Zobacz pełną wersję : Zmiana systemu / kupno pełnej klatki
Witajcie, jako do tej pory użytkownik sprzętu Canona chciałbym zasięgnąć drugiej opinii na temat kolejnego zakupu. Sprawa wygląda tak, że 5D sprzedałem z całym zestawem klamotów i kompletuję od nowa całość. Pojawia się pytanie czy dalej tkwić w Canonie czy może Nikon będzie bardziej pod moje gusta.
Zakładamy skromny budżet na body plus podstawowe szkło - 5000zł. Propozycje są takie:
1.
Canon 6D (nowy z valuebasket) + Yongnuo 50mm f/1.8
lub
Nikon D610 + jakieś szkiełko (nie jestem zbytnio w temacie z żółtymi szkłami) do 400-500zł
2.
Canon 5DII + YN600 RT + Canon 50/1.4 lub 35/2 (bez IS)
lub
Nikon D3 + szkiełko max 400zł
lub
Nikon D700 + szkiełko max 500-600zł
Czego potrzebuję:
- możliwie jak najszybszego i niezawodnego AF - dokładniejszego od 5D i w sumie powiedziałbym nawet 5DII ale w ostateczności z takim sobie też poradzę. Super gdyby miał boczne lepsze od 5D.
- możliwie najwyższego ISO uznanego za używalne przez amatora (reprezentatywny przykład - w 5D było to dla mnie 800 )
Pytania:
- jak się mają jakościowo odpowiedniki szkieł 50mm i 35mm Nikona
- jak się ma szybkość szkieł jednych do drugich macie w ogóle szkła z SWM? bo się tylko z 2 obiektywami na allegro spotkałem)
- czy w Nikonie znajdzie się odpowiednik jakościowy i szybkościowy takich obiektywów jak 28-135 IS USM (dobry stosunek jakości do ceny spacerzoomu)
- jak wygląda współpraca Nikona z Sigmą i Tamronem?
Wiem z tego forum, że D600 miały problemy z olejem paskudzącym wnętrze aparatu ale nakreślono mi też jakoby D700 miał problemy z matrycą, prawda to?
Na forum Canona zarzucano mi fatalny dobór YN do 6D - wyprzedzam takie pytania tutaj: kupuję szkło "na teraz", można powiedzieć zatyczkę aparatu. Docelowo jako podstawowe szkło chciałbym 35mm f/2 (1.4) lub 50mm f/1.4 Canona lub odpowiednik dla Nikona (Tamron i Sigma też się liczą). Oczywiście sprzęt używany.
Nie ukrywam, że wolałbym sprzęt o gęstszej matrycy (5DII, 6D, D610) ale jeśli powyższe warunki spełnią te korpusy poniżej 20MPx to też spoko.
Zapomniałem dodać, że nieco zczochrane (powyżej 70k przebiegu) D800 i inne też wchodzą w grę
Narazie tyle. Jakieś inne sugestie body plus zatykajka? Z góry dziękuję.
Borat1979
07-08-2015, 19:48
Nie wiem jaki sens ma kupowanie na siłę body FF żeby do tego podpinać jakieś gówna typu Yongnuo?
Tez sie zastanawiam. Majac tani szybki nikkor 50/1.8 (jeszt szybszy od 1.4)
Chyba wiekszosc nikkorow ma to co okreslasz jako SWM.
Nie wiem jaki sens ma kupowanie na siłę body FF żeby do tego podpinać jakieś gówna typu Yongnuo?
wyjąłeś mi to niehigienicznie z buzi (tzn. z pod palca)
nikoniarz
07-08-2015, 20:54
D3 + szkiełko max 400 zł
To jakaś prowokacja czy co?
A co, nie ma u Was plastikowej uzywanej piecdziesiatki? Wytypowane korpusy sa z danego zakresu cenowego.
