Zobacz pełną wersję : D610 vs D810
Dzień Dobry,
Obecnie posiadam Nikona D3200, ale powoli myślę o przejściu na inny aparat. Zastanawiałem się pomiędzy Nikonem D610 i D810. Niewątpliwą zaletą tego pierwszego jest sporo niższa cena. Zajmuję się głównie fotografią krajobrazową i porterami w mniejszym stopniu. W Nikonie D3200 najbardziej brakuje mi przycisków, których w bardziej zaawansowanych aparatach jest więcej na obudowie i nie trzeba wszystkiego wybierać w menu. Poza tym mają one więcej opcji kompensacji ekspozycji i nie trzeba siedzieć godzinami w Lightroomie
Jeśli nie potrzebujesz plików 36Mpix, to D610 będzie lepszym wyborem. Ma więcej opcji bracketingu. Tryby U1/U2, dzięki którym jednym ruchem można zmienić kilka parametrów. Jest mniejszy i lżejszy.
Dzień Dobry,
W Nikonie D3200 najbardziej brakuje mi przycisków
Kup sobie akordeon :lol: A tak poważnie polecam D610.
Mam d600 i d800e . Fakt , że to nie modele o które pytasz ale d610 niewiele różni się od d600 a d810 jest wyraźnie poprawionym d800e i to daje mi pewien mandat do tego by się wypowiedzieć.
Dla mnie d800e jest lepszym aparatem. I jeśli ja miałbym ci coś radzić to d810. D610 tylko w przypadku dyscypliny finansowej.
Szkło już mam, także kupowałbym sam korpus. Jeśli będę miał odpowiednie fundusze, to pewnie zdecyduje się na 810. Dzięki
Jeśli będę miał odpowiednie fundusze, to pewnie zdecyduje się na 810. Dzięki
No to pogadaliśmy...
No to pogadaliśmy...
możesz powiedzieć o ci dokładnie chodzi ?
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie zamierzam się kłócić bo to nie ma większego sensu. A z samą decyzją na razie się wstrzymam
możesz powiedzieć o ci dokładnie chodzi ?
Dziwny wątek. Żadnej prawie dyskusji merytorycznej a Pytającemu już wystarczy.
Jeśli nie wiesz, dlaczego wybierasz droższy to naprawdę się zastanów. Jeśli mierzi Cię obróbka komputerowa to raczej bym sugerował tańszy aparat, 'bardziej amatorski'.
Sam mam D600 ale bez Photoshopa i NEF nie potrafię się obejść.
Przed zakupem miałem w ręku D800 i wydawał mi się znacznie bardziej 'chwytny'. Sześćsetkę kupilem ze względu na niższą cenę, ale do rozmiaru obudowy szybko się przyzwyczaiłem.
dTak, że polecam 610 a jeśli nie - to dlaczego? Osiemsetka z uwagi na większe pliki 'na wszelki wypadek'? Większe pliki to i więcej miejsca na dyskach i dłuższe wszystkie operacje komputerowe. Więc jeśli 'na zapas' to warto pamiętać o kosztach (pieniężnych i czasowych) tej zapobiegliwości.
Wymagania optyki dla gęstszej matrycy są większe...
masz rację. Mój błąd i dzięki za uwagi. Obróbka aż tak bardzo mnie nie mierzi, ale ograniczam się do podstawowego Lightrooma, bo nie mam aż tak dużo czasu. Głównym aspektem jest tu kwestia finansowana i mógłbym odłożyć na droższy aparat, ale widać podejmowanie ostatecznej decyzji zbyt szybkonie jest sensowne.
ale ograniczam się do podstawowego Lightrooma, bo nie mam aż tak dużo czasu.
No to przy plikach z D810, będziesz sobie musiał wygospodarować trochę więcej czasu :-) Przy braku czasu proponuję Fujifilm, bardzo dobre .jpg produkuje.
Bierz D610. Nie potrzebujesz tylu Mpx a obsługa tego grzybka z guzikami nad pokrętłem jest wyjątkowo upierdliwa dla kogoś kto się przesiada z modelu który tego nie miał. W Twoim przypadku nie ma chyba sytuacji w której D610 nie poradziłby sobie tak samo jak D810 za mniejsze pieniądze.
Jeżeli jest pieniądz, bierz D810. Skoro masz dylemat między tymi dwoma to podejrzewam, że i tak finalnie go kupisz;)
A po co robić pośrednie wydatki.
Piszę jaki zadowolony użytkownik D800 - po upgradzie komputera i wymianie optyki - bo to były dodatkowe koszta zmiany aparatu :mrgreen:
Pozdrawiam Mirek
myk.grzegorz
07-08-2015, 12:08
Ja mam d300 z tym upierdliwym grzybkiem. Jakoś nigdy mi on nie przeszkadzał.
przemas-J
08-08-2015, 09:49
Grzyb grzybkiem co kto woli.
Przesiadłem się z D7000 na D610 i jestem zadowolony obraz,kolory, balans bieli oraz szumy jest fajnie.Jeśli chodzi o Af jest może troszkę szybciej ale napewno bardziej precyzyjnie.I tak od 8 miesięcy jestem zadowolonym użytkownikiem.
