PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy!! odzyskanie zdjęć

berez2
09-08-2015, 03:07
Witam wszystkich. Potrzebuje waszej pomocy.
Wróciłem z wesela i zacząłem robić kopię zdjęć z kart na dysk. Niestety ostatnia karta zrobiła mi problem. Total Commander wyświetlił brak możliwości odczytu i w tej chwili 1200 zdjęć znikło. Dysk jest pełny - Recuva wykrywa że są, ale niestety niemoże ich odczytać jako nef jako obraz. Co mam robić.
Nie formatuje karty ale jak to odzyskać. Utworzył mi się tylko jakiś plik usbc-gł.. jakieś takie coś i nie wiem co mam dalej robić. Pliki jakby się ukryły. Jak je odzyskać, chociaż w połowie. Proszę was o pomoc w tej kwestii..

zbyszekD7000
09-08-2015, 09:05
Tu możesz znaleźć odpowiedź, u autora wątku
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=263419

2pompony
09-08-2015, 14:18
Po pierwsze nie wpadaj w panikę! Nie wykonuj żadnych gwałtownych ruchów, nie próbuj czegokolwiek na tej karcie zapisać, formatować, czy robić podobnych głupot.

Po drugie, z doświadczenia mojego (nie param sie odzyskiem danych, jestem po prostu fotografem i mam kolegów fotografów) - dane da się odzyskać w znakomitej większości wypadków. Jeśli nie gryzłeś karty, nie zalałeś jej kwasem albo nie próbowałeś ugotować w mikrofali, są naprawdę spore szanse na odzyskanie. Oczywiście firma odzyskująca dane zawsze będzie twierdzić, żeby się samemu za to nie brać, bo można więcej napsuć niż naprawić - ale co niby taka firma miałaby mówić w tej sytaucji? Miałaby mówić klientowi któremu może wystawić niemałą fakturkę - spróbuj sam na spokojnie, a pewnie się uda?

Po trzecie, jeśli zawiodą wszystkie sposoby, a nie narobisz głupot - zawsze zostaje Ci jednak pójście do firmy, która za niemałe pieniądze odzyska Ci dane, więc bądź dobrej myśli - najwyżej będą straty na kasie.

Mam taką uwagę - oczywiście były już tutaj na forum posty z identycznymi problemami, i padały propozycje użycia różnych programów. I w jednym wątku padło parę programów, a potem ktoś zrobił porównanie kilku programów, podał jeden z nich, który był jakiś niepozorny, miał najprostszy interfejs, żadnych ustawień - i odzyskał mu wszystko i to zgodnie z oryginalnymi nazwami plików, a nie nieuporządkowaną sieczką. Ja bym poszukał na Twoim miejscu tego wątku (masz do ręcznego przejrzenia parę podforów, bo szukajka zdaje się słabo działa), ale jak zależy Co na danych, to się sprężysz. Gość opisywał, że w identycznym przepadku podpiął kartę pod czytnik, włączył program i za jakiś czas miał wszystkie pliki.

Innym sposobem jest zrobienie kopii karty bit po bicie na dysk i dalsze manipulacje już na ściągniętym materiale, na obrazie karty. Wtedy jest pewność, że karty nigdzie nie podłączasz i czeka bezpiecznie na efekt odzyskiwania. Ja robiłem taki obraz kumplowi szarłerowym programem dmde (DM Disk Editor and Data Recovery Software) i poszło.

spiritus
10-08-2015, 08:46
berez2 gdybyś znalazł ten program o którym pisał 2pompony to bardzo bym prosił o nazwę. Nie mam czasu niestety grzebać w podforach i czytać wszystkiego. Może się kiedyś (oby nie) przydać.

RobertMiernik
10-08-2015, 08:59
Ten program nazywa się TestDisk (PhotoRec)...

TOP67
10-08-2015, 10:11
To są w zasadzie dwa programy.
Test Disk służy do naprawy struktury dysku i wprowadza na nim zmiany. Dlatego trzeba zrobić kopię karty.
PhotoRec odzyskuje pliki multimedialne z karty i zapisuje je na innym dysku.

RobertMiernik
10-08-2015, 10:12
Tak, ale występują w 'komplecie' więc szukając najlepiej wpisać razem

TOP67
10-08-2015, 10:14
Znaleźć łatwo. Bardziej mi chodziło o konieczność zrobienia obrazu karty. Zresztą program może pracować właśnie na obrazie.

berez2
10-08-2015, 22:00
Witam wszystkich. Na wejściu szybko opisze sytuacje. Wróciłem z wesela i postanowiłem skopiować dane na PC. Kopiowanie za pomocą total commandera - 2 karty poszło przez wejście w jednostce, 3 karta poszła przez czytnik - i wyskoczył błąd odczytu i magicznie 29gb zniknęło pojawiły się tylko na karcie podfolder DCIM i NIKON0001.DSC... W folderze DCIM w środku miał tylko 2 pliki z czego jeden znany jako USBC-gw(znaczek) i to tyle. Próbowałem Recuva, photorec (kilka zdjęć odzyskał) ale mi tak naprawdę pomógł najprostrzy darmowy program DIGITAL IMAGE RECOVERY. Odzyskał chyba większość zdjęć - fakt w jpeg i tiff - nefu nie ale w tiffie da się już obróbkę zrobić.. Próbowałem kilka programów, ale z tego wszystkiego DIGITAL IMAGE mi pomógł...
Ale teraz sedno dzisiaj - postanowiłem jeszcze raz dla pewności wsadzić wcześniej kopiowane karty SD - co ciekawe nierobiłem tego przez jednostkę tylko czytnik - i okazuje się że druga karta zmieniła pliki w identyczny sposób- mój wniosek wstępnie jest taki że czytnik kart "natec" świruje z kartami SDHC. Cieszy mnie to że te 2 karty wcześniej skopiowałem - ale boli że nagle teraz robi błędy w kolejnych. Wstępnie mówię - uwaga na ten czytnik.

Kazek
11-08-2015, 13:25
Witam

Kilka razy miałem problem z różnymi kartami CF, SD próbowałem wielu programów i tylko jeden "zadziałał". BadCopy Pro, polecam go każdemu, jeszcze mnie nie zawiódł. Odzyskiwałem nim też dane z dysków.

Pozdrawiam
Kazik

RomanZWrocławia
12-08-2015, 10:44
+1 BadCopyPro
oraz GetDataBack for FAT

Michal Szipluk
14-08-2015, 17:37
GEtDAtaBack radzi sobie nawet dobrze z katalogami, niektóre programy z katalogów robią dziwny śmietnik, że potem ledwo można to ogarnąć.