Jesli jakis mod tu zajrzy to prosze o zamkniecie, jak mam czytac takie wypowiedzi to dziekuje. To juz lepiej na czerwonych mi odpowiedziano (stronniczo ale jednak)
przemas-J
07-08-2015, 21:59
Generalnie co masz zamiar fotografować
nikoniarz
07-08-2015, 22:27
A co, nie ma u Was plastikowej uzywanej piecdziesiatki?
Nie ma...
Plastikowej i równie gównianej mechanicznie co Canonowska to nie ma ale jest lepszy 50 1.8D. Obecnie na Allegro za 300-400zł.
Edit: A się wyżej dziwią, bo moim zdaniem to też bez sensu wydać kupę pięniędzy na korpus, żeby dokupić do niego jakiś kiepski obiektyw. IMO dużo lepiej zrobisz jak zrezygnujesz z FF a pójdziesz w cropa + dobra optyka.
Edit2: Ok, nie umiem czytać. Jeśli body plus "dekielek" to jako pierwszy typ:
-D610 za jakość obrazu lub D3 za całokształt.
na drugim miejscu, kolejno D800, 5DII=D700.
D800 ma problemy z "shutter shockiem" i nie każdy ma miejsce/sprzęt/optykę żeby ogarnać 36MPX. Ale matryca nowa i lepsza niż w D3/D700. Na sprzęcie C się nie znam, ale z tego co mi się wydaje to jakościowo 5DII jest podobny do D700 więc na równi.
Co do obiektywów, zależy co chcesz focić. Jak zarabiać to raczej szkła systemowe, jak niekoniecznie, to nada się cokolwiek używanego.
Edit3: SWM w Nikkorach ma oznaczenie AF-S
highseas
07-08-2015, 23:22
Nikkor AF 50mm f/1.8D..? Fajne, ostre i tanie szkiełko. W relacji jakość/cena jest całkiem OK.
Wojtek
A co, nie ma u Was plastikowej uzywanej piecdziesiatki? Wytypowane korpusy sa z danego zakresu cenowego.
Jesli jakis mod tu zajrzy to prosze o zamkniecie, jak mam czytac takie wypowiedzi to dziekuje. Skoro nie znasz systemu Nikona to nie zakladaj ze jest tak samo jak w Canonie. Niepotrzebnie sie oburzasz . Nikkory 50 i 85 w wersjach 1.8 stare srubokretowe sa mechanicznie calkiem OK. I stosunkowo tanie.
Plastikowej i równie gównianej mechanicznie co Canonowska to nie ma ale jest lepszy 50 1.8D. Obecnie na Allegro za 300-400zł.
Przyznaję, powinienem wziąć tą plastikową pięćdziesiątkę w cudzysłów. To określenie obiektywu dającego się podpiąć pod wszystko, o dającym się jakoś wykorzystać obrazku (czyt. d*** nie urywa ale nie ma też mydła).
Z Twojej i jeszcze czyjejś wypowiedzi wywnioskowałem, że ten obiektyw co podałeś właśnie jest taką "tanią plastikową pięćdziesiątką"
Co do obiektywów, zależy co chcesz focić. Jak zarabiać to raczej szkła systemowe, jak niekoniecznie, to nada się cokolwiek używanego.
W żadnym przypadku zarobkowo. O ile do mojej dziedziny starczy średnio zaawansowany crop (macro) to już do takiej nazwijmy to spacerowej fotografii wolę mieć FF. Po prostu bardziej mi przypadł do gustu obrazek FF od APS-C w systemie Canona.
Bardzo mi przypadł do gustu obrazek z 35/1.8 + D90, które posiada kolega i śmiem twierdzić że w Canonie za podobne pieniądze nie da rady kupić tak dobrego szkła.
Skoro nie znasz systemu Nikona to nie zakladaj ze jest tak samo jak w Canonie. Niepotrzebnie sie oburzasz . Nikkory 50 i 85 w wersjach 1.8 stare srubokretowe sa mechanicznie calkiem OK. I stosunkowo tanie.