Ale ostatnio dane było mi po obcować cały dzień z D750.Obrazek tak ładny jak w d610 szumy może o 1/3 EV mniejsze.
Ale Af to inna bajka tutaj w ciemnych pomieszczeniach on działa znaczenie lepiej Szkiełka troszkę przyspieszyły ale ja nie posiadam obiektywów które są demonem prędkości.
KrzysztofKozicki
08-08-2015, 10:01
Ja jak stałem przed tym dylematem to dowiedzilem sklep i pomacalem kilka modeli. Padło na d810, bo może i jest ciężki i wielki ale wygodny. Pewnie mi się go trzyma nie zależnie czy mam podpięte 14-24 czy 70-200 z lampa. ISO 64 i możliwość zejścia niżej oraz czas 8000 latem mi się przydają w różnych warunkach. Jak nie chce mieć kubylastych plików ustawiam mniejsze rawy. Ale z reguły jadę na dużych, dając sobie zapas na wszelki wypadek. Czasami na rajdach samodowych nie zawsze mamy wykadrowane tak jak byśmy sobie tego rzyczyli. Gdy robie sesje osobą to ilość detali aż cieszy. Ale decyzję musisz podjąć sam. Dla mnie fotografia to hobby, które sprawia mi wiele radości i wiedziałem od początku że przechodząc z niepelnej klatki na pełną chce aparat który będzie mnie cieszył przez lata i zbieralem dłużej na d810, ale nie żałuję ani złotówki wydanej na niego
Dzięki za opinie. Mój głowny dylemat jest między kupowaniem "na zapas", czyli kupieniem jednego aparatu na lata a kupieniem tańszego aparatu, który też jest dobry. Pewnie jak sprawdzę oba aparaty pod względem wygody użytkowania (która jest dla mnie jednym z ważniejszym aspektów), to podejmę decyzję
Dobry na lata, będzie cieszył przez.. 2-3 lata. Aż wyjdzie nowszy. Oczywiście dalej będzie robił zdjęcia, ale... To kwestia indywidualna. Najczęściej to hobbyści kupują nowości, a zawodowcy wykorzystują posiadany sprzęt do granic możliwości.
Dość typowe i dziwne zarazem, że jest pytanie o body skrajne rozne, a nie jest rozpatrywany najuniwersalniejszy D750 - coś pomiedzy aparatami o które pytasz - lepszy od D610 i tanszy od D810. I pod paroma względami od D810 lepszy (mniejsze pliki i wiecej fps).
Zgadzam sie z tym co napisano - body jest "aktualne" co najwyzej 2 lata. Potem staje sie po prostu sprzetem ktorym sie robi zdjecia.
Zalozenie sobie czegos takiego ze kupuje wpas bo bedzie OK na 5 lat jest błędne. Po 5 latach trzeba sie juz wstydzic tego na czym sie pracuje ;)
I to tez jest powod dla ktorego polecam inwestowanie w szkla. One sie tak szybko nie starzeją. A to obiektywy malują nam obrazek.
A ja się nie dziwię, biorąc pod uwagę zastosowania. Do krajobrazu i portretu fps nie są potrzebne. Obrazek z D750 będzie taki sam jak z D610. Natomiast zdecydowanie przewyższa D610 i D810 pod względem wygody użytkowania. Najwygodniejszy chwyt w trzycyfrowcach, uchylany ekran (bardzo często robię foty znad głowy, żeby mniej waliły się budynki), itp.
OK. Fps nie potrzebuje ale ma lepszy AF niz pozostale aparaty o jakich pisze. Stad jest to lepszy wybor od D610. Zawsze. Natomiast za roznice w kasie miedzy D750 a D810 niech kupi jakies stalki 1.8
stałkę już mam, ale dodatkowa nie zaszkodzi. Rozejrzę się w cenach D750. Mam problem z powiadomieniami na mejla, stąd późna odpowiedź
ja dodam, że też się wahałem ale pomiędzy 750, a 810. kupiłem 750, a za różnicę odświeżyłem sprzęt do obróbki fot i jestem mega zadowolony.
jedyne co odczuwam jako brak w 750 w stosunku do 810, to węższe rozłożenie pól AF... to mi psuje nieco komfort pracy.
D810 to przecież głównie pucha studyjna.
4000zł różnicy w stosunku do D750 absolutnie nie oddaje róznicy jaka jest między tymi puszkami. Gdyby D810 kosztowało 8500zl można byłoby myslec. Wiadomo - D810 jest duże, fajnie się trzyma, ma dobrą ergonomię, ale na litość boską... 11500zł dla amatora to naprawdę trzeba nie mieć co z kasą robić :D
D750 spełni wszystkie potrzeby, wielu pro pracuje na D600/610 - są zadowoleni i robią świetne zdjęcia. D750 jest jeszcze ciut wyżej, ma świetny AF, więc w tej cenie to petarda. D810 brałbym tylko, gdybym czuł chorą potrzebą posiadania miliona megapixeli. Zrozumiałbym jeszcze cenę, gdyby D810 miała jakąś dużą różnicę w matrycy, gdyby dużo mniej szumiała, dawała lepsze kolory... ale tak nie jest.
