PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Pierwszy raz z moją dziewczyną....

Godrick
07-08-2015, 19:33
Bardzo proszę o komentarze i uwagi ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/08/4j9rpd-2.jpg
źródło (http://oi60.tinypic.com/4j9rpd.jpg)

zoom2
07-08-2015, 19:59
a to zdjęcie to jest zrobione przed czy po?

PiKa
07-08-2015, 20:10
Przecież widzisz że jest zadowolona ;)

Krzychoo_
07-08-2015, 20:15
Czyli przed.
Dużo góry i możnaby lampką doświetlić. Nie jestem też pewien czy poziomy kadr coś wniósł do tematu. Modelka ma potencjał, fotograf do książek.

sowson
07-08-2015, 20:55
Jak dla mnie amatora to zbyt centralnie i po drugie primo zbyt centralnie. Horyzont przecinający głowę również nie na miejscu. No i widziałbym na tym zdjeciu zachód lub wschód słońca jak kto woli.

RaditZ
07-08-2015, 21:17
Zdjęcie, dla osoby emocjonalnie niezwiązaną z kobitką, mało ciekawe. Samo w sobie centralne ustawienie modela nie jest złe - tylko nie w tym przypadku, nie wśród tej scenerii itd.
Poza tym co nie zostało wyżej "wypomniane":
-horyzont krzywo
- niebo raczej powinno być niebieskawe, nie biało-różowe
-niekorzystny rozkład cieni na twarzy

Wnioskuję, że Pani lubi pozować - także masz "obiekt" do ćwiczeń.
Powodzenia!

Godrick
07-08-2015, 21:46
Dziękuję za krytykę, dało mi to sporo do myślenia. Na linię horyzontu przebiegającą przez głowę nie zwróciłem uwagi ani przy robieniu zdjęcia ani podczas obróbki a szkoda bo faktycznie mogła by być w innym miejscu. Zachód słońca też bym chętnie tam zobaczył jednak zdjęcie było robione podczas spaceru po późnym śniadaniu (+- godzina 13) gdy na niebie nie było ani jednej chmurki.
Kolejne wyjście z mym "obiektem" do ćwiczeń będzie dużo bardziej przemyślane :)
Nie ominie mnie też zakup "sabinki" do czego przymierzam się już od jakiegoś czasu bo faktycznie można by trochę doświetlić a i cienie które ułożyły się niezbyt korzystnie nie pojawiłyby się wcale.

Assire
07-08-2015, 23:50
Zaraz doświetlić.. Przede wszystkim nie rób w pełnym słońcu. Ustaw modelkę w cieniu, na tle jakichś drzew albo czegoś co da ładny bokeh. A nawet jeśli to pamiętaj żeby twarz była w cieniu/zdjęcie robione pod słońce. D5200 ma dobrą matrycę, więc nawet z jotpega możesz sporo wyciągnąć i powalczyć na wysokim ISO.
No i poczytaj trochę o kadrowaniu. Lub poprzeglądaj portrety na takim 500px na przykład. Tu niestety modelka jest cięta niezbyt dobrze. Co prawda to co istotne jest na zdjęciu :mrgreen: ale powinno się ciąć albo wyżej, albo niżej. Czyli, albo mniej przestrzeni i ciasny portret (nie polecam z 35) albo więcej (ale w poziomie) i portret szerszy.

ronin87
07-08-2015, 23:57
Póki nie będziesz miał lampy lub blendy można poeksperymentować z mierzeniem ekspozycji punktowo na twarz ;)

Godrick
08-08-2015, 00:04
Haha no to co istotne na zdjęciu się znalazło :D Na 500px zajrzałem i od tej pory będę zaglądał bardzo często :) Z punktowym pomiarem również poeksperymentuje a tym czasem wrzucam coś jeszcze ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/08/33e5s9v-2.jpg
źródło (http://oi61.tinypic.com/33e5s9v.jpg)

Assire
08-08-2015, 00:14
Tu z kolei chyba trochę za ciasno, ale naturalne kolory (moim zdaniem) zdecydowanie na +. Ja bym tez trochę rozjaśnił oczy, bo aż szkoda że tak ciemno. Co do światła na nosie, teraz z tym już nic nie zrobisz, ale raczej unikaj słońca na twarzy.

Edit: W takim portrecie nie potrzebujesz jakoś dużo miejsca po bokach. Kadruj pionowo, jedno oko modelki umieszczając w mocnym punkcie.

GonzoG
08-08-2015, 00:33
A ja powiem, że zdjęcia są nie najlepsze.
1. dziewczyna ma strasznie zniekształconą twarz - jeśli tak jest rzeczywiście, to powinieneś tak ją ustawić, aby to zminimalizować na zdjęciu, a nie jeszcze uwydatniać.
2. na zdjęciach ma potężnie wielkie zęby
3. cera jest zrobiona lalkowata, a już skóra na szyi strasznie na drugim zdjęciu totalnie nie ruszona.

W skrócie - wygląda to jakby ktoś się dorwał do programu jak PortraitPro i się zachłysnął jego "magią" uważając, że jest to dobry przepis na udane zdjęcia...

Julius
01-09-2015, 21:42
A ja bym powiedział, że jak na początki to jest całkiem przyzwoicie.

Ja pstrykam już parę lat, potem zrzucam foty na kompa i okazuje się że mierzyłem, kombinowałem a i tak jakieś fuckupy się trafią - horyzont się pochyli, jakiś cień wejdzie, ktorego nie widziałem, albo cos na drugim plenie spieprzy ekspozycje. Przede wszystkim praktyka, pokazywać foty, a potem już sam będziesz widział co spieprzyłeś :)

1 faktycznie za dużo góry, za mało dołu, godziny bym się nie czepiał - wiadomo, lepiej robić przy mniej ostrym świetle, ale lepiej robić cokolwiek, niż czekać na dobre godziny i pogodę, bo kadry itp można spokojnie i w takim świetle poćwiczyc i kilka ciekawych pamiątek zdobyć.

2 dużo lepiej, ale w takim kadrze już ten cień na twarzy mocno przeszkadza

Na tą chwilę uważam, że przydałaby Ci się blenda i 50 1.8G - pozwoli zachować dużo lepsze proporcje, nie będzie rozciągać jak 35 1.8 i nada się zarówno do całej sylwetki, jak i samej twarzy. No i blenda - kosztuje grosze, a tych cieni można się w dużej mierze pozbyc...