PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D3300 - klatkujące wideo

winter_man
09-08-2015, 15:47
Witam,
nagrywam filmy aparatem D3300 ze standardowym obiektywem 18-55 z ustawieniami 1920x1080 50p. Przy obiektach, które poruszają się szybko, np. jadące samochody, obraz przy odtwarzaniu na komputerze klatkuje, przy obiektach bardziej statycznych obraz jest płynny.
Ogólnie rzecz biorąc jest to 50 klatek na sekundę lub coś koło tego i obraz nie powinien być zamazywany. Pytanie jest takie - czy taki aparat rzeczywiście potrafi nagrać te 50 klatek czy jest to tylko marketingowy zabieg Nikona i aparat nie jest w stanie tak nagrywać ? Chyba, że wina obiektywu ?

TOP67
09-08-2015, 16:14
Po pierwsze sprawdź na innym komputerze. Większość tego typu problemów wynika z kiepskimi kodekami.
A jaki miałby być wpływ obiektywu na płynność filmu?

GonzoG
09-08-2015, 17:09
Jeśli różnica jest między szybko i nie szybko poruszającymi się obiektami, to tak ma być.
Im szybciej poruszający się obiekt, tym ciężej zarejestrować jego ruch na wideo. Dodatkowo kompresja nie poprawia tu sytuacji.
Kolejną sprawą jest to czym odtwarzasz film - porządne odtwarzacze same wprowadzają rozmycie dla ruchu przy odtwarzaniu. Te gorsze nie robią tego i obraz jest odtwarzany w taki sposób w jaki został nagrany, więc szybki ruch będzie klatkował, albo obiekty będą całkowicie rozmazywane.

50fps nie jest lekarstwem na ruch, zmniejsza jedynie klatkowanie, które występują przy 24/25/30 fps.

winter_man
09-08-2015, 17:51
Jeśli różnica jest między szybko i nie szybko poruszającymi się obiektami, to tak ma być.
Im szybciej poruszający się obiekt, tym ciężej zarejestrować jego ruch na wideo. Dodatkowo kompresja nie poprawia tu sytuacji.
Kolejną sprawą jest to czym odtwarzasz film - porządne odtwarzacze same wprowadzają rozmycie dla ruchu przy odtwarzaniu. Te gorsze nie robią tego i obraz jest odtwarzany w taki sposób w jaki został nagrany, więc szybki ruch będzie klatkował, albo obiekty będą całkowicie rozmazywane.

50fps nie jest lekarstwem na ruch, zmniejsza jedynie klatkowanie, które występują przy 24/25/30 fps.

A jakie są to odtwarzacze ?
Jest dokładnie tak jak mówisz. Zastanawiam się, czy droższe nikony też będą klatkowały i czy obiektyw by tu coś zmienił ?

GonzoG
09-08-2015, 17:54
Zastanawiam się, czy droższe nikony też będą klatkowały i czy obiektyw by tu coś zmienił ?Jak kulą w mur....

A jakie są to odtwarzacze ?Nie wiem. Wiem, że jest różnica, bo jakiś czas temu widziałem porównanie kilku programów na Win/OSX i odtwarzaczy sprzętowych.

Jak i obraz skacze, to wrzucam do programów do obróbki video, aby dodały rozmycie ruchu.

MKarol89
29-08-2015, 17:59
Widzę ze nikt nie podpowiedział... Ostatnio miałem ten sam problem. Obraz klatkował przy szybkim ruchu. Jak się później okazało... Kręcąc w pełnym słońcu na preselekcji przysłony otrzymałem czas migawki 1/2000. Czyli efekt "szeregowca Ryana". Żeby obraz był płynny czas migawki powinien być 2 X krótszy niż liczba fps. Czyli przy 25 fps powinno być 1/50. Przy krótkich czasach mamy efekt jak przy stroboskopie. Dlatego w pełnym słońcu albo zamykać przysłonę, albo filtr ND.

Wysłane z mojego Lenovo P780 przy użyciu Tapatalka

GonzoG
29-08-2015, 18:11
Widzę ze nikt nie podpowiedział... Ostatnio miałem ten sam problem. Obraz klatkował przy szybkim ruchu. Jak się później okazało... Kręcąc w pełnym słońcu na preselekcji przysłony otrzymałem czas migawki 1/2000. Czyli efekt "szeregowca Ryana". Żeby obraz był płynny czas migawki powinien być 2 X krótszy niż liczba fps. Czyli przy 25 fps powinno być 1/50. Przy krótkich czasach mamy efekt jak przy stroboskopie. Dlatego w pełnym słońcu albo zamykać przysłonę, albo filtr ND.

To akurat jest bzdura. Przy szybkim ruchu, nawet 1/50s przy 25fps będzie powodować skakanie obrazu, jeśli rendering obrazu nie będzie zoptymalizowany pod szybki ruch.
Poza tym zbyt długi czas migawki sprawi, że obraz będzie mocno rozmyty.

Po prostu przy szybkim ruchu trzeba znacznie większej prędkości rejestracji obrazu. 50 fps czy nawet 120fps ma swoje graniczne prędkości ruchu.

MKarol89
29-08-2015, 18:14
Bez przesady... Kino akcji, wojenne nadal jest kręcone w 24fps. I nie ma problemu z odbiorem obrazu.

GonzoG
29-08-2015, 18:21
Bez przesady... Kino akcji, wojenne nadal jest kręcone w 24fps. I nie ma problemu z odbiorem obrazu.

Od lat nie kręci się w 24fps. A problemów nie ma, bo finalny materiał jest specjalnie przygotowany pod taką ilość klatek.

MKarol89
29-08-2015, 18:25
No patrz... A ja słyszałem że Hobbit jest pierwszą produkcją kinową nakreconą szybciej. Tj. 48fps.

GonzoG
29-08-2015, 18:33
No patrz... A ja słyszałem że Hobbit jest pierwszą produkcją kinową nakreconą szybciej. Tj. 48fps.

No to źle słyszałeś.
Niektóre sceny kręci się 120fps (a nawet więcej) i nie po to, aby później wolniej odtwarzać, a właśnie po to, aby ruch był płynniejszy.