PDA

Zobacz pełną wersję : Metz 45 CL-4 i dylematy serwisowo-użytkowe

mazon
10-08-2015, 21:55
Witam i Pytam, bo być może ktoś już próbował takiej kombinacji
Wpadłem z córką na pomysł przystosowania mojego od dawna nieużywanego Metza 45 CL-4 na lampę plenerową, chciałbym zmienić w niej zasilanie na akumulator żelowy z przetwornicą - sprawa niby prosta ale pojawia się pewne ALE.
Ta lampa ma podwójne złącza zasilania, w zależności od rodzaju koszyczka (z akumulatorami lub z bateriami) zmienia się coś w jej elektronice, prawdopodobnie z tytułu różnicy napięcia i amperażu tych źródeł zasilania, i właśnie tutaj nie wiem jak mam przerobić oryginalny koszyczek (pod jakie złącze) by zasilanie które mam zastosować spełniło swoje zadanie i nie skopało lampy.
45 CL-4 działa w TTL-u, i tu pojawia się drugie pytanie (użytkowe), czy może już ktoś próbował wykorzystać taką lub podobną lampę w połączeniu z radiowymi wyzwalaczami YN 622-TX i YN622N by działała w manualu z podziałem błysku tak jak SB-900
Z góry dziękuję za pomoc
(Jeżeli w złym miejscu zadaje te pytania proszę moderatora o przeniesienie we właściwe miejsce)

Jacek_Z
14-08-2015, 16:30
Dziala w TTLu ale tym z poprzedniej epoki. Z analoga. Nie ma TTL z nowszymi body cyfrowymi (chyba D2x był ostatnim body obslugujacy stary TTL). Zapomnij o takim jej uzywaniu.
Mozesz pracowac w trybach A oraz M lampy.
Co do akku i przetwornicy. Nie masz zamiaru chyba zrobic zasilania sieciowego poprzez przetwornicę? Bo zwróć uwage czy przetwornica daje sinusoide. Większość dzisiejszych przetwornic jest impulsowa. Daje same piki. Nie nadają się do ładowania lamp błyskowych.

GonzoG
15-08-2015, 00:57
Jacku, 45 CL-4 jest z obsługą i-TTL (ma nawet "digital" w nazwie).
CL-1 i CT-4 były bez i-TTL.

Co do zasilania - lampa ma 3 opcje:
1. baterie alkaliczne (9V)
2. aku "pack" NiMH (7.2V)
3. zasilacz zewnętrzny P50 lub P76

Można użyć przetwornicy napięcia, ale musi mieć porządną stabilizację.
W lampie jest identyczna przetwornica napięcia i użycie przetwornicy lub zasilacza o niskiej częstotliwości może spowodować poważne zagrożenie.

r_m
15-08-2015, 01:54
być może ktoś już próbował takiej kombinacji
google mówi, że co najmniej kilka osób nie tylko próbowało ;)

Wpadłem z córką na pomysł przystosowania mojego od dawna nieużywanego Metza 45 CL-4 na lampę plenerową, chciałbym zmienić w niej zasilanie na akumulator żelowy z przetwornicą
Może tu znajdziesz wskazówki
http://www.apug.org/forums/forum57/123808-use-9v-power-adapter-metz-45-cl-4-a.html
http://www.cambridgeincolour.com/forums/thread40497.htm
i ogólnie google "External power Metz 45-CL4"
Niestety więcej jest użytkowników tej lampy wśród ludzi mówiących "w obcych narzeczach", więc nastawiałbym się raczej na angielskie opisy.
Z tego co zauważyłem, są dwie możliwości, najprostsza, to zastosowanie "zasilacza" podłączonego do standardowego koszyka baterii, druga, zrobienie "zamiennika" oryginalnego zasilacza wysokonapięciowego Metza (o ile Twoja lampa ma takie gniazdo). To pierwsze może spowodować uszkodzenie tranzystorów przetwornicy w lampie, jeśli źródło zasilania będzie mieć zbyt dużą wydajność prądową, przy drugim rozwiązaniu przetwornica w lampie jest pomijana, bo zasilacz od razu daje wysokie napięcie do ładowania kondensatora (więc musi zawierać własną przetwornicę), wtedy grozić może np przegrzanie palnika jeśli zbyt szybko będzie się ładował i błyskał.

GonzoG
15-08-2015, 02:23
Nawet przy zasilaczu wysokonapięciowym przetwornica w lampie nie jest pomijana.
Napięcie ładowania lampy to ok. 300V, napięcie na wyjściu z zasilaczy to ok. 110V.

Przegrzanie palnika w 45 CL-4 jest niemożliwe. Lampa ma zabezpieczenie termiczne, które spowalnia ładowanie lampy w przypadku zbyt wysokiej temperatury.

Groźniejsze jest zasilanie złym prądem, co może doprowadzić do przegrzania, a w efekcie nawet eksplozji kondensatora.

r_m
15-08-2015, 10:29
Dzięki za sprostowanie, opierałem się na informacjach z drugiego linku:
"The Metz N22 mains adaptor connects using this 3 pin socket just below the head of the flashgun.
It delivers +18V and +350V directly and does not power the inverter circuit."

Jacek_Z
15-08-2015, 11:00
Autor pisze o starej lampie. Sam mialem 45CT4. 45 CL4 byla następca ale to jeszcze byla era przed cyfrowym TTL. Tak naprawde o wspolpracy decydowala kostka SCA w odpowiedniej wersji. O wersji digital nie wiem.