Zobacz pełną wersję : D7000 - problem z wydłużeniem czasu naświetlania w LV
orzech_orzech
06-08-2015, 23:37
Witam serdecznie.
Mój problem polega na tym, że podczas korzystania z trybu LV nie mogę wydłużyć czasu naświetlania bardziej niż 1/30 sek. Korzystając z wizjera spokojnie mogę ustawić na 5 sek. lecz gdy włączę LV automatycznie zmieni się na 1/30 sek.
(wyłączenie LV nie spowoduje powrotu do 5 sek.)
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
Być może to głupie pytanie, ale czy przed wyłączeniem aparatu należ najpierw wyłączyć LV?
Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam.
Ja mam tak samo. Oprócz tego włącz LV i w trybach P,S i A naciśnij do połowy spust migawki. Nawet, jeśli jest zbyt ciemno, to przy Auto ISO obraz będzie jasny a aparat dobierze wartość czułości. Włącz tryb M, aparat przez chwilę pokaże poprawny obraz a potem "ciemność widzę"( i tylko w LV ). Próbuję znaleźć w instrukcji jakieś wyjaśnienie, ale nie potrafię.
Bo chodzi Ci o tryb M i wybór czasu większego niż 1/30?
Witam serdecznie.
Mój problem polega na tym, że podczas korzystania z trybu LV nie mogę wydłużyć czasu naświetlania bardziej niż 1/30 sek. Korzystając z wizjera spokojnie mogę ustawić na 5 sek. lecz gdy włączę LV automatycznie zmieni się na 1/30 sek.
(wyłączenie LV nie spowoduje powrotu do 5 sek.)
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
Być może to głupie pytanie, ale czy przed wyłączeniem aparatu należ najpierw wyłączyć LV?
Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam.
Wyłącz manualne ustawienia ekspozycji dla filmów przy trybie "M" (menu -> ustawienia filmów).
Nie wydłużysz czasu poniżej prędkości klatek, bo to fizycznie nie możliwe.
Ja mam tak samo. Oprócz tego włącz LV i w trybach P,S i A naciśnij do połowy spust migawki. Nawet, jeśli jest zbyt ciemno, to przy Auto ISO obraz będzie jasny a aparat dobierze wartość czułości. Włącz tryb M, aparat przez chwilę pokaże poprawny obraz a potem "ciemność widzę"( i tylko w LV ). Próbuję znaleźć w instrukcji jakieś wyjaśnienie, ale nie potrafię.
Bo chodzi Ci o tryb M i wybór czasu większego niż 1/30?
Po naciśnięciu spustu do połowy (uruchomieniu AF) aparat ma w d**ie ustawienia ekspozycji. Obraz jest rozjaśniany tylko w celu ustawienia AF, nie ma to nic wspólnego z pomiarem światła.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Nie jestem pewien czy zrozumiałeś o co mi chodziło, ale dobrze mnie nakierowałeś. Dopiero teraz znalazłem na str.59 instrukcji: "Czas otwarcia migawki i czułość ISO są dostosowywane automatycznie, chyba, że ustawienie Włączone zostało wybrane dla opcji Manual. ustaw. filmów str.60, a aparat pracuje w trybie M." Przy włączonej opcji aparat w LV źle ustawiał wartość ekspozycji. Teraz wiem dlaczego.
Trudno jest znaleźć odpowiedź w instrukcji, skoro nie wiadomo gdzie szukać.
Jeszcze raz dziękuję za miłą i wyczerpującą odpowiedź.
orzech_orzech
08-08-2015, 21:47
Witam, serdecznie dziękuję za pomoc.