PDA

Zobacz pełną wersję : Przełącznik na korpusie aparatu AF/M

Marcin28JG
09-08-2015, 10:20
Witam

Po pierwsze, jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość, jeżeli zamieszczam temat w nieodpowiednim miejscu
Po drugie, pragnę się ze wszystkimi przywitać
Po trzecie jestem laikiem, więc proszę się ze mnie nie śmiać :)

Posiadam Nikona D90. Aparat zawsze służył mi do tego, żeby używać go w trybie auto i zrobić zdjęcie. Potem zacząłem bawić się trochę trybami i czytać, co tak naprawdę lustrzanka może, a czego nie.Niektóre przyciski, choć znajdują się na aparacie, nie są przeze mnie używane bo wystarcza mi wejście do menu i tam robienie "bałaganu" :)
Mam pytanie banalne zapewne. Po co na przodzie mojego aparatu znajduje się przełącznik AF/M, jeżeli na moim obiektywie znajduje się przełącznik M/A - M - i wybieram sobie czy ma mi ostrzyć automatycznie, czy ostrzenie pierścieniem. No więc moje pytanie, po co to jest na korpusie? Czy ja mylę w ogóle pojęcia i ten przełącznik ma zupełnie inne zadanie?
Proszę mnie nie odsyłać tylko do instrukcji bo czytam i są one pisane takim językiem, że szkoda słów.

puls
09-08-2015, 10:30
Jak założysz obiektyw który nie ma silniczka AF, wtedy tym przełącznikiem wyłączasz autofocus bo w obiektywie nie ma takiego wyłącznika.

GonzoG
09-08-2015, 10:33
Bo twój obiektyw nie jest jedyny, który można podpiąć pod aparat.

A instrukcja jest napisana bardzo prostym językiem. Trzeba tylko ją całą przeczytać i chcieć zrozumieć.

Marcin28JG
09-08-2015, 10:54
Jak założysz obiektyw który nie ma silniczka AF, wtedy tym przełącznikiem wyłączasz autofocus bo w obiektywie nie ma takiego wyłącznika.

Dziękuję za czytelną odpowiedź, zadam tylko pytanie jeszcze, ten przełącznik na korpusie powinien współgrać zawsze z przełącznikiem na obiektywie rozumiem? Czyli jeżeli mam na obiektywie ustawione M/A a nie samo M, to wtedy i na korpusie ustawiam AF, a jeżeli mam na obiektywie M ustawione to i na korpusie muszę ustawić M?

Dobrze rozumiem?

GonzoG
09-08-2015, 11:01
To masz opisane w instrukcji do konkretnego obiektywu i od tego obiektywu zależy.

Marcin28JG
09-08-2015, 11:05
Dobra już wszystko wiem.

WALOD
09-08-2015, 12:48
Jeśli fotografując posiadanym przez Ciebie obiektywem wykorzystujesz przełącznik znajdujący się na nim, to nadal z niego korzystaj. Przełącznik na aparacie pozostaw w pozycji AF. Zakładając obiektyw o innej budowie - konstrukcji (np: starszy tele z AF) będziesz mógł ustawiać ostrość za pomocą AF, lub -przełączając na korpusie- manualnie. Dobrej zabawy z aparatem życzę.

miroko
09-08-2015, 14:14
Zdaje się że jak jest przełącznik i w body i w obiektywie to ten w body ma priorytet. Tzn jak się chce manuala to nie trzeba przełączać i w body i na obiektywie ale wystarczy przełączyć na Manual tylko w body i wtedy ustawienia w obiektywie są ignorowane

amirez
09-08-2015, 15:22
Ale kombinacje... Przełącznik w obiektywie odłącza /wysprzęgla/ silnik obiektywu i odłącza elektronikę. Przełącznik w aparacie odłącza śrubokręt i elektronikę body. Obiektywy z silnikiem ultradźwiękowym HSM nie mają przełącznika, bo nie ma tam czego odłączać mechanicznie. Wystarczy wyłączyć w body elektronikę. Czyli obiektywy z przełącznikiem - przełączamy w obiektywie i w aparacie. Obiektyw bez wyłącznika - tylko w body ;)

nikoniarz
09-08-2015, 15:31
Wszystko zalezy od obiektywu jaki podpinamy o czym wspominal GonzoG. Nie ma żadnej reguły ze jak jest przelacznik na szkle to przelaczamy i w szkle i w body, a jak nie ma to w body. Sa obiektywy gdzie wystarczy przelaczyc albo w body albo w szkle, są takie które obowiązkowo należy przelaczyc w szkle itd. Wszystko wyjaśnia instrukcja obiektywu.

TOP67
09-08-2015, 15:35
Jest tylko jeden pewnik. Jak chcesz mieć AF, to obydwa przełączniki muszą być na A. Potem jest bardzo różnie.
Jeśli obiektyw ma przełącznik, to należy go używać. Przełączenie na M w body spowoduje wyłączenie AF, ale nie zawsze da się ostrzyć ręcznie. Nawet obecność silnika SWM nie daje takiej pewności. A są konstrukcje, które wymagają przełączenia obydwu na M.

nikoniarz
09-08-2015, 15:37
W obiektywach z wlasnym silnikiem gdzie autofocus kreci pierścieniem ostrości obowiązkowo trzeba przelaczyc w obiektywie na M jesli chcemy ostrzyc ręcznie. No chyba ze są jakies wyjątki których jeszcze nie spotkałem...