walle
11-08-2015, 13:30
Używałem Tokinę z D80 i zrobienie ostrego zdjęcia czemuś/komuś w ruchu było bardzo trudne, dlatego ją sprzedałem.

Z wymienionych obiektywów chyba kupiłbym Tamrona ze względu na dobry AF i stabilizację oraz ładny bokeh w portrecie.
Myślałem zresztą na nim bardzo poważnie, bo tuż przed premierą szukałem obiektywu o takiej ogniskowej, ale po ogłoszeniu ceny dałem sobie na luz i kupiłem Nikkora 105.

joke00
11-08-2015, 20:30
Teraz cena tamrona jest powiedzmy do przyjęcia. Także zdecydowałem się właśnie na niego. Dzięki za pomoc.