Bo nie lubię być traktowany z góry. Zakładam posta z pytaniem i jak najlepiej opisuję sytuację a pierwsze co dostaję to hejt. Nawet nie wiem czy ktoś przeczytał całość i nie zrozumiał czy tylko pierwszą linijkę i hejtuje (i nie mówię tu tylko o tym forum bo u czerwonych miałem to samo).
Dobrze, że choć niektórzy potrafią swój błąd poprawić.
Ustaliliśmy na fb, że dobrym poczatkiem będzie D700 + 50/1.8 lub 35/1.8, ten pod DX do tego starczyłoby może na jakąś lampę. Ewentualnie mógłbym od razu pójść w 50/1.4 bez lampy.
Tez sie zastanawiam. Majac tani szybki nikkor 50/1.8 (jeszt szybszy od 1.4)
Mówisz o AF-S 50/1.8G tak? Bo z tego co tu napisano to on powinien mieć ten szybki silnik w odróżnieniu od AF 50/1.8D
Patrząc na testy to D700, mimo 12MPx matrycy, jest konkurentem 5DII i daje nieco mniej zaszumiony obrazek. Jeśli tylko D700 ma pewniejszy system AF to dla mnie wygrywa.
Borat1979
08-08-2015, 12:10
Przyznaję, powinienem wziąć tą plastikową pięćdziesiątkę w cudzysłów. To określenie obiektywu dającego się podpiąć pod wszystko, o dającym się jakoś wykorzystać obrazku (czyt. d*** nie urywa ale nie ma też mydła).
Z Twojej i jeszcze czyjejś wypowiedzi wywnioskowałem, że ten obiektyw co podałeś właśnie jest taką "tanią plastikową pięćdziesiątką"
Ciężko znaleźć stałkę bardziej tandetną niż Canonowski "puszek"
Patrząc na testy to D700, mimo 12MPx matrycy, jest konkurentem 5DII i daje nieco mniej zaszumiony obrazek. Jeśli tylko D700 ma pewniejszy system AF to dla mnie wygrywa.
Nie bardzo rozumiem sens zmiany starego 5D na równie stary D700
nikoniarz
08-08-2015, 12:11
Zakup D700 to w tym przypadku najrozsądniejszy wybór moim zdaniem- cena body nie "zużyje" 90% zakładanego budżetu i pozostanie więcej kasy albo na szkła, albo na lampę. I względem 5D będzie to jednak zauważalny krok w przód. Moja ironia do zakupu D3 i szkła za 300-400 zł dotyczyła tylko samego faktu decydowania się na tak drogi korpus by później mieć tylko 1 szkiełko (nie pisałeś nic o późniejszej perspektywie rozbudowy o większą ilość szkieł). Poza tym D3 to specyficzne body, i jeśli cechy za które się w jego przypadku dopłaca są mało istotne, to zdecydowanie lepiej wziąć D700 który da taki sam obrazek przy zauważalnie niższej cenie.
Kolejna sprawa- ja osobiście bym się nie pchał w zakup ogniskowych 35 i 50 bo to zbyt podobny kąt.
Jeszcze odniosę się do zakupu 50/1.4 bez lampy- f/1.4 nie zastąpi lampy, a lampa nie zastąpi f/1.4. Wg. mnie zakup szkła 1.8 i lampy da większy potencjał niż samego szkła f/1.4 a koszt całkowity bardzo podobny.
[...] (nie pisałeś nic o późniejszej perspektywie rozbudowy o większą ilość szkieł). [...]
[...] Na forum Canona zarzucano mi fatalny dobór YN do 6D - wyprzedzam takie pytania tutaj: kupuję szkło "na teraz", można powiedzieć zatyczkę aparatu. Docelowo jako podstawowe szkło chciałbym 35mm f/2 (1.4) lub 50mm f/1.4 Canona lub odpowiednik dla Nikona (Tamron i Sigma też się liczą). Oczywiście sprzęt używany. [...]