Natomiast 4000 w szklarni potrafi zrobić kolosalną różnicę + szklarnia dużo wolniej się starzeje i lepiej trzyma cenę.
..4000zł różnicy w stosunku do D750 absolutnie nie oddaje róznicy jaka jest między tymi puszkami. Gdyby D810 kosztowało 8500zl można byłoby myslec.
D750 spełni wszystkie potrzeby,
Zrozumiałbym jeszcze cenę, gdyby D810 miała jakąś dużą różnicę w matrycy, gdyby dużo mniej szumiała, dawała lepsze kolory... ale tak nie jest.
Natomiast 4000 w szklarni potrafi zrobić kolosalną różnicę + szklarnia dużo wolniej się starzeje i lepiej trzyma cenę.Podpisuje się pd tym.
Dzięki wielkie. Zatem D750 wydaje się pasować idealnie. Chciałbym jeszcze zapytać o filtr dolnoprzepustowy i czy wpływa on bardzo mocno na jakość zdjęć ?
Chciałbym jeszcze zapytać o filtr dolnoprzepustowy i czy wpływa on bardzo mocno na jakość zdjęć ?
Porównaj D800/D800E i sam oceń: (jeden na/drugi nie)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imaging.nikon.com/lineup/microsite/d800ee/img/d800_d800e_up.jpg)
i jeszcze:
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d800/sample01.htm
ja tutaj różnicy nie widzę żadnej, także zdecyduję się na D750. Dzięki za rady
MICKE1975
12-08-2015, 23:52
ja tutaj różnicy nie widzę żadnej, także zdecyduję się na D750. Dzięki za rady
Witam
To słabo patrzysz:razz:,bo obrazek z D800e ma dużo wyrażniejsze szczegóły,no może nie dużo ale na pewno widocznie wyrażniejsze.Jeszcze jedna sprawa,jeśli będziesz zamierzał cropować to uwierz D810 rządzi pod tym względem.Trzaskasz cropa do wielkości znaczka pocztowego a on nadal ma świetną rozdzielczość.D810 świetnie nadaje się do krajobrazu,przyrody,oddaje nam każdy najmniejszy szczegół,wiadome mało fps ale to nie jest najważniejsze.I takie gadanie że D810 nadaje się tylko do studia jest czcze.Proponuję osobom które twierdzą że D810 nadaje się tylko do studia wziać tą puszkę i wyjsć w plener,wtedy wielu przekona się co potrafi ta matryca,te 36mpix robi dużą różnicę,miałem i D600 i D810 i pamiętam jak pstryknąłem pierwszą fotkę po przejściu na D810 to byłem w szoku,powiększasz,powiększasz.powiększasz:neutr al: a fota ciągle ostra.IMHO D810 jest dużo lepszą maszynką.:razz:
Pozdrawiam
Witam
To słabo patrzysz:razz:,bo obrazek z D800e ma dużo wyrażniejsze szczegóły,no może nie dużo ale na pewno widocznie wyrażniejsze.Jeszcze jedna sprawa,jeśli będziesz zamierzał cropować to uwierz D810 rządzi pod tym względem.Trzaskasz cropa do wielkości znaczka pocztowego a on nadal ma świetną rozdzielczość.D810 świetnie nadaje się do krajobrazu,przyrody,oddaje nam każdy najmniejszy szczegół,wiadome mało fps ale to nie jest najważniejsze.I takie gadanie że D810 nadaje się tylko do studia jest czcze.Proponuję osobom które twierdzą że D810 nadaje się tylko do studia wziać tą puszkę i wyjsć w plener,wtedy wielu przekona się co potrafi ta matryca,te 36mpix robi dużą różnicę,miałem i D600 i D810 i pamiętam jak pstryknąłem pierwszą fotkę po przejściu na D810 to byłem w szoku,powiększasz,powiększasz.powiększasz:neutr al: a fota ciągle ostra.IMHO D810 jest dużo lepszą maszynką.:razz:
Pozdrawiam
albo mi już wzrok siada ;) albo na tak małych obrazkach na serio różnic wielkich nie widzę
Porównaj D800/D800E i sam oceń: (jeden na/drugi nie)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imaging.nikon.com/lineup/microsite/d800ee/img/d800_d800e_up.jpg)
i jeszcze:
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d800/sample01.htm
Jako właściel kiedyś D800 a teraz D800e nie zauważyłem w praktyce zbyt wielkich róznic w obrazowaniu tych aparatów.
Moje praktyczne rezultaty nie potwierdzają aż tak wyraźnie różnic miedzy tymi korpusami jakby to wynikało z ogladania fotek porównawczych publikowanych w sieci.
D800e mam trochę przypadkowo , bo w chwili kiedy odtwarzałem d800 , to najtańszą dla mnie dostepna ofertą , był właśnie egzemplarz E.