PDA

Zobacz pełną wersję : Samoistne włączenie się komputera.

spiritus
09-08-2015, 08:03
Hej ;)
Przeinstalowałem system z 8.1 na 10 i zonk :/ Laptop samoczynnie się włącza ze stanu uśpienia. Jest nagrzany. Wiatraki wariują. Kilka dni temu załozyłem podobny wątek ale zaraportowałem ponieważ myślałem, że sprawę udało mi się rozwiązać.

W CMD wpisałem: powercfg lastwake

Wyrzuciło:

Wake History Count - 1
Wake History [0]
Wake Source Count - 1
Wake Source [0]
Type: Wake Timer
Owner: [SERVICE] \Device\HarddiskVolume4\Windows\System32\svchost.e xe (SystemEventsBroker)
Owner Supplied Reason: System Windows wykona zaplanowane zadanie „NT TASK\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator\Reboot� �, które zażądało wznowienia komputera ze stanu uśpienia.

Ma ktoś jakieś pomysły?

Ustawienia zasilania są na najwyższą wydajność. Zamknięcie klapy powoduje uśpienie komputera.

zbyszekD7000
09-08-2015, 08:48
Wrzuć to do działu "Windows10" tam Ci szybciej odpowiedzą, a poza tym ktoś już pisał o podobnej sprawie tyle tylko że nie dało się wyłączyć kompa.
:)

irek6311
09-08-2015, 09:42
PPM w pasek zadań/Zarządzanie komputerem/Harmonogram zadań/Microsoft/Windows/ usuń wszystkie zaplanowane zadania z okienka co są na zrzucie.
http://i.imgbox.com/aFK6zk9c.png / http://i.imgbox.com/zXiNuk86.png :roll:

vid3
09-08-2015, 10:46
Miałem to samo w stacjonarnym HP.
W zarządzaniu zasilaniem odznaczyłem szybkie uruchamianie - pomogło.

GonzoG
09-08-2015, 11:05
Mam to samo z W8.1.
Wszystko powyłączane, a nadal komputer wybudza się między 3:00 a 5:00 rano. Ale że stacjonarnym problem rozwiązałem odcinając mu zasilanie na noc.

zbyszekD7000
09-08-2015, 11:08
Gonzo, po tobie bym się spodziewał bardziej inteligentnego rozwiązania :)

irek6311
09-08-2015, 11:27
Stacjonarne PC zawsze mam wyłączone na Listwie jak nie używam i polecam tak to robić, PC nawet jak nie pracuje ma napięcie na płycie głównej i zasilacz pracuje, niepotrzebnie prąd się marnuje, w razie przepięcia jest większe szansa na uszkodzenie podzespołów PC, co do wybudzania to powyłączać niepotrzebne programy z autostart/harmonogram zadań, przy Windows 10 kompleksowa czystka w usługach bo OS mocno Inwigiluje a potrzebuje netu więc może wybudzać się poprzez kartę sieciową, stare komputery z Windows 10 bez sterowników do chipset też nie usypiają/hibernują się poprawnie, mogą wybudzać się samowolnie.

vid3
09-08-2015, 12:00
Rada wujka Irka.
Problem był tylko taki, że HP nie wyłączał się wcale.
Jedynie ekran na chwilę robił się czarny.
Odłączenie zasilania w trakcie pracy ( na czarno, ale jednak pracy) komputera skutkuje powstawaniem błędów w systemie.

irek6311
09-08-2015, 12:06
Szybki start PC i zamykanie to częsty problem Bios/OS, nie doświadczyłem tego ale da się to w nowych płytach głównym zmienić w Bios lub pod Windows, topowe płyty ASUS to mają w każdym razie ;)
ci co mają antyczne PC i na siłę instalują Windows 10 to już trzeba pokombinować lub opisać problem + zrzut z Bios to pomogę w 80% bo w 100% to się nie da ;)

spiritus
09-08-2015, 19:00
Irek i Vid zrobione. Dzięki jak na razie. Może się udało :)
Zobaczę czy to coś dało jak będę miał wolne ;)

EDIT:
Irek,to w sumie wystarczyło wyłączyć tego Policy Install?
Szkubańce - policaje, śledzo mnie :D

spiritus
17-08-2015, 08:09
Zrobiłem to co mówiliście. Jednak dzisiaj po powrocie z pracy dalej zastałem włączony komputer.

C:\Users\Dawid>powercfg lastwake
Wake History Count - 1
Wake History [0]
Wake Source Count - 1
Wake Source [0]
Type: Wake Timer
Owner: [SERVICE] \Device\HarddiskVolume4\Windows\System32\svchost.e xe (SystemEventsBroker)
Owner Supplied Reason: System Windows wykona zaplanowane zadanie „NT TASK\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator\Reboot⠀, które zażądało wznowienia komputera ze stanu uśpienia.