Pisałem. Niestety nie mam jak narazie zainwestować w taką szklarnię jak chcę bo nieco pieniędzy mam utopione w sprzęcie i jak się go już spienięży to wymienię szkła. Podstawowe szkło mi starczy jedno - 35 lub 50 a potem to już zamiana M42 na systemowe macro i dokupienie tele. Jednak w pierwszej kolejności po tym podstawowym będzie lampa i statyw(y) :)
Nie bardzo rozumiem sens zmiany starego 5D na równie stary D700
Ja też nie bo nigdy nie miałem w rękach D700 a testy to czasami są o kant d*** rozbić. Wiesz, nie każdy ma pieniądze żeby na hobby wydawać po 10k zł. Z chęcią bym kupił D4 albo D750 albo w drugą stronę 5DIII albo 1Ds III ale na takie mnie nie stać.
Napisałem czego oczekuję od body i D700 w tej materii się lepiej spisuje od 5D co nie znaczy, że uważam jedno lub drugie za złe.
nikoniarz
08-08-2015, 12:45
Pisałem. Niestety nie mam jak narazie zainwestować w taką szklarnię jak chcę bo nieco pieniędzy mam utopione w sprzęcie i jak się go już spienięży to wymienię szkła. Podstawowe szkło mi starczy jedno - 35 lub 50 a potem to już zamiana M42 na systemowe macro i dokupienie tele. Jednak w pierwszej kolejności po tym podstawowym będzie lampa i statyw(y)
Okej, przepraszam, umknęło mi to. W takim razie ja ze swojej strony bym polecił D700 + 50/1.8D. Zadbany taki zestaw powinieneś wyrwać w granicach 3500 zł. Zostanie na lampę, a nawet i lampę + statyw, w zależności od tego na co się zdecydujesz.
Borat1979
08-08-2015, 12:55
Wiesz, nie każdy ma pieniądze żeby na hobby wydawać po 10k zł. Z chęcią bym kupił D4 albo D750 albo w drugą stronę 5DIII albo 1Ds III ale na takie mnie nie stać.
Napisałem czego oczekuję od body i D700 w tej materii się lepiej spisuje od 5D co nie znaczy, że uważam jedno lub drugie za złe.
To tym bardziej gdy nie ma za dużo kasy pchanie się w stare ponad 5 letnie body z reguły z dużym przebiegiem, bez gwarancji to raczej mało sensowny pomysł.
Co Ci nie pasowalo w canonie?
Pewnie, że jest większy sens kupić nowy sprzęt niż używany bo jak się zepsuje to masz gwarancję. Tą kwestię jednak zostawmy. Możesz wnieść coś innego niż próbę namówienia mnie do kupna nowego korpusu do wątku?
Zdebik no zawodny AF na bocznych punktach i szum na wysokich ISO.
Dlaczego? Jak kupi D700 z przebiegiem 50 tys to mu starczy na dlugo. Jesli dla kogos priorytetem jest FX i szybki dobry AF to D700 jest lepszym wyborem. Jesli chce sie duzo detalu i lepsze DR to sie bierze D600 (majac gorszy AF).
D700 ma naped srubokreta. Wiec obojetnie jakie bedziesz mial szkla to bedzie AF.
Szkla 1.8 i 1.4 nie sa nadzwyczaj szybkie. Szybsze sa nikkory 2.8 - zoom 24-70 czy 70-200.
Pewnie, że jest większy sens kupić nowy sprzęt niż używany bo jak się zepsuje to masz gwarancję. Tą kwestię jednak zostawmy. Możesz wnieść coś innego niż próbę namówienia mnie do kupna nowego korpusu do wątku?
Zdebik no zawodny AF na bocznych punktach i szum na wysokich ISO.
