Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Pierwszy raz z moją dziewczyną....
Bardzo proszę o komentarze i uwagi ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/08/4j9rpd-2.jpg
źródło (http://oi60.tinypic.com/4j9rpd.jpg)
a to zdjęcie to jest zrobione przed czy po?
Przecież widzisz że jest zadowolona ;)
Krzychoo_
07-08-2015, 20:15
Czyli przed.
Dużo góry i możnaby lampką doświetlić. Nie jestem też pewien czy poziomy kadr coś wniósł do tematu. Modelka ma potencjał, fotograf do książek.
Jak dla mnie amatora to zbyt centralnie i po drugie primo zbyt centralnie. Horyzont przecinający głowę również nie na miejscu. No i widziałbym na tym zdjeciu zachód lub wschód słońca jak kto woli.
Zdjęcie, dla osoby emocjonalnie niezwiązaną z kobitką, mało ciekawe. Samo w sobie centralne ustawienie modela nie jest złe - tylko nie w tym przypadku, nie wśród tej scenerii itd.
Poza tym co nie zostało wyżej "wypomniane":
-horyzont krzywo
- niebo raczej powinno być niebieskawe, nie biało-różowe
-niekorzystny rozkład cieni na twarzy
Wnioskuję, że Pani lubi pozować - także masz "obiekt" do ćwiczeń.
Powodzenia!
Dziękuję za krytykę, dało mi to sporo do myślenia. Na linię horyzontu przebiegającą przez głowę nie zwróciłem uwagi ani przy robieniu zdjęcia ani podczas obróbki a szkoda bo faktycznie mogła by być w innym miejscu. Zachód słońca też bym chętnie tam zobaczył jednak zdjęcie było robione podczas spaceru po późnym śniadaniu (+- godzina 13) gdy na niebie nie było ani jednej chmurki.
Kolejne wyjście z mym "obiektem" do ćwiczeń będzie dużo bardziej przemyślane :)
Nie ominie mnie też zakup "sabinki" do czego przymierzam się już od jakiegoś czasu bo faktycznie można by trochę doświetlić a i cienie które ułożyły się niezbyt korzystnie nie pojawiłyby się wcale.
Zaraz doświetlić.. Przede wszystkim nie rób w pełnym słońcu. Ustaw modelkę w cieniu, na tle jakichś drzew albo czegoś co da ładny bokeh. A nawet jeśli to pamiętaj żeby twarz była w cieniu/zdjęcie robione pod słońce. D5200 ma dobrą matrycę, więc nawet z jotpega możesz sporo wyciągnąć i powalczyć na wysokim ISO.
No i poczytaj trochę o kadrowaniu. Lub poprzeglądaj portrety na takim 500px na przykład. Tu niestety modelka jest cięta niezbyt dobrze. Co prawda to co istotne jest na zdjęciu :mrgreen: ale powinno się ciąć albo wyżej, albo niżej. Czyli, albo mniej przestrzeni i ciasny portret (nie polecam z 35) albo więcej (ale w poziomie) i portret szerszy.
Póki nie będziesz miał lampy lub blendy można poeksperymentować z mierzeniem ekspozycji punktowo na twarz ;)
Haha no to co istotne na zdjęciu się znalazło :D Na 500px zajrzałem i od tej pory będę zaglądał bardzo często :) Z punktowym pomiarem również poeksperymentuje a tym czasem wrzucam coś jeszcze ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/08/33e5s9v-2.jpg
źródło (http://oi61.tinypic.com/33e5s9v.jpg)
Tu z kolei chyba trochę za ciasno, ale naturalne kolory (moim zdaniem) zdecydowanie na +. Ja bym tez trochę rozjaśnił oczy, bo aż szkoda że tak ciemno. Co do światła na nosie, teraz z tym już nic nie zrobisz, ale raczej unikaj słońca na twarzy.
Edit: W takim portrecie nie potrzebujesz jakoś dużo miejsca po bokach. Kadruj pionowo, jedno oko modelki umieszczając w mocnym punkcie.
A ja powiem, że zdjęcia są nie najlepsze.
1. dziewczyna ma strasznie zniekształconą twarz - jeśli tak jest rzeczywiście, to powinieneś tak ją ustawić, aby to zminimalizować na zdjęciu, a nie jeszcze uwydatniać.
2. na zdjęciach ma potężnie wielkie zęby
3. cera jest zrobiona lalkowata, a już skóra na szyi strasznie na drugim zdjęciu totalnie nie ruszona.
W skrócie - wygląda to jakby ktoś się dorwał do programu jak PortraitPro i się zachłysnął jego "magią" uważając, że jest to dobry przepis na udane zdjęcia...
A ja bym powiedział, że jak na początki to jest całkiem przyzwoicie.
Ja pstrykam już parę lat, potem zrzucam foty na kompa i okazuje się że mierzyłem, kombinowałem a i tak jakieś fuckupy się trafią - horyzont się pochyli, jakiś cień wejdzie, ktorego nie widziałem, albo cos na drugim plenie spieprzy ekspozycje. Przede wszystkim praktyka, pokazywać foty, a potem już sam będziesz widział co spieprzyłeś :)
1 faktycznie za dużo góry, za mało dołu, godziny bym się nie czepiał - wiadomo, lepiej robić przy mniej ostrym świetle, ale lepiej robić cokolwiek, niż czekać na dobre godziny i pogodę, bo kadry itp można spokojnie i w takim świetle poćwiczyc i kilka ciekawych pamiątek zdobyć.
2 dużo lepiej, ale w takim kadrze już ten cień na twarzy mocno przeszkadza
Na tą chwilę uważam, że przydałaby Ci się blenda i 50 1.8G - pozwoli zachować dużo lepsze proporcje, nie będzie rozciągać jak 35 1.8 i nada się zarówno do całej sylwetki, jak i samej twarzy. No i blenda - kosztuje grosze, a tych cieni można się w dużej mierze pozbyc...