Ktoś coś?

vid3
17-08-2015, 09:16
Z tego co tu podałeś wnioskowałbym, że miałeś komputer nie wyłączony a uśpiony.
I jakiś SysytemEventBroker zażądał wznowienia celem wykonania zaplanowanego zadania.

spiritus
17-08-2015, 19:57
Noo tak. Laptopa usypiam a nie wyłączam. W tytule błąd zrobiłem :/
Pierwszy post wyjaśnia sytuację.

irek6311
17-08-2015, 20:28
Te usługi wyłącz w Harmonogram zadań, zbędne i nie będą wybudzać komputera, wywalić się tego nie da bo Windows to przywraca, dałem kilka porad w temacie o Windows 10 więc wdróż je, Windows 10 jak nie okiełznasz to będzie robił co chce spiritus 8-)

jurkarol
18-08-2015, 08:35
odepnij mysz i zobacz czy sie nadal budzi

spiritus
18-08-2015, 16:26
odepnij mysz i zobacz czy sie nadal budzi

Hę? :D

Ja po myszce właśnie wiem, że jest włączony. Mój laptop strasznie cicho "chodzi" i po myszce wiem, że jest włączony.

vid3
18-08-2015, 18:43
Jeżeli masz uśpiony system to zwykle poruszenie myszą go budzi.
Ale czasami nie trzeba nią ruszać, wystarczy że zadrży lub nie będzie miała wyraźnego obrazu pod sobą i AF myszy zacznie błądzić.

spiritus
18-08-2015, 19:51
Jeżeli masz uśpiony system to zwykle poruszenie myszą go budzi.
Ale czasami nie trzeba nią ruszać, wystarczy że zadrży lub nie będzie miała wyraźnego obrazu pod sobą i AF myszy zacznie błądzić.

Takie coś to nie u mnie. Już nie raz nią ruszałem jak laptop był uśpiony i nic :P

jurkarol
19-08-2015, 08:54
ale moze dla pewności sprawdź jednak czy mysz go nie budzi. czasem nawet mimo celowego ruszania nic, a innym razem samoistnie

spiritus
19-08-2015, 12:43
Ruszałem, klikałem i biłem myszą po ścianach - laptop się nie obudził :P

tomek s
28-08-2015, 11:31
Zobacz w biosie opcję wake on LAN, czy jakoś tak.
Pozdr

Zink
03-09-2015, 10:56
Miałem to samo w laptopie po przesiadce na Win 10. U mnie pomogło:
Panel Sterowania
-> Opcje zasilania
--> Zmień ustawienia planu (przy tym planie, który masz wybrany)
--->Zmień zaawansowane ustawienia zasilania
---->Uśpienie
----->Zezwalaj na wznawianie pracy według czasomierza -> Wyłącz

Nie mam teraz dostępu do laptopa, więc spisuję z Win 8.1, ale w 10 powinno być prawie identycznie.

RobertMiernik
03-09-2015, 12:06
Że też wcześniej tego wątku nie znalazłem.
Ten sam problem w domu miałem, już zacząłem myśleć, że ktoś ze mną mieszka potajemnie i z komputera korzysta.

Dziś rano dokładnie ten sam sposób ze strony Microsoftu wypróbowałem, mam nadzieje że zadziała, bo ostatnio po dwutygodniowym wyjeździe znalazłem komputer włączony, jeśli włączył się zaraz po wyłączeniu to rachunek za prąd będzie wypasiony...

spiritus
12-09-2015, 19:12
Ogarnąłem przez przypadek co to się robiło :)

Aktualizacje (tak jak to ktoś wcześniej wspominał). Jednak nie wyłączało się tego tam gdzie pisaliście tylko trzeba było poczekać na okienko o "planowanym restarcie komputera tuż po aktualizacji". Wcześniej klikałem tylko zamknij (z nadzieją, że nic się nie ustawiło). Ostatnio zrestartowałem komputer i przy tym "planowaniu" wyłączyłem to jakoś (już nie pamiętam jak). Cisza, spokój, komputer śpi jak należy :)

irek6311
12-09-2015, 21:04
Wszystko w poradnikach które dałem, w temacie Windows 10, szkoda że mało kto je przegląda, Windows 10 pro można ustawić gpedit.msc by powiadamiał o aktualizacjach i nic automatycznie nie instalował, instalowanie aktualizacji też można zaplanować, nie w nocy ( tam standardowo chyba 2 godzina, więc pora snu) a za dnia jak najmniej z komputera się używa ;)