Ponoc w starej 5'ce te boczne takie na dwa razy. Apropo tej plasikowej 50 wyszla nowa wersja, chwalona za af i obrazek.
a tak wiem STM tylko wolę już dołożyć te 300zł i mieć 1.4 z której byłem mega zadowolony a trafisz sztukę po 800zł (tak wiem, używka).
Mogę Was tylko jeszcze zapytać o radę bo mam 3 oferty:
D700 46k - 3400zł
D700 91k + 35/1.8 DX - 3300zł
D700 36k + 35/1.8 DX - 4400zł
Któraś warta uwagi czy szukać dalej? Jaki przebieg można uznać za dość duży w tym modelu?
hostman22
08-08-2015, 13:41
jeżeli opcja 3 nie ma cofniętego licznika to jest ok.
(ogólnie jeżeli body już ma drugą migawkę dobrze jest je obejrzeć, aby nie mieć aparatu z nową migawką gdzie ci płyta główna padnie ;) )
Pierwsza opcja tez wyglada dobrze. Ale lepiej zobaczyc body i jaki jest stan gum albo metalowego dolu korpusu, przyciskow itp
Pierwszą opcję obejrzę jak mi ją kurier przywiezie. Drugą może będę mógł zobaczyć jutro a trzecią nawet dziś. Niestety muszę dojechać więc wolałbym uniknąć rozczarowania.
W drugiej odchodzą gumy, tyle wiem. Trzecia jest od pierwszego właściciela, stan nienaganny, obiektyw i body mają komplet papierów.
Koszt dojazdu to pi razy oko 70zł po mojej stronie i jeśli nie kupię to pewnie bym musiał pokryć koszta dojazdu trzeciemu właścicielowi bo też musi podobną odległość dojechać.
hostman22
08-08-2015, 14:02
kupno aparatu trochę kosztuje ;). Wolę wydać na paliwo i rozczarować się przed zakupem niż rozczarować się po dochodząc swoich praw ;).
1 opcja jest o tyle lepsza, że różnicę będziesz mógł włożyć w normalne szkło pod ff czyli nikkora 35/2.
Niektórzy są jak św.Tomasz ;) z racji iż taki zestaw podałeś w pierwszym poście, to nasunęła mi się opcja 3.
Pozdro i udanego zakupu :)
nikoniarz
08-08-2015, 14:04
Mogę Was tylko jeszcze zapytać o radę bo mam 3 oferty:
D700 46k - 3400zł
D700 91k + 35/1.8 DX - 3300zł
D700 36k + 35/1.8 DX - 4400zł
Któraś warta uwagi czy szukać dalej? Jaki przebieg można uznać za dość duży w tym modelu?
Ryzyko, że "kręcony" jest identyczne dla każdego z nich, i każdy z nich może paść po 100 klapnięciach jak i po 100.000. Ja bym brał drugą opcję, bo najtańsza. Względem ostatniej opcji jesteś 1100 zł "do przodu" na ewentualną naprawę, a skoro w żadnym przypadku nie ma 100-procentowej pewności, że przebieg jest wiarygodny to jaki sens dopłacać- lepiej mieć zaoszczędzoną kasę.
A na coś jeszcze zwracać szczególną uwagę oprócz gum, spodu i przycisków?
nikoniarz
08-08-2015, 14:23
Na gorącą stopkę czy nie jest zbyt luźna (czy lampa nie błyska sobie jak jej pasuje), czy przełącznik on/off chodzi tak jak trzeba, podobnie kółka (pomocnicze i główne), czy nie jest pęknięty lewy "grzybek"... Można zwrócić uwagę czy bagnet nie jest wyjątkowo zmaltretowany, czy lustro i matryca nie są porysowane... Ogólnie zobacz wszystko co się da.
