PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 ekran i kolory

Robert H
09-08-2015, 09:15
Witam.
Nie doszukałem się wątku więc zakładam temat.
Po 3 latach używania aparatu co jakiś czas zaczął mi wyskakiwać komunikat o blokadzie spustu migawki i oddając go do zaprzyjaźnionego serwisu- po wyczyszczeniu wnętrza- aparat działał. Myślałem, ze padł silniczek ale po czyszczeniu- było OK.Po ostanim sezonie i czyszczeniu nagle ekran stracił mi częsciową barwę kolorów. Jakby czerwonej barwy nie było. Aparat robi zdjęcia jednak podgląd na ekranie wyklucza rzeczywistą jakość zdjęcia[ kolory, kontrast). Dodam, że ekran w trybie ustawień też jakby przybrał zielony kolor . CZy muszę odesłać sprzet do serwisu? We wrześniu lecę na Islandię i nie wyobrażam sobie podróży bez aparatu.
Człowiek, który mi czyści aparat bezradnie rozkłada ręce. Już wiem, że muszę szukać pomocy w innym serwisie na Śląsku

Jeśłi podobny temat jest na forum- proszę życzliwych o podesłanie linku.

Obelix
09-08-2015, 10:44
Wrzuć zdjęcie ekranu, choć domyślam się że problem może leżeć po stronie korektora gammy.
Czy na komputerze zdjęcia są ok?

Robert H
09-08-2015, 11:33
Zdjęcia na komputerze są normalne. Problem tkwi w ekranie. Jestem tu od dzisiaj i nie wiem, jak dodać załącznik:-). na ekranie kolor biały jest jasno zielony [ również czcionka menu, która była wcześniej biała- jest zielona] patrząc przez ekran na żywo- naświetlone elementy przyjmują na chwilę zieloną barwę. Jak ogarnę- jak tu wrzucić zdjęcia- to załącze obraz ekranu.-

Obelix
09-08-2015, 11:36
Czyli albo taśma od LCD uległa uszkodzeniu, albo co gorsza korektor gammy.

Robert H
10-08-2015, 14:41
2 serwisy odmówiły mi ingerencji i wymiany taśmy. Ponoć gniazdo wtyku jest strasznie delikatne [?!] Ktoś mi poradzi- gdzie mógłbym spokojnie i bez stresu zdiagnozować i ewentualnie wymienić taśmę LCD?

Obelix
10-08-2015, 16:39
Na początek trzeba upewnić się czy to taśma jest winna. Sama wymiana to nie problem, tylko po co wymieniać coś co może być sprawne?

Robert H
10-08-2015, 16:59
Rozumiem tylko kto mi to zdiagnozuje na Śląsku?