PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D300 - niedziałający środkowy przycisk wybieraka

mosq
10-08-2015, 16:54
Hej wszystkim,
miesiąc temu zamówiłem na znanym zagranicznym portalu Nikona d300, który ma mi posłużyć jako backup w razie awarii Nikona D700. Niestety wcześniej nie miałem jak przetestować zakupione body (jechało do mnie z wysp). Wczoraj po przetestowaniu nowego nabytku okazało się, że nie działa środkowy przycisk wybieraka

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tinypic.pl/0qzqkdrinh2n).
Boczne oraz góra/dół działają bez zarzutu, jedynie środek nie reaguje na polecenia.

Spotkał się ktoś z taką przypadłością? Ile może kosztować wymiana takiego elementu?

Brak tego przycisku nie przeszkadza w fotografowaniu ale sam fakt, że nie działa troszkę mnie frustruje...

Obelix
10-08-2015, 17:54
Być może pękła blaszka (jest wyczuwalny klik po naciśnięciu?). Reszta klawiszy jest na stykach węglowych.
Co do naprawy to jedynie wymiana całego flexa - nikt się nie będzie bawił w rozklejanie tego, bo to gra niewarta świeczki.
Koszt samego flexa to około 150zł plus wysyłka i wymiana.
Chyba że wytarciu uległ sam przycisk, wtedy można to zrobić unikając kupowania części.

mosq
10-08-2015, 18:14
Być może pękła blaszka (jest wyczuwalny klik po naciśnięciu?). Reszta klawiszy jest na stykach węglowych.
Co do naprawy to jedynie wymiana całego flexa - nikt się nie będzie bawił w rozklejanie tego, bo to gra niewarta świeczki.
Koszt samego flexa to około 150zł plus wysyłka i wymiana.
Chyba że wytarciu uległ sam przycisk, wtedy można to zrobić unikając kupowania części.

"Klik" jest jak najbardziej wyczuwalny, nie przesyła jednak informacji dalej.

TOP67
10-08-2015, 18:20
Zatem brud lub uszkodzony flex. Jak masz trochę zdolności manualnych, to sam sobie naprawisz.

Obelix
10-08-2015, 19:06
Lub wytarty klawisz - wówczas nie będzie możliwości dociśnięcia blaszki. Tak czy siak trzeba by to rozebrać, rozkleić i przyjrzeć się temu, chcąc ograniczyć koszta naprawy i uniknąć wymiany całego flexa.