A co sądzisz o opcji nr 3? Bo generalnie możliwe, że nie będę mógł podjechać żeby zobaczyć "dwójkę" i wtedy mogę liczyć tylko na wysyłkę a "trójka" jest zawsze dostępna do podjechania.
Nr 3 miałem i było bardzo dobrze.
Szkło fajne. Choc z dx.
Winieta bedzie, ale da sie zyc.
Bierz i foć.
Zobaczysz jak lezy w reku i jak trafia.
Zapłacisz od razu pewnie :) i wrócicie razem do domu.
A bez winiety zostanie jakieś 5 Mpx. Ale też da się żyć.
Miałem canona 30D z plastikową 50-ką 1.8 i L-ką 24-105. A że chciałem FF z dzialajacym autofocusem i za rozsądne pieniądze, wybrałem używane D700 z 50 1.4 i choć odklejają mu się gumy, nie żałuję przesiadki. Canon też miał swoje ułomności (np. ślizgające się pokrętło pod palcem wskazującym czy pęknięty zatrzask muszli ocznej. Pięćdziesiątka była moim jedynym szkłem przez ładnych parę miesięcy. Dziś mam dodatkowo m.in. Sigmę 24 1.4 i z moim Nikonem współpracuje bardzo dobrze. Osobiście polecam D700 jeśli zależy Ci na dobrym AF.
Bez winiety zostanie więcej niż 5mpx. Nie musisz cropowac do DX (ani focić w trybie DX), na pełnej dziurze i nieskończoności tracisz może ze 2mpx. Na forum w optyce jest temat jak DX kryje FX i niektóre obiektywy DX w dla pewnych kombinacji ogniskowa-przysłona kryją całe FX
Ale ta winieta to nic złego...
Na ff da sie żyć.
Ryzyko, że "kręcony" jest identyczne dla każdego z nich, i każdy z nich może paść po 100 klapnięciach jak i po 100.000. Ja bym brał drugą opcję, bo najtańsza. Względem ostatniej opcji jesteś 1100 zł "do przodu" na ewentualną naprawę, a skoro w żadnym przypadku nie ma 100-procentowej pewności, że przebieg jest wiarygodny to jaki sens dopłacać- lepiej mieć zaoszczędzoną kasę.
nie zuważyłeś jednego.. D700 z 91k wymaga wymiany gum. Ja bym wolał niewiele dołożyć do idealnego stanu technicznego/wizualnego.
nikoniarz
11-08-2015, 17:03
D700 z 91k wymaga wymiany gum. Ja bym wolał niewiele dołożyć do idealnego stanu technicznego/wizualnego.
A ja jednak nie- odliczając szkło wychodzi, że dopłaca się 600 zł za ładne gumy... Ile osób, tyle pomysłów... :)
Dokładnie. Każdy ma swoje gusta ;)
te 600zł to zostaje tylko w przypadku gdy chcesz działać dalej na tych wytyranych gumach. Jak nie to różnica sporo maleje a nadal jest to kilkadziesiąt klatek różnicy..
nikoniarz
11-08-2015, 17:36
Dokładnie. Każdy ma swoje gusta ;)
te 600zł to zostaje tylko w przypadku gdy chcesz działać dalej na tych wytyranych gumach. Jak nie to różnica sporo maleje a nadal jest to kilkadziesiąt klatek różnicy..
600 zł zostaje na wymianę gum we własnym zakresie bądź podklejenie starych. Nie wiem jak wyglądają, może wystarczy podkleić, może trzeba wymienić... A co do przebiegu to tak jak już pisałem- oba mogą być nierealne ;)
Oczywiście przedstawiam tylko swój punkt widzenia. Na szczęście nie muszę rozważać takich dylematów osobiście :)
Oba mogą być nierealne - oba mogą zostać sprawdzone w serwisie Nikona pod tym względem..
