Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Coś jak pin-up :-)
Amator777
06-08-2015, 19:04
Na razie zdążyłem jedną fotkę obrobić. Idę w dobrą stronę?
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://cdn.fotopasja.org/images/2015/08/06/DSC7419-Edit-2.jpg)
1) Pokolorowałbym trawnik na zielono - wtedy czerwony wręcz uderzy po oczach.
2) Ogólnie podoba mi się obróbka skóry - ewentualnie można by w camera raw jeszcze pędzlem z przejrzystością -10 - 20 maznąć po policzkach
3) Skóra na udach za fioletowa
4) Białka oczu za jasne, źrenice też odrobinę przesadzony kolor i jasność.
Co prawda widać, że pani ma nadwagę (proszę się nie oburzać - typowo medyczny termin), aczkolwiek lewe ramię modelki wyszło nieproporcjonalnie szerokie do tożsamego przedramienia. Można by podziałać z "liquify", żeby zrównoważyć tą dysproporcję.
Kadr ciąłbym ciaśniej - powyżej pępka - lub dużo szerzej.
Wszystko co wyżej, napisano amatorskim i czysto subiektywnym okiem.
Pozdro!
Krzysztof_G
06-08-2015, 22:25
na jakiej ogniskowej zostało zrobione zdjęcie?
mam wrażenie że mniej niż 50 mm (na FX) ale mogę się mylić.
Amator777
06-08-2015, 22:35
85 mm na FX
Krzysztof_G
07-08-2015, 20:43
Jak napisałem wcześniej moje pierwsze wrażenie było że jest 'robione' szerszym obiektywem.
Pytasz czy w dobrą stronę? Chyba tak, odnoszę wrażenie że to zdjęcie nie zostało zrobione przez przypadek i przez przypadkowego operatora lustrzanki, a z drugiej strony w sumie nic specjalnego.
Dlaczego nic specjalnego - zdobądź wiedzę z zakresu pozowania, ustaw modelkę inaczej, (ta siedząca pozycja, wraz z koszulą która moim zdaniem optycznie powiększa modelkę - jest średnia) - pozwoli to na ciekawsze ujęcia.
Światło dość płaskie - i sam przez spory czas byłem takim zachwycony, obecnie poszukałbym więcej cieni.
Poza tym co napisał RaditZ miałbym uwagi odnośnie samego kadru. Po pierwsze poza take nie pin-up'owa, po drugie nie za bardzo pasuje mi ułożenie dłoni i ogólnie sam kadr z góry jak i nieco przygarbiona pozycja modelki.
Na YT jest kilka ciekawych filmików jak fotografować krąglejsze kobitki, czasami wystarczy niewielka zmiana ułożenia rąk i już leci kilka-naście kg :) Ja bym podkadrował - dół od pasa a prawa strona w połowie ramienia :)
Trawnik zielony podkreśliłby czerwień, ogólnie fajny pomysł :)
Amator777
11-08-2015, 09:59
Niczym :) Światło zastane, a konkretnie cień pod drzewami.