Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Nad Smreczyńskim Stawem...
***Zapraszam***
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/AVEsRN7E-oWrrAln2RIrBOsabup6Y1oYc9aEbRok5wQ=w1024-h683-no)
Pozdrawiam
Janusz
mskowronski
10-08-2015, 16:01
Bardzo fajne zdjęcie :)
Ale mam trzy uwagi - wydaje mi się, że zdjęcie byłoby jeszcze lepsze gdyby:
1. brzeg jeziora był całkowicie w środku
2. las i góry były jaśniejsze (a może całe zdjęcie)
3. skorygowana była perspektywa - drzewa po lewej nie są proste, szczególnie widać to po odbiciu w jeziorze
Tyle ode mnie :)
Ja w sumie nie mam uwag, podoba mi się, choć fakt ciut za ciemne , ale przynajmniej uniknięto przepałów. Nietypowe ujęcie w dobrym wydaniu ;-)
Cieżko było nie przypalić, musiałem iść na kompromis. NIestety do sigmy nie mam szarej połówki(muszę zakupić) Chciałem ciut mocniej dół wyciągnąć, ale zaczął pojawiać się banding(ten typ tak ma) więc uznałem, że musi tak zostać.
Co do korygowania perspektywy, to fakt- nie zwróciłem na to uwagi.
co do brzegu. Na Smreczyńskim jest wydzielone kilka m2 miejsca, gdzie można chodzić, reszta jest zabudowana barierkami:D
Ale jako ciekawostkę napiszę Wam, że trasę wraz z siostrą zrobiliśmy w nie całe 2h tam i z powrotem, gdzie wg. znaków trzeba poświęcić na to 4 h:D
wolnyslimak
10-08-2015, 17:03
Piękne odbicie słońca, ładny kadr z jedną małą uwagą. Drzewa jeśli to jeszcze możliwe proszą się mocniejsze wyciąganie cienia i delikatnie mocniejszą zieleń. Choć i tak jest pięknie.
Zdjęcie super, podoba się.
Ładnie uchwycony moment.
Też wyciągnął bym troche z cieni.
Bardzo fajne zdjecie z tego miejsca, bylem tam kilkanascie lat temu :D
Balans bieli nie bardzo, slonce jest za wysoko do takich kolorow i to jest z moejej strony jedyna uwaga, dal bym to naturalniej...
maniak666
10-08-2015, 22:57
Janusz- brak połówki to nie problem. Zawsze można użyć braketingu. Czesto lepszy efekt aniżeli najlepsze nawet filtry. Banding? Po prostu tak naswietlać, żeby nie było koniecznosci ciągnięcia pliku za uszy. Ale jeżeli się pojawi-też jest nań sposób. Nie wiem czego używasz do postprocesu.Ale jeżeli PS-a to będzie łatwiej. Żeby tak całkiem łatwo nie było rybki nie dam-jedynie wędkę:D Przed końcowym zmniejszaniem i ostrzeniem musisz całosc spłaszczyć i powielic warstwę. Potem zabawa polega na mieszaniu tych dwu warstw, ale nie w trybie zwykłym(tu musisz poeksperymentować) i dobraniu odpowiedniego krycia. Jezeli zas czym innym obrabiasz foty to ja Ci niestety nie pomogę.
A co do foty-pod uwagami Grega77 sie podpiszę.
Piękne zdjęcie! Koledzy wyżej trochę pomarudzili, ale ja niedociągnięć nie zauważam - pochłonął mnie klimat całkowicie.
Mimo wszystko dzięki Wam wszystkim za uwagi i opinie:) na pewno na przyszłość wezmę je pod uwagę;)
Pozdrawiam
Janusz