Niemniej jednak oczywiście to zainteresowany wybierze drogę która mu pasuje. Najważniejsze żeby to on był zadowolony z dokonanego wyboru :)
Cholera zapomnialem, ze tu sie jeszcze jakas dyskusja toczy :)
Kupilem ta d700, poprzedni wlasciciel zdazyl wymienic tylko gume przy napisie fx, ja wymienilem ta duza po drugiej stronie i od spodu. Niestety w komplecie gum zabraklo tej tylnej. Przebieg to 86k. Jak dotad jestem pozytywnie zaskoczony wysokim iso :) troche mnie zdziwil za to af-lag. W canonie po przycisnieciu do polowy spustu migawki obiektyw reaguje natychmiast, tu z opoznieniem. Poza tym mimo 12mpx matrycy (5D tez taka mial) obrazek jest inny :) takie subiektywne wrazenie :)
Kumpel co ma d90 i ten sam 35mm obiektyw mowil mi, ze jego daje znacznie mniej ostry obrazek. Mielismy to dzis w pracy testowac ale wyszedl wczesniej bo jedzie na wakacje :) jak wroci to potestujemy, ciekawe co wyjdzie :)
Pomalu sie przyzwyczajam do obslugi ale wydaje mi sie, ze jest sporo ciezszy niz 5D (to tylko obserwacja, nie problem).
Kupilem juz sobie dodatkowy akku i karty pamieci, czekam az przyjda adaptery i podzialam cos z m42 :)
PS. Nie ma ktos na zbyciu tylnej gumy do d700? :)
lag.. hm.. musisz chyba nagrać jakieś wideo z informacją o co kaman :D
Pawel Pawlak
12-08-2015, 07:53
z obrazków które obrabiałem (a trochę tego było, głównie krajobraz) 5D ma lepszą niż d700 detaliczność, ale wszystkie pozostałe aspekty obrazowania canona są gorsze - zauważalnie gorszy DR - próba wyciągania czegokolwiek z cienia to jakaś katastrofa, szum zauważalnie wyższe, kolory przy forsowaniu RAWa sypią się bez porównania bardziej. Moje wrażenia są takie że elastyczność RAWA 5D vs d700 różni się tak jak D700 vs d600/d610. Czyli zauważalnie, choć ma to znacznie w zależności od typu fotografii jaką uprawiamy.
Co do tego laga.. 35DX to chyba najwolniejszy obiektyw nikona jaki jest. Silnik jest po prostu powolny i zanim się rozbuja, jest pewnie ten moment który nazywasz lagiem. To nie wina puchy a obiektywu i raczej z każdym będzie podobnie.
Co to testu z kolegą, koniecznie sprawdź czy winieta Ci nie przeszkadza i pamiętaj że ten obiektyw kryje FF tylko otwarty, wraz z przymykaniem robi się lipa.
A ja Ci powiem, ze z m42 to raczej nie poszalejesz.
To Nikon jest.
Jesli taki był zamysł, zeby focic m42, to chyba źle wybrałeś system i puszkę.
Chyba bardziej a7 by sie nadało...
Winieta nie jest zla nawet na wyzszych przeslonach, nawet ja lubie :)
M42 bedzie uzywane w odleglosci kilku do kilkudziesieciu centymetrow od obiektu :) nie bedzie zle :) tylko czasem wpadnie mi w rece cos ciekawego i wtedy zawsze testuje obiektyw, dlatego na przejsciowce z soczewka mi zalezy :)
Co do laga, wlasnie odpalilem aparat i problemu nie ma. Moze mi sie wydawalo po prostu albo cos.
Sony albo pentaxa tez rozwazalem ale to chyba tylko do macro z m42 by sie nadawalo. W przyszlosci przejde na systemowe macro i jak hajsiwa bedzie nieco wiecej to przyjdzie mi decydowac ponownie w ktory system wejsc. Zalozenia zostana (dobry af i wysokie iso) ale wtedy tez dojdzie bardziej szczegolowa matryca :) na d750 mnie narazie nie stac :)